(11.40 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano, to byla vaše faktická poznámka. Nyní se hlásí s faktickou poznámkou pan poslanec Michal Doktor, další poznámku má pan poslanec Kučera.

 

Poslanec Michal Doktor: Oba dva víme, jak velmi těžko dostupné jsou záznamy z jednání výborů. Oba dva víme, jaká je možnost veřejné kontroly účasti na jednání, zejména není-li předem známý a disciplinovaně dodržovaný průběh jednání výboru, jehož obsah je někdy velmi složitý a velmi zdlouhavý. Oba dva víme, o čem mluvíme, co veřejnosti sdělujeme. Mám snahu korigovat obsah svého vystoupení, ale neposkytujme prosím zavádějící informace. Jednání výboru není zcela veřejné, resp. je velmi těžké veřejně ho kontrolovat přímou formou. Jestliže pan poslanec Kučera vystupoval tak, jak vystupoval, tady, jistě ví, proč sděloval své názory veřejnosti, a toto je jediný způsob, jak je korektně v reálném čase a nezkráceně sdělit veřejnosti.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Faktická poznámka Miloslav Kučera.

 

Poslanec Miloslav Kučera: Myslím si, že jsme se dostali od tématu, ale nedá mi to a musím reagovat na to, že zde bylo řečeno, že v zemědělském výboru jsem se této otázce nevěnoval stejným způsobem. Není to tak.

Dámy a pánové, ti z vás, kdo zde byli v minulém období, tak si pamatují na situaci před dvěma lety, kdy jsme zákon o ZIF schvalovali poprvé, kde se měnil státní fond tržní regulace v intervenční fond. Tam jsme se skutečně střetli zásadním způsobem o charakter této instituce. Zvítězila představa politiky ČSSD. Přestože schválený zákon v intervenčním fondu byl okamžitě kritizován ze strany pana Göhmanna, což byl jakýsi představitel Evropské unie a byl placen Ministerstvem zemědělství, měl možnost koordinovat a hodnotit tyto kroky, okamžitě jej prohlásil za nevyhovující, který se bude muset v krátké době předělat.

Tou dobou jsme již věděli, že přijatý zákon není v souladu s předpisy Evropské unie. Zásadním způsobem jsem odmítl postupovat dál v této odchylné cestě od Evropské unie při této novelizaci, ale v momentě, kdy jsme se nedohodli na charakteru cesty a my jsme ji prohráli, tak jsme se dál samozřejmě neúčastnili pozměňovacími návrhy, ale vždy a všude jsme deklarovali naprostý nesouhlas s touto koncepcí, naprostý nesouhlas s tím, co se tady připravuje, a vám jsem se to tady snažil poněkud laickým způsobem sdělit. Myslím, že to je postup naprosto korektní, a je zbytečné poukazovat na to, že jsem takovýmto způsobem nevystupoval v zemědělském výboru, když to není pravda. Vždycky jsem říkal - s koncepcí nesouhlasím. Na posledním zasedání zemědělského výboru jsem doslova říkal: Tady je to zbytečné, ale jste si určitě plně vědomi toho, co jsme přijali, a moje vystoupení ve sněmovně bude tentokrát hodně emotivní. A to pan předseda určitě přizná a ví, že jsem o tom mluvil, a nenechá mě v tomto osočování od pana ministra.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Nyní se hlásí předseda poslaneckého klubu a zároveň zpravodaj. Pánové, kdo komu dáte přednost? Prosím, pan předseda poslaneckého klubu sociálních demokratů.

 

Poslanec Milan Urban: Vážená paní místopředsedkyně, vážená vládo, kolegyně a kolegové, dovolte, abych nabídl místopředsedovi ODS Michalu Doktorovi doučovací hodinu z jednacího řádu, protože v § 37 tohoto jednacího řádu je napsáno, že jednání výborů, tedy všech výborů, je veřejné. Jsem připraven poskytnout doučování v této věci. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkujeme za toto upozornění a nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Vymětal. Omlouvám se, pokud jsem vás přehlédla před chvílí, pane poslanče. Máte slovo.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji, paní předsedající. Samozřejmě přijímám. Chtěl jsem jen upozornit na to, kdybyste byla tak laskavá a byla spravedlivá ke všem řečníkům, neboť pan poslanec Kučera neměl faktickou poznámku, protože překročil 120 procenty její délku. Prosím, aby byl dodržován čas v jednacím řádě.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám za toto upozornění a prosím nyní o slovo předsedu zemědělského výboru a zpravodaje pana poslance Skopala.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Já si myslím, že pan místopředseda poslaneckého klubu Doktor myslel to, že se nezúčastňuje veřejnost natolik jednání poslaneckých výborů, ať zemědělského, či dalších, že není informována. Proto zemědělský výbor, protože si byl vědom vážnosti tohoto zákona, pozval všechny organizace, kterých se to bude dotýkat, na jednání, na seminář, původně jsme měli dohodnuté výjezdové zasedání v Lipnici, ale z důvodu prezidentských voleb jsme to přesunuli do Poslanecké sněmovny a byla možnost prodiskutovat s odbornou veřejností a projednávat, takže není pravda, že prostor není nebo nebyl. Pokud je zájem, tak se vždycky najde cesta, jak zásadní zákony projednávat tak, aby si každý k tomu mohl říci své. Že každému není schváleno to, co chce, to už je otázka další, protože v demokracii rozhoduje většina.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám za slovo. Zeptám se ještě, jestli je zájem z řad poslanců a poslankyň vystoupit k tomuto bodu v obecné rozpravě. Pokud tomu tak není, obecnou rozpravu končím. Poprosím, aby mě sledoval pan zpravodaj, nebo lépe řečeno, on nám navrhne a seznámí nás s průběhem dosavadní všeobecné rozpravy a dá návrhy, o kterých budeme moci hlasovat. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Děkuji, paní předsedající. V obecné rozpravě zazněly tři návrhy. Jeden návrh na zamítnutí, pak tady byl návrh vrátit navrhovateli k dopracování, ale podle jednacího řádu to lze učinit pouze v prvním čtení, podle § 93 je možno dále to, co navrhl kolega Kučera, vrátit výboru k novému projednání. To ano. Takže můžeme hlasovat o dvou bodech, pokud se nemýlím. Mám před sebou jednací řád, takže si myslím, že můžeme hlasovat pouze o těchto dvou návrzích.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane zpravodaji. Chce upřesnit svůj návrh pan poslanec Kučera? Nemáte námitku, pane poslanče, proti tomuto postupu. Budeme postupovat tak, jak navrhl pan zpravodaj. Já svolám do jednací síně všechny naše kolegy, aby se mohli následujících hlasování zúčastnit. Proto vás požádám o chvilku trpělivosti do doby, než všichni dosednou do svých lavic. Až se tak stane, budeme hlasovat.

Domnívám se, že v tuto chvíli mohu zahájit hlasování. Bude mít pořadové číslo… Nemohu toto hlasování zahájit. Dostala jsem avízo, že si přejete odhlášení. V tuto chvíli vás všechny odhlašuji a prosím, abyste se zaregistrovali svými kartami. Zároveň oznamuji, že pan ministr Ambrozek má náhradní kartu č. 18.

 

Nyní přistoupíme k hlasování, které ponese pořadové číslo 36, a hlasovat budeme o zamítnutí předloženého návrhu.

Zahajuji toto hlasování a táži se vás, kdo je pro. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 36 z přítomných 154 poslanců pro 47, proti 106. Návrh nebyl přijat.

 

Můžeme přistoupit k návrhu druhému a tím byl návrh na vrácení výboru k novému projednání.

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování s pořadovým číslem 37, které zahajuji. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 37 z přítomných 155 poslanců pro 52, proti 100. Návrh nebyl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP