(9.20 hodin)
(pokračuje Exner)

"Vyslovuje souhlas platný na základě nové rezoluce Rady bezpečnosti Organizace spojených národů, přijaté podle kapitoly VII Charty Organizace spojených národů, a po projednání zprávy inspektorů Organizace spojených národů a Mezinárodní agentury pro atomovou energii s" - a nyní následují jednotlivá písmena tak, jak je to uvedeno v usnesení.

Pokud by ani tento návrh nebyl přijat, dovolím si přednést alternativní návrh k usnesení, jak ho navrhl pan místopředseda Kasal.

Plně souhlasím s tím, co je obsahem jeho usnesení, ale domnívám se, že nový akt Rady bezpečnosti by měl být přesněji specifikován, a to právě tak, aby byl přijat podle kapitoly VII Charty Organizace spojených národů. V tom případě by písmeno d) v části I návrhu usnesení bylo na konci za slovy "existence mandátu OSN" doplněno další částí věty takto: byl by středník a následoval by text "o tom, zda je mandát Organizace spojených národů naplněn, rozhodne vláda na základě nového aktu Rady bezpečnosti OSN, přijatého podle kapitoly VII Charty Organizace spojených národů".

Toto jsou věcně stejné návrhy, které jsou alternativami.

Druhý můj návrh směřuje k části I. písm. e). Navrhuji, aby na konci textu za slova "v oblasti působení praporu" byla doplněna slova "na území států, které s tím vysloví souhlas". Jde o to, že v e), jak bylo i v rozpravě vyjádřeno, souhlasíme se zapojením praporu do záchranných a humanitárních akcí bez jakéhokoli omezení území, na kterém se tyto záchranné a humanitární práce budou provádět. Domnívám se, a i diskuse například v zahraničním výboru tomu nasvědčuje, že takové zapojení praporu do záchranných a humanitárních prací je žádoucí, ale že nejde o akt vynucení splnění příslušných rezolucí Rady bezpečnosti, to je ošetřeno v písm. d) návrhu, ale o akt týkající se důvodného podezření nebo použití zbraní hromadného ničení proti civilnímu obyvatelstvu nebo koaličním jednotkám, nebo k likvidaci následků katastrof, a tady je důvodné, aby to bylo na základě souhlasu země, na jejímž území by se takovéto práce konaly.

Dále navrhuji procedurálně hlasovat jednotlivě podle jednotlivých bodů a písmen. Pan místopředseda Kasal navrhoval, aby toto hlasování podle jednotlivých písmen se dělo jen za určité situace. Já navrhuji, aby zpravodaj do svého postupu zahrnul jednotlivá hlasování podle jednotlivých bodů a písmen v každém případě.

A nakonec jménem poslaneckého klubu KSČM navrhuji, aby o celkovém návrhu usnesení se hlasovalo podle jmen. Domníváme se, že i ti, kteří si rozhodně přejí, aby se naše země do války zapojila, budou rádi, když jejich jména budou známa konkrétně, ne jenom prostřednictvím přehledu hlasování. A také ti, kteří si nepřejí, aby se Česká republiky zúčastnila možného válečného dobrodružství, budou rádi, jestliže budou moci toto své stanovisko vyslovit nejenom zmáčknutím knoflíku, ale také veřejným prohlášením.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já také děkuji. Prosím nyní pana poslanec Maštálku, aby přednesl svůj návrh v podrobné rozpravě.

 

Poslanec Jiří Maštálka: Děkuji, pane předsedo. Dovolte, abych se věnoval tomu, k čemu je podrobná rozprava určena, to znamená k předkládání návrhů, nikoli ke komentářům postupu jednotlivých stran.

Dovolte, abych na základě toho, co bylo odhlasováno jako podklad jednání, tj. usnesení zahraničního výboru, dal dvě alternativy úpravy písmen a) až e).

Varianta A. Odstavec a) zní takto: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s pobytem ozbrojených sil států, zúčastněných v případném souboru mezinárodních opatření vynucených ke splnění rezolucí souvisejících s odzbrojením Irácké republiky, na území České republiky za předpokladu, že tato opatření budou mít oporu v nové rezoluci Rady bezpečnosti OSN, a na základě nezvratných důkazů poskytnutých inspektory Rady bezpečnosti OSN, ode den vyslovení souhlasu Parlamentem České republiky do 31. prosince 2003 s tím, že celkový počet příslušníků těchto ozbrojených sil v žádném okamžiku nepřekročí 500 osob."

Odst. b) zůstává ve stejném znění.

Odst. c) zní: "rozšířením oblasti možného působení praporu na území všech států specifikovaných pro působení odřadu v operaci Trvalá svoboda o území Státu Izrael a Turecké republiky za podmínky jejich žádosti".

Odst. d) zůstává v původním znění.

Odst. e) zní: "zapojením praporu do záchranných a humanitárních prací v případě použití zbraní hromadného ničení proti civilnímu obyvatelstvu nebo koaličním jednotkám, nebo k likvidaci následků katastrof v oblasti působení praporu."

A nyní varianta B. Ta se liší návětím tohoto znění: "Poslanecká sněmovna vyslovuje za předpokladu, že tato opatření budou mít oporu v nové rezoluci Rady bezpečnosti OSN, a na základě nezvratných důkazů poskytnutých inspektory Rady bezpečnosti OSN souhlas s pobytem ozbrojených sil států, zúčastněných v případném souboru mezinárodních opatření vynucených ke splnění rezolucí souvisejících s odzbrojením Irácké republiky, na území České republiky ode dne vyslovení souhlasu Parlamentem České republiky do 31. prosince 2003 s tím, že celkový počet příslušníků těchto ozbrojených sil v žádném okamžiku nepřekročí 500 osob."

Úpravy dalších odstavců c) a e) jsou shodné s variantou A.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já vám také děkuji a prosím pana poslance Ransdorfa.

 

Poslanec Miloslav Ransdorf: Dámy a pánové, v předloženém textu navrhuji následující změny.

Za prvé. V prvním odstavci, tedy v odstavci a), před první větu, tedy vlastně před první odstavec za úvodní návětí za slovo "vyslovuje" navrhuji doplnit "na základě nové rezoluce Rady bezpečnosti OSN v souhlasu s hlavou VII Charty OSN a na základě nesporných důkazů, předložených zbrojními inspektory Rady bezpečnosti OSN…" Pak by následovala předložka "s" atd.

V odstavci a) a d) uvést čísla rezolucí.

Dále v odstavci třetím škrtnout slova "nebo souhlasu".

V pátém odstavci škrtnout slova "nebo důvodného podezření z použití".

Myslím si, že tyto návrhy jsou vedeny snahou, aby text usnesení byl jednoznačný. A přestože osobně věřím, že současná exekutiva by odpovědně zvažovala, zda předložené důkazy jsou sporné, nebo nesporné, zda mají nezvratný ráz, vzhledem k tomu, jaká je situace v současné době na politické scéně, nemáme vůbec žádnou jistotu, která exekutiva bude rozhodovat o tom, zda naši vojáci budou nasazeni, nebo ne.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP