(18.10 hodin)
(pokračuje Filip)

Protože z pohledu teorie státu je skutečně vytvoření takovéhoto úřadu tímto způsobem charakterizováno. Nemám vůbec nic proti tomu, co tady říkal kolega Kalousek, a vůbec nemám nic proti tomu, co tady bylo předneseno v pozměňovacích návrzích. Ale jde o to, aby to byl důchod, aby to byla dávka jiná než plat. Myslím si, že je potřeba, aby to posoudil ústavně právní výbor, a proto navrhuji ve druhém čtení vrácení výborům k novému projednání.

Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane místopředsedo, písemně myslím není nikdo v tuto chvíli přihlášen, ale vidím že se o slovo nyní hlásí z místa předseda ústavně právního výboru pan poslanec Výborný.

 

Poslanec Miloslav Výborný: Dámy a pánové, je samozřejmě právem pana místopředsedy Filipa podat tento procedurální návrh a sněmovna o něm rozhodne hlasováním. Než však o něm bude hlasovat, je třeba říci, že i těmi námitkami, které on přednesl, se ústavně právní výbor v široké rozpravě zabýval. Námitky padly i při jednání ústavně právního výboru a nebyly shledány relevantními. Je třeba také dodat, že tvrzení, že tímto zákonem vzniká nějaký nový úřad, je nesprávné. Žádný nový úřad samozřejmě nevzniká.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu předsedovi ústavně právního výboru. Nemám žádnou další přihlášku do podrobné rozpravy. Ptám se, jestli má zájem pan předkladatel nebo pan zpravodaj. Končím podrobnou rozpravu.

Zájem o závěrečné slovo není.

Podotýkám tedy, že byl předložen jeden návrh k hlasování a to byl návrh, který jsem předložil já, a pan zpravodaj s tím souhlasí. Dám tedy hlasovat o tomto návrhu. Předtím vás ale odhlásím a požádám vás o novou registraci. Samozřejmě dám čas na to, aby mohli všichni v pořádku přijít do sněmovny.

Zopakuji tedy, že v podrobné rozpravě vystoupilo celkem pět poslanců, kteří přednesli své pozměňovací návrhy, a je jediný návrh k hlasování, a to je vrácení návrhu výboru k novému projednání, respektive výborům, protože návrhy, které přednesl kolega Hojdar, Václavek, zasahují do rozpočtu i z jiných důvodů, než byl původně navrhovateli prezentován. To je jediný návrh.

Jsem přesvědčen, že ti, kteří chtěli hlasovat, se do sněmovny postupně vrátili.

 

Zahajuji tedy hlasování pořadové číslo 31. Ptám se, kdo je pro. Je to hlasování - pro ty, kteří přišli pozdě - o vrácení výborům k novému projednání. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 31 pro 47, proti 50 z přítomných 144 poslanců. Návrh nebyl přijat.

 

Končím tedy druhé čtení tohoto návrhu. Končím bod číslo 8 našeho nového schváleného pořadu schůze.

 

Zároveň mi dovolte, abych zahájil bod číslo

 

9.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 526/1990 Sb.
o cenách, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 52/ - druhé čtení

 

Než dám slovo panu ministru financí Bohuslavu Sobotkovi, děkuji předkladateli panu místopředsedovi vlády Rychetskému a zpravodajům.

Prosím nyní pana ministra financí Bohuslava Sobotku, který přednese z pověření vlády odůvodnění novely zákona o cenách podle tisku 52. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Pane místopředsedo, dámy a pánové, jak jsem vás již informoval v prvém čtení, předložený návrh novely zákona o cenách zajišťuje plnou slučitelnost české právní úpravy v označování zboží cenami se směrnicí Evropských společenství o ochraně spotřebitele při označování výrobků cenou. Hlavním smyslem této směrnice je zavedení povinnosti obchodníků uvádět na zboží vedle ceny za kus i cenu za měrnou jednotku, například za jeden litr či kilogram. V současné době se s praktickým uplatněním této povinnosti můžeme již setkat na cenovkách na regálech celé řady našich obchodních řetězců.

V tuto chvíli si pouze dovoluji požádat o to, aby Poslanecká sněmovna tento návrh propustila do třetího čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru financí Bohuslavu Sobotkovi. Připomínám, že tento návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání rozpočtovému výboru a hospodářskému výboru. Návrh iniciativně projednal také výbor pro evropskou integraci a usnesení všech tří výborů máte rozdána jako sněmovní tisky 52/1, 52/2 a 52/3.

Prosím, aby se nejprve slova ujal zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Miloslav Vlček. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Miloslav Vlček: Pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych přednesl návrh usnesení rozpočtového výboru, tak jak to projednal na své 5. schůzi dne 30. 11. 2002. Rozpočtový výbor tento návrh projednal, sněmovní tisk 52, a doporučuje Poslanecké sněmovně, aby s tímto návrhem vyslovila souhlas.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane zpravodaji. A nyní prosím, aby nás o jednání hospodářského výboru informoval pan poslanec Karel Vymětal jako zpravodaj hospodářského výboru. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo. Pane předsedající, dámy a pánové, hospodářský výbor na své 5. schůzi dne 15. října projednal také předložený vládní návrh o cenách, novely zákona o cenách. Konstatoval v průběhu projednávání, že je to zákon velmi dobrý, zákon, který má přispět k ochraně našich spotřebitelů. Ve svém konečném verdiktu doporučuje Poslanecké sněmovně, aby předložený návrh zákona schválila, s tím, že doporučuje, aby byl přijat pozměňovací návrh, a sice v § 13 v nově vloženém odstavci 3 vypustit text "v souladu s právem Evropských společenství" a odkaz 9a). Hospodářský výbor je totiž toho názoru, že není potřebné a je nadbytečné, aby se v textu zákona uváděl pramen, odkud ten nápad přichází. Také neuvádíme u poslaneckých návrhů do preambule, že to je návrh poslance "xy". Prostě je to dobrý návrh zákona, takže z toho důvodu hospodářský výbor doporučuje toto vypustit a zákon přijmout.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane poslanče, za vaši zpravodajskou zprávu. A nyní žádám, aby se slova ujal zpravodaj výboru pro evropskou integraci pan poslanec Petr Lachnit. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Lachnit: Děkuji. Pane předsedající, vážení kolegové, dámy a pánové, výbor pro evropskou integraci se předloženým sněmovním tiskem číslo 52 zabýval na své 11. schůzi dne 6. února 2003 a po rozpravě a úvodním slově náměstka ministra financí ČR Ing. Jaroslava Šulce, CSc., a po vyslechnutí zpravodajské zprávy přijal usnesení, ve kterém doporučuje Poslanecké sněmovně, aby návrh schválila.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane zpravodaji, za vaši zpravodajskou zprávu. A nyní otevírám obecnou rozpravu, do které nemám do této chvíle žádnou přihlášku. Vidím přihlášku pana poslance Doležala. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Děkuji za slovo. Vážená vládo, vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, musím vystoupit k tomuto sněmovnímu tisku, protože jsem si tady vyslechl, jak všechny výbory tento návrh odsouhlasily, akorát nikdo neřekl, proč ho odsouhlasily. Já samozřejmě kvituji usnesení hospodářského výboru, kde nám jaksi doporučuje vypustit slova "v souladu s právem Evropských společenství", protože by to vypadalo, jako že jsme nesvéprávní a sami nemůžeme na některý nápad přijít. I když já se domnívám, že u tohoto nápadu se nemáme čím chlubit. Přiznám se, že v tomto návrhu novely zákona vidím několik problémů.

První problém je otázka měrné jednotky. Jestli se domníváme, že tím, že přikážeme všem výrobcům a prodejcům, aby označovali zboží jak cenou za zboží, tak i cenou za měrnou jednotku, tak se vsadím s kýmkoliv z vás, že schválně bude každý užívat jinou měrnou jednotku, aby nás toho problému samozřejmě nezbavili, a my je k tomu nedonutíme, protože měrná jednotka tam bude.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP