(18.00 hodin)
(pokračuje Hojdar)

Za druhé. V části druhé se za nově označenou hlavu VII vkládají hlavy VIII a IX, které včetně nadpisu zní:

Hlava VIII. Náležitosti předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

§ 27A Plat a další plat.

1. Předsedovi Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže náleží plat určený z platové základny platovým koeficientem ve výši 2,50.

2. Předsedovi Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže náleží další plat.

Dále § 27B Náhrady výdajů.

Předsedovi Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže náleží

a) víceúčelová paušální náhrada podle § 5 odst. 1 písm. a), c) a f), a to ve výši 37 % platové základny;

b) náhrada prokázaných výdajů podle § 5 odst. 1 písm. d), e), h) a ch);

c) náhrada výdajů podle § 5 odst. 1 písm. g) ve výši určené násobkem sazby stanovené zvláštním předpisem pro zaměstnance v pracovním poměru. Násobek sazby činí 3,0.

§ 27C Naturální plnění.

1. Předsedovi Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže náleží naturální plnění podle § 6 odst. 1 písm. d) bez nároku na úhradu výdajů spojených s užíváním bytu.

2. Předsedovi Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže dále náleží naturální plnění podle § 6 odst. 1 písm. i).

3. Předsedovi Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže dále náleží naturální plnění podle § 6 odst. 1 písm. a).

Dále hlava IX. Náležitosti předsedy Českého statistického úřadu.

§ 27D Plat a další plat.

1. Předsedovi Českého statistického úřadu náleží plat určený z platové základny platovým koeficientem ve výši 2,50.

2. Předsedovi Českého statistického úřadu náleží další plat.

§ 27E Náhrada výdajů.

Předsedovi Českého statistického úřadu náleží

a) víceúčelová paušální náhrada podle § 5 odst. 1 písm. a). c) a f), a to ve výši 37 % platové základny;

b) náhrada prokázaných výdajů podle § 5 odst. 1 písm. d), e), h) a ch);

c) náhrada výdajů podle § 5 odst. 1 písm. g) ve výši určené násobkem sazby stanovené zvláštním předpisem pro zaměstnance v pracovním poměru. Násobek sazby činí 3,0.

§ 27F Naturální plnění.

1. Předsedovi Českého statistického úřadu náleží naturální plnění podle § 6 odst. 1 písm. d) bez nároku na úhradu výdajů spojených s užíváním bytu.

2. Předsedovi Českého statistického úřadu dále náleží naturální plnění podle § 6 odst. 1 písm. i).

3. Předsedovi Českého statistického úřadu dále náleží naturální plnění podle § 6 odst. 1 písm. a).

Na závěr jen krátce zdůvodním. Jedná se o to, že je zapotřebí, aby se sjednotily náležitosti předsedů úřadů, kteří jsou jmenováni prezidentem na návrh vlády, tak aby bylo ohodnoceno jejich postavení, ale také jejich zodpovědnost vůči tomuto státu.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu předsedovi hospodářského výboru Josefu Hojdarovi za přednesené návrhy v podrobné rozpravě a nyní má slovo pan poslanec Karel Vymětal, který se přihlásil jako posledně přihlášený do podrobné rozpravy. Poté se hlásí pan zpravodaj. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, dovolte, abych přednesl dva pozměňovací návrhy, a sice první pozměňovací návrh:

Do části 1 čl. I se vkládá text: v § 9 odst. 1 písm. b) na konec doplnit text "pokud mu nenáleží naturální plnění podle § 10 odst. 2".

Jedná se totiž o řešení problému, kdy funkcionáři sněmovny, kteří mají přidělené služební auto, pobírají podle § 5 odst. 1 písm. b) i náhradu za výdaje na dopravu vlastním vozidlem nebo nájemním dopravním prostředkem při cestách spojených s výkonem funkce. K tomu ovšem už dostali služební vozidlo, a proto není důvod, aby tuto náhradu dostávali. Toto je první pozměňovací návrh.

Druhý pozměňovací návrh zní: v části 1 čl. I se vypouštějí body 1 až 5, vypouští se část druhá a část třetí.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji kolegovi Karlu Vymětalovi a nyní je do podrobné rozpravy přihlášen pan poslanec a zpravodaj Jiří Václavek.

 

Poslanec Jiří Václavek: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, měl jsem připraveno několik pozměňovacích návrhů, které však již v podrobné rozpravě zazněly. Proto teď dávám jen jeden pozměňovací návrh, který na základě jednání v rozpočtovém výboru s řadou předsedů stálých komisí Poslanecké sněmovny byl v podstatě rozpočtovým výborem akceptován, byť nebylo poté v rozpočtovém výboru přijato žádné usnesení. Týká se toho, aby předsedové stálých komisí Poslanecké sněmovny měli určitý nárok na užívání silničního motorového vozidla při cestách za výkonem své funkce.

Pozměňovací návrh zní: v § 6 odst. 1 se na konci písm. k) tečka nahrazuje čárkou a doplňuje se nové písm. l), které zní: "úhrada výdajů za pohonné hmoty při užívání silničního motorového vozidla při cestách spojených s výkonem funkce".

V § 10 se za odst. 2 vkládá nový odst. 3, který zní: "Předsedovi stálé komise komory Parlamentu dále náleží naturální plnění podle § 6 odst. 1 písm. l; rozsah úhrady za spotřebované pohonné hmoty v kalendářním roce stanoví orgán komory Parlamentu pověřený komorou."

Dosavadní odst. 3 a 5 se označují jako odst. 4 a 6.

Díky za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Jiřímu Václavkovi za pozměňovací návrh a ptám se, jestli se ještě někdo další hlásí do podrobné rozpravy. Nikoho nevidím.

Chtěl bych využít svého práva poslance přednést také pozměňovací návrh, ale musím požádat někoho z kolegů, jestli by mě nahradil, abych ho nepřednášel tady odtud. Vidím paní kolegyni Němcovou, jestli by mě na chvíli nahradila, jestli dovolíte, páni kolegové, na malý moment. Já bych přednesl jeden návrh, který bych chtěl odůvodnit.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Prosím, slovo má místopředseda Poslanecké sněmovny.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Paní předsedající, vážený pane místopředsedo, vážení členové vlády, paní a pánové. Budu stručný. Považuji za nejzásadnější vystoupení v této rozpravě, kterou jsem podrobně sledoval, vystoupení předsedy rozpočtového výboru pana Miroslava Kalouska. Myslím, že to je ta chyba, kterou měl odstranit výbor ústavně právní, protože skutečně není možné vytvářet další úřad, který se jinak, finančně řečeno, bude podílet na čerpání platu ústavních činitelů a z pohledu ústavně právního v podstatě vytvoří skupinu nátlaku.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP