(15.10 hodin)
(pokračuje Fencl)

Druhý okruh pozměňovacích návrhů má charakter hledání shody mezi vlastníky pozemků a kultur na nich pěstovaných a mysliveckým společenstvem. Protože se shoda hledá velmi obtížně, dovolil bych si opravit se ve smyslu pouze pokusu o přiblížení výrazně odlišných stanovisek. Opět uvedu dva příklady.

Navrhované pozměňovací návrhy pod body 6 a 14 nově specifikují údaje, které navrhovatel přikládá k návrhu na uznání honitby, a vylučuje se tak možnost, aby navrhovatel navrhující uznání honitby přikládal ke svému návrhu - cituji - jím zpracované údaje o vlastnictví honebních pozemků, neboť takové ustanovení by mohlo v praxi vést k problémům ohledně kvality a následně k nekonečným diskusím a sporům jitřícím vztahy mezi vlastníky a myslivci.

Navrhované pozměňovací návrhy nahrazují dosud do rejstříku honebních společenstev zapisovanou identifikaci honebních pozemků tvořících společenstevní honitbu zápisem soupisu parcelních čísel honebních pozemků tvořících společenskou honitbu. Tady si dovoluji upozornit na hluboký nesouhlas s tím, co bylo řečeno z úst mého předřečníka. Musím upozornit, že soupis parcelních čísel honebních pozemků, její výměry, druh kultury a údaje - (Předsedající: Dámy a pánové, prosím o klid.) - o vlastnictví těchto honebních pozemků nemají a nemohou mít charakter výpisu z katastru nemovitostí, tedy každý výpis za 100 korun, ale jedná se o výpis charakteru sestavy, který je zpoplatněn zcela nevýznamnou částkou. Čili to, co navrhuje Senát, je krok tím směrem, který sledovala Poslanecká sněmovna.

Navrhovaný pozměňovací návrh pod bodem 13 vypouští ustanovení zákona o myslivosti, kterým je dosud stanoveno ručení členů honebního společenstva za závazky honebního společenstva. Honební společenstvo by pak odpovídalo za své závazky pouze svým majetkem bez dalšího následného jištění jdoucího za členy honebních společenstev. Je to podle našeho názoru správná pozice honebního společenstva především vůči bankám či jiným v oblasti poptávky po půjčkách či úvěrech.

Nechci a nebylo by to fér v této souvislosti vzpomenout kampeličky, ale poznamenávám, že při schvalování příslušného zákona se vám jistě nejevila tato rizika tak významná, jak jsme se nakonec všichni přesvědčili. V uvedených souvislostech z věcného hlediska pak Senát považoval navrhovanou novelu zákona o obcích, která měla umožnit ručení obcí za závazky honebních společenstev za zcela zbytečnou. Tuto skutečnost by velmi velmi přivítali především starostové obcí.

Třetí okruh, a budu už velice stručný -

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, dovolte, abych ještě jednou požádal o to, abyste věnovali větší pozornost tomu, co pan senátor Jan Fencl přednáší. Pokud máte něco neodkladného k vyřizování, určitě má Poslanecká sněmovna dostatek prostor, kde tyto věci můžete projednat.

 

Senátor Jan Fencl: Třetí okruh je vylepšení předlohy a pro krátkost času -

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Poprosil bych členy vlády i pana navrhovatele a další…

 

Senátor Jan Fencl: ...je vylepšení předlohy a pro krátkost uvedu jeden příklad. Zpřístupnění loveckého lístku žákům, posluchačům nebo absolventům střední nebo vyšší odborné školy, kteří absolvovali studijní obor myslivost nebo povinný vyučovací předmět myslivost, tedy pozměňovací návrhy pod čísly 20 a 22.

Ctěná sněmovno, závěrem vás chci ujistit, že pozměňovací návrhy Senátu Parlamentu České republiky se dokázaly vyhnout takovým návrhům, takové dikci, která by mohla vyvolat spontánní odpor této sněmovny. Po velice dlouhých debatách přicházím s pozměňovacími návrhy, které nepochybně otupují hroty dlouhodobě založených sporů mezi legitimními vlastníky, uživateli pozemků a na nich rostoucích kultur a myslivci, kteří představují velmi významný fenomén naší společnosti. Velmi bychom si vážili toho, kdyby Poslanecká sněmovna schválila zákon o myslivosti ve znění pozměňovacích návrhů Senátu.

Těm, kteří mně naslouchali, velice děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já děkuji panu senátorovi Janu Fenclovi. Další přihlášky do rozpravy nemám, ale vidím, že se hlásí další dva pánové, takže v tuto chvíli bude hovořit pan ministr Jaroslav Palas, potom pan Miloslav Kučera.

 

Ministr zemědělství ČR Jaroslav Palas: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, máme-li rozhodnout o dvou variantách, které jsou před nás předloženy, tedy o poslanecké či senátní, je potřeba říci na adresu senátní verze, že tato verze v podstatě určitým způsobem diskriminuje obce, a to tím způsobem, že tato verze připouští, aby do honebního společenstva vstoupila obec jedině v tom případě, že vlastní více než 51 % pozemků honebního společenstva. Myslím si, že takovýmto způsobem bychom obce diskriminovat neměli. Dále tato verze ztěžuje tvorbu honebních společenstev administrativně i finančně, kdy jednoznačně tato verze říká, že vlastníci, kteří tvoří honební společenstvo, musejí předložit určité dokumenty, a předložení těchto dokumentů stojí výrazně finanční prostředky.

Toto jsou v podstatě dvě základní připomínky, které musím akcentovat, a musím je sdělit jako závažnou připomínku a z toho důvodu budu hlasovat pro poslaneckou verzi návrhu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministru Jaroslavu Palasovi. Hovořit bude pan poslanec Miloslav Kučera.

 

Poslanec Miloslav Kučera: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já bych se také rád několika slovy zmínil o posuzování jednotlivých předložených norem. Jednoznačně si myslím, že bychom měli podpořit verzi senátní. To, že jsme tady slyšeli od pana ministra Palase a předtím od pana poslance Skopala, že hlavním problémem této novely je diskriminace obcí, tak bych vás rád všechny upamatoval na diskusi, která zde proběhla a která předtím byla ještě podstatně jadrnější a bujařejší v zemědělském výboru. Skutečně Poslanecká sněmovna chtěla zařadit obce, umožnit jim, aby mohly vstupovat do honebních společenstev, aniž by měly majoritu. Ale protože zde existuje reálné nebezpečí, že vlastně obce v tomto vstupu budou zneužity na ručení za závazky honebního společenstva, snažili jsme se ošetřit tuto problematiku tím, že obce budou ručit za závazky honebního společenstva pouze do výše své majetkové účasti neboli přeneseně řečeno do výše účasti, která je dána jejími pozemky v honebním společenstvu. Právě jak poslanec Skopal, tak řada dalších se proti tomuto omezení tvrdě postavili.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP