(10.10 hodin)
(pokračuje Dlab)

Dle našich propočtů odvod daní z chovu včelstev nepřesáhne 5 milionů korun ročně. Tato částka je z hlediska příjmové části státního rozpočtu zanedbatelná, ovšem z věcného hlediska, kde je příčinou snižování stavu včelstev, má velký význam.

Nařízení Evropského společenství č. 2300/97 rozděluje včelaře na profesionální a ostatní, přičemž profesionální obhospodařují více než 150 včelstev. Z tohoto důvodu navrhujeme osvobození od daně z příjmu do 150 včelstev.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji, pane poslanče. Slovo má pan poslanec Radko Martínek, připraví se pan poslanec Martin Kocourek.

 

Poslanec Radko Martínek: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně a kolegové, navrhnu jeden pozměňovací návrh, a sice za část druhou se vkládá nová část třetí, která se nazývá změna zákona o krajích, krajské zřízení, zákon č. 129/2000 Sb., o krajích, krajské zřízení, ve znění zákona 273/2001 Sb., zákona 32/2001 Sb., zákona 450/2001 Sb., zákona 231/2002 Sb. a zákona 404/2002 Sb., se mění takto:

Článek 2:

1. Za § 97 se doplňuje nový § 97A, který včetně poznámky pod čarou zní: § 97A, první odstavec: kraje obdrží ze státního rozpočtu příspěvek - odkaz 27 a) pod čarou, 27 a) § 7 odstavec 1 písmeno r) zákona 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů, rozpočtová pravidla, dále pokračuje věta - určený na úhradu nákladů spojených s převzetím výkonu státní správy v souvislosti s druhou fází reformy veřejné správy v celkovém objemu 536 milionů korun pro rok 2003.

2. Výši příspěvku pro jednotlivé kraje určí vláda svým usnesením.

3. Příspěvek neobdrží kraje, které budou dlouhodobě využívat administrativní budovy v majetku státu nebo na něž tento majetek přejde.

4. V případě, že kraje budou administrativní budovy dlouhodobě využívat pouze částečně, odstavec 3 se použije přiměřeně.

Krátké odůvodnění: Tento pozměňovací návrh souvisí s přijatým zákonem o státním rozpočtu, kde byla vyčleněna na druhou etapu reformy veřejné správy pro kraje tato částka, to znamená 536 milionů Kč. Cílem tohoto pozměňovacího návrh je využít, aby kraje získaly tuto finanční sumu formou příspěvku, což se ukázalo jako velmi rozumné a moudré, i pokud se týká obcí s pověřenou působností.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Slovo má pan poslanec Martin Kocourek, připraví se pan poslanec Karel Vymětal, který je posledním přihlášeným do podrobné rozpravy.

 

Poslanec Martin Kocourek: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych přednesl pozměňovací návrh, který jsem avizoval již ve svém vystoupení v obecné rozpravě, kde jsem jej také odůvodnil. Přednesu pouze dva body mého pozměňovacího návrhu.

Za prvé - ve vládním návrhu článku 2 - Přechodná ustanovení - se v bodě 1 za číslovku 68 vkládají číslovky 70 a 71.

Za druhé - ve vládním návrhu části čtvrté článku 5 - Účinnost - se za číslovku 68 vkládají číslovky 70 a 71.

To je celý můj pozměňovací návrh.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Slovo má pan poslanec Karel Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo, milá paní předsedající. Dámy a pánové, poslanec Turek zde vlastně otevřel tisk 114 a vtělil ho do části druhé - změna zákona o rezervách. Dovolte mi, abych k jeho návrhu v této části předložil pozměňovací návrhy dva.

Za prvé - znění navrženého § 8B odstavec 1 změnit na text:

1. Opravné položky podle § 8 a § 8A tohoto zákona mohou vytvářet poplatníci daně z příjmů účtující v soustavě podvojného účetnictví, kteří podle celního zákona mají povolení ručit za celní dluh nebo složit kauci ve výši dotace při uskladnění českého zboží v celním skladu zařazeného do kapitol 1 - 24 celního sazebníku před jeho vývozem do zahraničí, podle zákona o spotřebních daních ručit za spotřební daň k pohledávkám z titulu ručení do výše skutečně zaplacené částky celního nebo daňového dluhu ručitelem nebo vrácení dotace za vývozce ze složené kauce.

2. Za odstavec 2 vložit nový odstavec 3 tohoto znění: Opravné položky ručitel nemůže vytvářet ze splněné pohledávky z titulu ručení, pokud dluh za dlužníka nesplní v době splatnosti určené celními orgány a splnění dluhu je předmětem vymáhacího řízení. Odkaz - § 73 zákona 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, v platném znění.

Dámy a pánové, tyto dva pozměňovací návrhy v zásadě rozšiřují ještě dále potřeby, kde je třeba vytvářet rezervy, na druhé straně vytvářejí blokaci, aby nebylo možno tohoto institutu zneužívat.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní uděluji slovo panu poslanci Tomáši Kvapilovi, který je posledním přihlášeným do podrobné rozpravy.

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové, dovoluji si upozornit na jednu věc. V bodě 19 schváleného pořadu schůze máme projednávat zákon o zoologických zahradách - tisk 62. K tomuto tisku výbor pro veřejnou správu přijal pozměňovací návrh, který se také týká zákona o dani z příjmů. Je to tedy zákon, který projednáváme v tuto chvíli.

Domnívám se, že by nebylo správné, abychom na jedné schůzi otevírali dvakrát tentýž zákon, proto si dovoluji podat pozměňovací návrh z tisku 62/2. Je to už zmíněné usnesení výboru pro veřejnou správu. V bodě 11 se vkládá nová část 4 - změna zákona o daních z příjmů. Celou tuto část podávám jako pozměňovací návrh v tuto chvíli. Protože tento tisk máme všichni k dispozici, tak není nutné, abych ho načítal a zdržoval tím naše jednání. Pouze chci říci, že se jedná o osvobození od daně darů poskytnutých pro provoz zoologických zahrad a osvobození od daně z příjmů z reklamy spojené s provozováním zoologických zahrad. Znovu odkazuji na tisk 62/2 bod 11.

Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP