(9.50 hodin)
(pokračuje Ransdorf)

Když například z této tribuny pan ministr obrany hovořil pochvalně o misi v Afghánistánu, my víme, že tam například došlo k zásahu dvou nemocnic, že tam byli zbytečně mrtví lidé, že došlo k zásahu mešity, při které zemřeli zbytečně mnozí lidé, ale jestliže zmiňuje to, že by vlastně případná válka v Iráku mohla mít tyto důsledky, copak si, když jde o kauzu lidských práv, neslibuje od toho, že by naopak ti, kteří masakrovali irácké civilisty, že by se dostali právě před podobný tribunál? Myslím si, že je třeba v této chvíli si uvědomit také, jaké bude mezinárodní postavení naší země. Není možné, abychom se dostali do podobné situace jako vazalské státy, které například v Radě Evropy opakují argumenty, které jsou vypůjčeny z té země, která je sice velmi inspirativní jako příklad demokratického směřování, ale také občas s demokratickými právy bývá na štíru.

Myslím si, dámy a pánové, že debata by opravdu měla mít na mysli i to, že nemůžeme v zahraniční politice sklouzávat na úroveň bilateralismu a že přednost mají mít v naší politice jakožto v politice malé země multilaterální řešení, řešení která vycházejí ze širších mezinárodních ujednání.

Děkuji vám.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji vám, pane poslanče. Reagovat by na vaše vystoupení chtěl nyní místopředseda Ivan Langer.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Moje reakce bude relativně stručná. Pan kolega Ransdorf toho hrozně moc přečetl, ví toho hrozně moc, ale dost také nepochopil. Jestli vyčítá Mezinárodnímu soudnímu tribunálu pro zločiny v bývalé Jugoslávii ICTY prostor pro svévoli, neobjektivnost, nerovnost postavení, potom nechť se podívá na podstatu konstituování Mezinárodního trestního soudu.

Stejné výhrady, které jste sděloval z tohoto místa z důvodu vaší politické orientace, dle vašeho přesvědčení, byste měl adresovat současně také právě k Mezinárodnímu trestnímu soudu, a pokud byste tak učinil, nemohl byste z těchto jinak logických a správných výhrad učinit ten závěr, který jste učinil. Tedy právě proto, že je ICTY špatný, musíme na stejně špatných základech postavit a ratifikovat smlouvu o zřízení Mezinárodního trestního soudu.

To je vše, co k této věci mohu říci.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím pana poslance Laštůvku, aby se ujal slova.

 

Poslanec Vladimír Laštůvka: Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, budu velmi stručný. Nedostalo se mi blahodárného vzdělání právního, nicméně otázka, kterou diskutujeme, je velmi závažná. Argumenty, které pan místopředseda Langer řekl, jsou jistě velmi závažné, jsou hodné pozornosti. Je obtížné v tento okamžik rozlišit, co z těchto argumentů je bezprostřední, řekněme jakási věcná účelovost argumentace a do jaké míry je to substantivní záležitost tématu, které diskutujeme. Téma jsme již jednou diskutovali a musíme a nepochybně budeme v tomto tématu pokračovat, neboť jsem přesvědčen, že český parlament bude ratifikovat přistoupení České republiky k Mezinárodnímu soudnímu tribunálu.

Chtěl bych podtrhnout dvě věci, které tady zazněly. Aby nedošlo k omylu, Mezinárodní soudní tribunál není příslušný v tom, aby posuzoval, zda v průběhu válečné operace byla s politováním zasažena mešita nebo nemocnice. Nepochybně v průběhu válečných operací se takové věci dějí a nelze je interpretovat tímto způsobem a v žádném případě nepochybně tak nikdy interpretovány nebudou, jak zaznělo v předchozím vystoupení.

Nicméně Mezinárodní soudní tribunál není žádnou zlovolnou organizací, která by sledovala ponížení a postižení někoho a někoho naopak nikoliv. Naopak, cíl je nepochybně jednoznačný a historie ukázala, že je to potřebné. Do jaké míry a v jakém pořádku to má být, to je diskuse, která je tady na místě, a věřím, že ji ještě otevřeme.

Nicméně diskuse dnes je o tom, co je velmi důležité v kontextu toho, co se kolem nás děje. Ano, my hovoříme nejen o Mezinárodním soudním tribunálu, v tomto okamžiku hovoříme také o budoucím světovém pořádku. A v kontextu toho si nemohu odpustit to, co řekl pan místopředseda Langer. Není zkrátka možné si na jedné straně osobovat právo preventivních válečných operací a na druhé straně vylučovat jakoukoliv odpovědnost za důsledky, které to může mít. To prostě nejde. To je součást debaty o budoucím světovém pořádku.

Závěrem bych chtěl bezpodmínečně podpořit postoj pana ministra zahraničí. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Žádám pana poslance Jana Kavana, aby se nyní ujal slova.

 

Poslanec Jan Kavan: Vážené poslankyně, vážení poslanci, budu rovněž stručný. Chtěl bych podpořit to, co zde řekl ministr zahraničí pan Cyril Svoboda. Chtěl bych zdůraznit, když hovoříme o právní ochraně, že jsem skutečně přesvědčen, že čeští vojáci, kteří by se účastnili mírových misí, požívají a budou požívat dostatečné právní ochrany.

Smysl ICC, Mezinárodního trestního tribunálu, je trestat válečné zločiny, je trestat zločiny proti lidskosti, je trestat genocidu. Pokud se někdo takovýchto zločinů dopustí, tak si myslím, že je otázkou, zda bychom měli argumentovat nutností takové právní ochrany, která by zabránila potrestání. Nejde tedy o to, trestat vojáky za účast v mírových misích, nejde ani o to, pokud v rámci takovýchto akcí, byť je to politováníhodné, budou třeba zasaženy nemocnice nebo mešita. Doufám, že se to nestane. Ale toto by nebylo subjektem jednání Mezinárodního trestního tribunálu.

Pan poslanec Langer tady hovořil o tom, že by mohli být stíháni představitelé České republiky, ministr obrany, premiér, prezident. Nedovedu si to představit. Mohli by být podle Mezinárodního trestního tribunálu stíháni, pouze pokud by se skutečně dopustili válečných zločinů. Smysl je, pokud nejde o vojáky a o politiky, namířen proti politikům, kteří by nařídili takový vojenský zákrok, který by zcela v rozporu s mezinárodním právem vedl například k masovému zabíjení civilistů.

Poslední poznámka. Pan poslanec Langer kritizoval pronikání multikulturního charakteru do práva. Chtěl bych zdůraznit, že jsem se nedávno účastnil resp. jsem byl přítomen volby v OSN prvního složení Mezinárodního trestního tribunálu. Myslím si, že je třeba naopak velmi ocenit, že složení tribunálu reflektuje multikulturní charakter našeho světa. Anebo bychom skutečně chtěli být tak arogantní a tvrdit, že dobrý soud je pouze soud, v němž jsou soudci bílé pleti nebo jedné kultury, jednoho náboženství? Svět je multikulturní, Mezinárodní trestní tribunál, zcela oprávněně, je multikulturní a byl demokraticky zvolen představiteli OSN.

Je škoda, že Česká republika nemá mezi těmito soudci svého zástupce, protože neratifikovala tento dokument. Já bych velmi souhlasil s tím, co tady řekl pan ministr zahraničí, že bychom ji měli ratifikovat co nejdříve. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já také děkuji. Reagovat by chtěl ještě pan poslanec Ransdorf.

 

Poslanec Miloslav Ransdorf: Aby nebylo mýlky. V případech - které jsem zmiňoval - afghánské mise musím říci, že se jednalo jak u mešity, tak v případě nemocnice o opakované nálety.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP