(11.30 hodin)
(pokračuje Palas)

Jestliže hovoří o určitých pravomocích, které soustřeďujeme tímto zákonem do jedněch rukou, pak musím říci, že právě tento zákon říká, že se prostředky z Evropské unie administrují formou tzv. šesti očí, kdy jeden prostředky přiděluje, druhý je administruje a třetí úředník kontroluje. To, co tady pan poslanec říká, je obyčejná lež. Mě se dotýká, když říká, že vláda neví, co se zde připravuje, co se zde projednává. Vláda je informována. Tento zákon prošel řádným připomínkovým řízením, prošel připomínkovým řízením všech resortů. Ty se k němu vyjádřily a připomínky byly do zákona vpracovány. Dále pak byl tento zákon projednán v zemědělském výboru. Mě udivuje, že v zemědělském výboru poslanci ODS mlčeli, téměř nic nepřipomínkovali, téměř nic neměnili a že se předvádějí zde na plénu. Ale rozumím tomu, že je potřebné dělat opoziční politiku.

Dále mě mrzí, že dva zástupci, poslanci ODS, jsou členy dozorčích orgánů tohoto fondu. Jedním z nich je pan poslanec Kučera. Jestliže takto napadá fond, jestliže takovýmto nevybíravým způsobem se pouští do této organizace, a nemá evidentně pravdu, pak musím zvažovat a musím zvážit, zda ho neodvolám z dozorčí rady tohoto fondu. (Potlesk části poslanců ODS.)

Dámy a pánové, pro pořádek bych chtěl ocitovat, že hlavním cílem novelizace zákona je vytvoření podmínek pro plnou realizaci společné zemědělské politiky Evropské unie po přistoupení České republiky k Evropské unii. Znamená to vytvoření právního rámce pro implementaci obou pilířů politiky Evropské unie týkající se zemědělství a venkova.

Chci ještě zopakovat a zdůraznit, že jsem zde řekl, že na základě zvolené koncepce je Státní zemědělský intervenční fond platební agenturou, která bude transferovat finanční prostředky z Evropské unie směrem k našim zemědělcům, a to v oblasti intervenčních opatření, poskytovaných vývozních subvencí, administrací systému vývozních a dovozních licencí, administrací systému produkčních kvót. Tato instituce, Státní zemědělský intervenční fond jako platební agentura, svým způsobem nabobtná. Je tady předpoklad, teď vás nechci strašit, že bude zaměstnávat 500 lidí, kteří budou administrovat finanční prostředky směrem od Evropské unie k našim farmářům. Jestliže tady pan poslanec Kučera říká, že ředitel fondu jako jediný člověk bude administrovat finanční prostředky, tak nemá evidentně pravdu, a to jsem použil velmi měkké slovo.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu ministrovi. (Potlesk části poslanců ČSSD.) Vidím přihlášku pana poslance Miloslava Kučery a zároveň pana zpravodaje. Zeptám se, zda chce pan zpravodaj použít přednostního práva, které v tuto chvíli má? Ne. Prosím, pan poslanec Kučera má slovo.

 

Poslanec Miloslav Kučera: Chtěl bych se pouze ohradit, protože pan ministr zde řekl, že lžu. Dámy a pánové, já jsem se ve své zprávě, kterou jsem zde přednášel, vždycky odkazoval na konkrétní odstavce, konkrétní paragrafy. Takže buďto já lžu, anebo lže pan ministr. Ale prosím, abyste si to rozhodli sami a podívali se na § 11c písmeno 6, podívali se na zrušený § 11 písmeno 9, podívali se na § 5, který je zrušený, podívali se na § 11 písmeno 4, podívali se na § 1 odst. 2 písmeno c). Pak zjistíte, kdo z nás dvou je lhář. Já opravdu nevím, jestli pan ministr zde takto vystupuje naivně, nebo vědomě. To se dozvíme časem.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Nyní se přihlásil ještě v obecné rozpravě zpravodaj, předseda zemědělského výboru pan poslanec Ladislav Skopal. Prosím.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Děkuji, paní předsedající. Chtěl bych říci jenom dvě věci. Trošku mě to mrzí, protože ve výboru byl dostatečný prostor tento zákon projednat, v podstatě jsme na to měli celý leden, protože zákon v prvém čtení byl schválen už v prosinci. Tato diskuse mohla v klidu proběhnout v zemědělském výboru.

Nechci tady reagovat na jednotlivé záležitosti. My jsme s kolegou Kučerou projednávali třeba otázky kvót na cukr, které jsou v tomto zákoně dané. Já na to samozřejmě budu v podrobné rozpravě reagovat a dám pozměňovací návrh. Tam si myslím, že to bylo čestné, solidní a správné, abychom se věci, které nejsou v zájmu zemědělské veřejnosti v tomto zákoně, snažili upravit, zlepšit a narovnat.

Určitě není šťastné diskutovat o záležitostech, které jsme mohli prodiskutovat zde na tomto plénu. Určitě je nutné, aby Státní zemědělský intervenční fond fungoval co nejdříve, protože je to rovněž podmínkou, pokud chceme vstoupit do Evropské unie, abychom byli schopni zadministrovat finanční prostředky, které nám Evropská unie poskytne na zlepšení ekonomiky zemědělství. A pokud nebudeme schopni je zadministrovat, tak ty prostředky prostě nedostaneme. Schválení tohoto zákona v měsíci dubnu nebo květnu roku 2004 by neumožnilo připravit se na to zadministrování a určitě by došlo k tomu, že bychom se nedostali ani k těm prostředkům, na které máme podle společné zemědělské politiky Evropské unie nárok. A to by bylo určitě škoda.

Takže já se přimlouvám za to, abychom projednali tento zákon, v podrobné rozpravě dali připomínky a samozřejmě ve třetím čtení zvážili, které změny v zákonu jsou přijatelné, které jsou vhodné, a poté tento zákon jako celek schválili, aby bylo možné se připravit na zadministrování toku finančních prostředků z Evropské unie.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane zpravodaji. Táži se ještě jednou sněmovny, zda chce někdo vystoupit v obecné rozpravě. Hlásí se pan poslanec Michal Doktor. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Michal Doktor: Děkuji za slovo. Já se, vážená paní místopředsedkyně, do rozpravy hlásím nikoliv jako zemědělský laik, ale jako místopředseda poslaneckého klubu ODS proto, abych zcela odmítl pokus, ať už pana ministra nebo pana předsedy zemědělského výboru, o jakousi kriminalizaci, zesměšnění, zlehčení, znevážení vystoupení mého kolegy pana poslance Kučery, a to sice tím, že tady byl použit příměr, kdy se pan poslanec Kučera jaksi měl na půdě jednání zemědělského výboru chovat korektně, vstřícně a zde ve sněmovně předvádí nebo prezentuje postoje, které zcela neodpovídají tomu, co činil na jednání výboru. Myslím si, že to je zcela nekorektní a je to třeba odmítnout. Takové sdělení je zavádějící, protože jednání zemědělského výboru je nepřístupné veřejnosti. Je nepřístupné přímé kontrole voličů, protože je velmi těžko sdělitelný jak samotný obsah vystoupení, tak obsah jednotlivých projednávaných bodů, včetně komentářů, které na výborech zaznívají.

Proto myslím, že je zcela na místě, že pan poslanec Kučera názory, které prezentuje ať už na jednání výboru, a zastává je dlouhodobě, přednese znovu zde na místě, které je předmětem veřejné kontroly, svým voličům, daňovým poplatníkům, které oslovuje se svými názory.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. A nyní se hlásí dále pan poslanec Skopal. Je to faktická poznámka, pokud jsem tomu rozuměla.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Chtěl bych jenom sdělit kolegovi, přes vás, paní předsedající, že jednání každého výboru je veřejné. Je možno se ho zúčastnit, a pokud si bude chtít kolega poslechnout projednání, tak máme k dispozici stenozáznam a já mu ho rád nechám přehrát.

Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP