(10.30 hodin)
(pokračuje C. Svoboda)

Tím také dáváme šanci našim občanům, že je možné dovolávat se ochrany tohoto orgánu, orgánu mezinárodního. Je to tedy ve prospěch občanů České republiky.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já také děkuji. Prosím ještě místopředsedu sněmovny pana Vojtěcha Filipa.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedo. Vážená vládo, paní a pánové, nechci opravdu zdržovat, ale myslím si, že jsou dvě věci, které je třeba vyjasnit.

Nemám vůbec nic proti tomu, že by takový Mezinárodní trestní tribunál vznikl na úrovni Evropy, protože věřím tomu, že všechny evropské státy by se k němu připojily. To prostě vůbec není žádný problém a jistě nebude potom ani problém, abychom přijali takové principy nebo takový závazek, že budeme mít evropský zatykač. Ale problém je v něčem jiném. Problém je v tom, že nová národní obranná strategie Spojených států amerických vyplývá ze tří základních priorit: vytvořit bezkonkurenční globální vojenskou sílu - budete-li pozorní, tak se to tam dočtete - zasadit kdekoliv preventivní úder a zajistit imunitu občanů vůči stíhání Mezinárodním trestním tribunálem.

Tyto tři principy jsou tam obsaženy. Nechci to dál komentovat. Ale proto jsem byl toho názoru, že je potřeba, aby ministr zahraničních věcí České republiky zcela jednoznačně řekl na jakémkoliv mezinárodním fóru, aby stálí členové Rady bezpečnosti byli první, kteří půjdou na obranu demokracie, to znamená, že potvrdí Mezinárodní trestní tribunál, to znamená Římský protokol. Až to udělají Spojené státy americké, udělám to já opravdu s velkou chutí. (Potlesk několika poslanců KSČM.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Hlásí se ještě pan poslanec Václav Exner.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, členové vlády, dámy a pánové. Pro jistotu budu přece jenom konstatovat, že jsem panu ministrovi zahraničních věcí rozuměl tak, že se koneckonců nemusíme s ničím ztotožnit a nemusíme smlouvu ratifikovat, i když samozřejmě jsem pro ztotožnění s mnohými věcmi a za podmínek, které zde byly řečeny, jsem i pro ratifikaci Římského statutu.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Pokud se již nikdo do debaty nehlásí, dovolit bych si jenom konstatovat, že debata byla pravděpodobně překvapivě dlouhá. Myslím si, že byla velmi užitečná a pravděpodobně velká část by se měla odehrát i na půdě příslušných výborů.

Vzhledem k tomu, že nevidím žádnou zvednutou ruku, tak rozpravu končím.

Jenom připomenu, že místopředseda sněmovny pan Ivan Langer navrhl usnesení, v němž by sněmovna vyslovila nesouhlas s odpovědí ministra Cyrila Svobody na interpelaci. A o tomto návrhu na vyslovení nesouhlasu s odpovědí bychom nyní měli hlasovat. Nejprve bych vás všechny odhlásil a žádám vás, abyste se znovu přihlásili.

 

Budeme hlasovat o návrhu usnesení, ve kterém Poslanecká sněmovna vysloví nesouhlas s odpovědí na interpelaci, tak jak odpověď zformuloval místopředseda vlády a ministr zahraničí Cyril Svoboda.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro nesouhlas, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Při hlasování pořadové číslo 182 bylo přítomno 177 poslanců. Pro vyslovení nesouhlasu bylo 86, proti 86. Návrh na vyslovení nesouhlasu s odpovědí nebyl přijat.

 

Chvilku vyčkám, abyste měli možnost zkontrolovat výsledky hlasování.

O slovo se přihlásil pan poslanec Petr Bratský. Prosím.

 

Poslanec Petr Bratský: Pane předsedající, mně se taková věc stala ale opravdu snad jednou za deset let. (Oživení v sále. - Smích.) Hlasoval jsem pro a vůbec si nedovedu představit, jak k tomu mohlo dojít. Musím oznámit tento technický omyl a velice mě to mrzí, že zdržuji sněmovnu v důležitějších bodech. Zpochybňuji tedy hlasování.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Zpochybňujete hlasování, dobře. Byla tedy přednesena námitka., o které budeme hlasovat.

 

Zahajuji hlasování o námitce. Kdo souhlasí s touto námitkou, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 183 bylo přítomno 178 poslanců, námitku přijalo 157, proti byli tři. Námitka byla přijata.

 

Budeme znovu hlasovat o onom návrhu místopředsedy sněmovny Ivana Langra vyslovit nesouhlas s odpovědí ministra zahraničí na jeho interpelaci. Opakujeme toto hlasování.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro nesouhlas, jak jej navrhl místopředseda sněmovny Ivan Langer, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu usnesení?

V hlasování pořadové číslo 184 z přítomných 179 poslanců pro hlasovalo 88, proti 86. Návrh usnesení přijat nebyl.

 

Opět chvilku vyčkám, nebude-li vznesena další námitka.

Končím bod Odpovědi členů vlády na písemné interpelace.

 

Dohodli jsme se, jak si jistě vzpomínáte, že nyní bychom měli pokračovat třetími čteními návrhů zákonů.

 

Sérii třetích čtení zahajuje bod

 

98.
Návrh poslanců Josefa Janečka a Viléma Holáně na vydání zákona,
kterým se mění zákon č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy
a o změně a doplnění zákona č. 468/1991 Sb., o provozování
rozhlasového a televizního vysílání, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 8/ - třetí čtení

 

Prosím, aby u stolku zpravodajů zaujali místo jak pan poslanec Tomáš Teplík, zpravodaj hospodářského výboru, tak i pan poslanec Josef Janeček. Pozměňovací návrhy máme uvedeny ve sněmovním tisku 8/4.

Otevírám rozpravu, do které písemné přihlášky nemám. Jako první se hlásí pan poslanec Tomáš Teplík.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP