(9.30 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní kolegyni Páralové za její vystoupení. Nyní se slova ujme pan ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach, připraví se pan poslanec Karel Vymětal. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, myslím, že tady už při uvedení od pana navrhovatele poslance Tlustého zaznělo, že se jedná o administrativně technické opatření. Samozřejmě ano. Na druhé straně si myslím, že dnes je možné, aby zaměstnavatel, pokud chce, tak na výplatní pásce může uvést i tento údaj. Nic mu v tom nebrání, žádný zákon mu to nezakazuje, považuje-li to za potřebné, tak to uvést může.

To, co ale spíše vidím za celým tímto návrhem, není tak málo nebezpečné nebo řekl bych technické, je to vyloženě - dovolím si tvrdit - ideologický návrh, který nakonec potvrdili i diskutující, kteří vystoupili v této diskusi a kteří jasně ukazovali na to, k čemu by tento návrh měl v podstatě směřovat. Nezakrývejme si dlouhodobou představu pravice a obzvláště prezentovanou ODS, ale i dalšími stranami o tom, že by náklady spojené s personálními náklady na zaměstnance, a to je pojištění, které odvádí zaměstnavatel za zaměstnance, mělo přejít přímo na zaměstnance. Na druhé straně i snaha o jejich výrazné snížení pod záminkou toho, že zlevnění práce by znamenalo více pracovních příležitostí. Je to ideologický nesmysl a nepravda, která je tady hlásána. Samozřejmě i ohlasy, které na tento návrh jsou, jednoznačně říkají, že nejde vůbec o to, jestli bude na výplatních páskách ten nebo onen údaj. Já si myslím, že zaměstnanci by určitě více přivítali to, aby měli např. objektivní údaje o ekonomické situaci zaměstnavatele, a myslím si, že pokud paní poslankyně Páralová hovořila o jejich právu na tyto informace, tak se jim jich zdaleka nedostává.

To samozřejmě souvisí i s otázkou výše pojistného. Dnes to je možné deklarovat na příkladu osob samostatně výdělečně činných. 80 % osob samostatně výdělečně činných prezentuje a vykazuje oficiálně svůj příjem, ze kterého pak platí pojištění, ať už sociální, nebo zdravotní, tak ve výši 3000 Kč měsíčně, což je hluboce pod životním minimem, a 80 % našich podnikatelů a živnostníků vlastně živoří a žije a dře bídu. Pokud to tak je, je to tristní stav a nepomůže tomu žádný údaj na nějaké výplatní pásce. Na druhé straně je pravda, že snižování, a o tom to je a o ničem jiném než o tom, že je tady neustálá snaha snižovat výši pojistného v situaci, a překvapuje mě, když předseda rozpočtového výboru hovoří v této souvislosti o snižování tzv. ceny práce a že by práce bylo více.

Na druhé straně stojí před námi např. problém deficitu státního rozpočtu a deficitu ve veřejných financích. Samozřejmě je potřeba také občanům a zaměstnancům jasně sdělit, co to bude ve svém důsledku znamenat. Jakékoliv výraznější snížení těchto odvodů znamená samozřejmě i snížení plnění ze strany státu. Ve chvíli, kdy tyto rozpočty jsou už dnes deficitní, v té situaci a při těchto sazbách, které jsou stanoveny, a nakonec se ukázalo, že horentní snaha ODS neustále snižovat daně, snižovat sociální pojištění vedla k tomu, že dnes sociální systém je v deficitu. Pokud by dnes odváděli zaměstnanci to, co dnes např. odvádějí osoby samostatně výdělečně činné, tak se důchodový systém i systém zdravotní zhroutí, protože příjmy nebudou. Nebude na nemocenskou, nebude na důchody, nebude na zdravotní péči a o tom to je. Tady nemá cenu si říkat, že to je bezvýznamný údaj.

Pokud bude vůle k tomu, aby zaměstnanci dostávali informace v písemné podobě, tak si myslím, že by bylo docela dobré, aby informace obsahovaly mnohem důležitější věci pro zaměstnance. Překvapuje mě názor některých mých kolegů a kolegyň o tom, že máme nevzdělané lidi, kteří ani nevědí, co je dáno zákonem a co za ně odvádí stát. Zdaleka bych nepodceňoval naše občany v tom, že si nejsou schopni zjistit to, co je zajímá. Ale reálným faktem je, že na výplatní pásce by mělo být to, co se mě týká, to znamená to, co já jako zaměstnanec platím, to, z čeho odvádím pojištění, z čeho platím daně. Tyto informace samozřejmě jsou důležité.

Pokud by údaj byl tak nevýznamný a nepodstatný, a tady bych souhlasil s panem poslancem Tlustým, že je to vlastně něco, co není vůbec významné, proto si myslím, že je nesmyslné, aby nás zatěžovala takovýmto návrhem. Zaměstnavatelé, kteří chtějí tento údaj na výplatních páskách uvést a mnohé další, nic jim v tom nebrání, mohou tak učinit. Jiní, kteří to nepovažují za důležité, zkrátka tam ten údaj neuvedou. Z tohoto hlediska si myslím, že věnujeme poměrně dlouhou dobu nesmyslnému návrhu, nakonec tak jak jej uvedl sám předkladatel, a myslím si, že nejvhodnější způsob, jak se s ním vypořádat, je rychle tento návrh zamítnout.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi. Přihlášený, i když z místa, je Karel Vymětal. Má tedy slovo, ale s písemnou přihláškou potom následuje paní poslankyně Jitka Vojtilová, která má přednost před těmi, kteří se přihlásili z místa. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, předložený návrh mohu minimálně nazvat, že je pozoruhodný. Měl-li bych použít slov paní kolegyně Páralové, tak říkala, že vlastně směřuje k tomu, aby zaměstnanec byl informován přesně a všestranně. To si myslím, že je docela legitimní požadavek. Zaměstnanci by to jistě ocenili. Předkladatel návrhu v důvodové zprávě také uvádí, že cílem návrhu je, aby každý zaměstnanec znal celkovou výši mzdových nákladů na svou osobu. Možná, že k tomu, aby byl zaměstnanec přesně a zejména všestranně informován, by se měl návrh ještě rozšířit, jak to předkladatelé uvádějí ve svém návrhu. Například by možná zaměstnance zajímalo, jaká je jeho spotřeba vody v pracovní době, jaká je jeho spotřeba toaletního papíru, eventuálně kolik vydýchal vzduchu a jak byl čistý v průběhu pracovní doby, a možná další a další údaje, aby všestrannost byla široká.

Mluví se zde o tom, že by měl být zaměstnanec informován o nákladech. Tím vzniká otázka, jestli tyto údaje skutečně zaměstnance tak strašně zajímají. Já si nemyslím, že to tak je. Jsou daleko důležitější údaje pro zaměstnance, které návrh neuvádí. Já si myslím, že daleko důležitější pro zaměstnance například je, aby se dověděl, jaký příjem má zaměstnavatel za jeho práci. Jaký je výnos, který zaměstnavatel inkasuje. Z toho by se totiž mnohý zaměstnanec například dověděl, že z balíku, který za jeho práci zaměstnavatel inkasuje, dostane jenom drobky a zbytek zůstane v kapse zaměstnavatele.

Bohužel tyto věci, pane místopředsedo Langře, návrh neřeší. Já si myslím, že by bylo vhodné, aby se návrh v tomto směru dopracoval tak, aby zaměstnanec dostal informace, které potřebuje, ne které nepotřebuje.

Proto si dovolím na konci dát návrh Poslanecké sněmovně, aby vrátila tento návrh zákona pánům předkladatelům k dopracování. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji poslanci Karlu Vymětalovi. Do rozpravy je přihlášena paní poslankyně Jitka Vojtilová, připraví se pan poslanec Vladimír Doležal. Prosím, paní kolegyně, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP