(9.10 hodin)
(pokračuje Kasal)

Chtěl bych říci, že se jedná o akt suverénní vlády suverénního státu, vlády, která má důvěru. Je to odpověď, která bude samozřejmě Parlamentem velmi pečlivě sledována, a moudrá vláda se před tímto svým usnesením zcela nepochybně nevyhne diskusi s jednotlivými ať již koaličními, nebo opozičními politickými stranami. K rozhodnutí vlády, k usnesení dojde v době, kdy bude více informací a kdy už bude jasno, že všechny prostředky pro eliminaci nebezpečí mírovou cestou byly vyčerpány, v době, kdy bude také s velkou pravděpodobností zřetelný postoj dalších uskupení - mám na mysli NATO a Evropskou unii. Vždyť válka nemůže být nikdy považována jen za jeden z mnoha prostředků, které lze využít k řešení sporů mezi národy. Jak připomíná Charta OSN a mezinárodní právo, i když jde o zajištění společného dobra, nelze se uchylovat k válce jinak než jako k extrémní možnosti vyžádané mimořádnou situací.

Věřím také, že toto usnesení bude zcela jednoznačným signálem jak našim spojencům, jak společenství národů, tak také Saddámu Husajnovi a iráckému režimu. Toto usnesení řekne: Česká republika je odhodlána netolerovat nadále vaši ignoranci mezinárodních závazků.

Dámy a pánové, jsem přesvědčen, že přijmete-li tento pozměňovací návrh, nejen zpřesníme návrh, který předložila vláda, ale také umožníme širší skupině poslanců tento návrh podpořit a dát tím také svůj jednoznačný postoj zřetelným způsobem najevo. Prosím vás velmi vážně o podporu tohoto mého návrhu. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji panu místopředsedovi. Řečniště bude patřit panu poslanci Exnerovi a pak panu poslanci Maštálkovi.

Než se dostaví, podám tři informace. Pan poslanec Vojíř má náhradní kartu č. 9, pan poslanec Kühnl kartu č. 14.

Dodatečně vám sdělím, že pan místopředseda Filip svůj návrh na přerušení tohoto jednání, který zazněl včera před koncem jednání, po poradě s klubem stáhl. Bylo to přerušení do úterý 14 hodin.

Pan poslanec Exner má slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, členové vlády, dámy a pánové, vystupující poslanci KSČM projevili ve svých vystoupeních jiný názor, než má vláda, na spěch, s kterým přijímáme možné rozhodnutí o podpoře opatření souvisejících se situací týkající se odzbrojení Irácké republiky. Umíme si rozhodně představit lepší využití více než dvou třetin miliardy korun a v případě bojového nasazení více než tři čtvrtě miliardy korun na tuto akci, než právě je vojenské využití, a to i v případě, že by k válce v Iráku nedošlo.

S určitým zájmem sledujeme vystoupení především poslanců ODS, kteří tady včera deklarovali svou bezvýhradnou jednotu. Dokonce to vypadá tak, že by sem nemuselo chodit všech 58 poslanců, že by stačil jeden se zcela jednoznačným názorem, který by mohl mít 58 hlasů. Připomíná mi to období, které se kritizuje z minulosti, a jsem rád, že právě v minulé době jsem často patřil k těm, kteří nehlasovali s většinou, která si pokládala za cíl to, že usnesení bude přijato jednohlasně. Myslím si, že ODS tady chtěla ukázat, že vláda, koaliční politické strany budou i v nové situaci ODS poslouchat, a to za každou cenu. Ať už to dopadne dnes jakkoli, bude-li usnesení přijato, nakonec z něj vznikne dojem, aspoň pro naše americké a jiné patrony, že usnesení a rozhodnutí o účasti České republiky v možné operaci bylo přijato po tlaku pravice.

Nyní mi dovolte přednést pozměňovací návrhy. Navrhuji zpravodajům, abychom pro podrobnou debatu vycházeli z návrhu usnesení, jak byl přijat v zahraničním výboru. Jednak si myslím, že je nejkomplexnější, a jednak obsahuje označení odstavců. Myslím si, že o tomto návrhu bychom možná mohli jako o procedurálním hlasovat, aby dále bylo jasné, k čemu se ze tří možných usnesení, která máme k dispozici, dávají pozměňovací návrhy. Věcně je text stejný, formálně ne. V části II. návrhu zahraničního výboru se text liší jak od vládního, tak od usnesení výboru pro obranu a bezpečnost. Myslím si, že pro jednoznačnost by bylo nejlépe, kdybychom rozhodli, ke kterému návrhu usnesení dáváme návrhy.

Navrhl jsem, pane předsedo, abychom odhlasovali, že pozměňovací návrhy se budou dávat k návrhu usnesení zahraničního výboru. Bylo by nejlépe o tomto návrhu hlasovat ihned.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Chce se k tomu vyjádřit zástupce zpravodajů?

 

Poslanec Jan Vidím: Pane předsedo, dámy a pánové, nic nebrání tomu, abychom postupovali podle návrhu usnesení výboru zahraničního. Jen opět upozorňuji, že části usnesení, která směřují ke sněmovně a doporučují sněmovně s něčím vyslovit souhlas, jsou u obou výborů obsahově naprosto stejné. Liší se v tom, že zahraniční výbor má jednotlivé odseky označeny písmeny a) až d). Souhlasím za výbor obrany a bezpečnosti, aby se podkladem stalo usnesení výboru zahraničního.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Nechám hlasovat o návrhu, aby podkladem pozměňovacích návrhů se stalo usnesení výboru zahraničního.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro návrh, aby se podkladem stalo usnesení výboru zahraničního, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 12 z přítomných 193 poslanců pro hlasovalo 175, proti jeden. Návrh byl přijat. Usnesení zahraničního výboru je podkladem pozměňovacích návrhů.

 

Pane poslanče, můžete pokračovat.

 

Poslanec Václav Exner: Můj první pozměňovací návrh je alternativním návrhem k návrhu, který přednesl pan místopředseda Kasal. Týká se toho, že v části I. by se změnilo návětí, které by znělo:

***




Přihlásit/registrovat se do ISP