(16.10 hodin)

Poslankyně Eva Dundáčková: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, mně nezbývá než konstatovat, že ústavně právní výbor na své 13. schůzi dne 26. února 2003 přijal usnesení, které vám bylo rozdáno jako tisk 190/1. V něm vám doporučuje, abyste schválili návrh ve znění pozměňovacích návrhů schválených ústavně právním výborem. Tyto pozměňovací návrhy jsou toliko ony návrhy, které přesahovaly rozsah původně přijaté novely. Bylo to minimum, na kterém se ústavně právní výbor dohodl, zároveň členové tohoto výboru sami žádné další pozměňovací návrhy nepřijímali. To, co obsahuje sněmovní tisk 190/1, je návrat do původního stavu přijaté novely zákona, která byla posléze publikována jako zákon č. 501/2001 - doufám, že se nemýlím v roce vydání tohoto zákona.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, paní zpravodajko. V tuto chvíli otevírám obecnou rozpravu. Písemné přihlášky nemám, z místa se hlásí místopředseda sněmovny Vojtěch Filip.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane místopředsedo. Vážení členové vlády, paní a pánové, vystupuji záměrně pouze v obecné rozpravě, abych nenarušil ono ujednání, které bylo na úrovni ústavně právního výboru, ale musím připomenout, že jsem hrubě nespokojen s tím, jakým způsobem se vyvíjí jednání okolo obchodního zákoníku.

Ono samotné rozhodnutí Ústavního soudu znamenalo výzvu, abychom se vypořádali s tím, jakým způsobem budeme dále postupovat a jestli ona deklarovaná cesta poevropštění našich obchodně závazkových vztahů je faktická, nebo jenom slovní. Musím říci, že tak nízkou ochranu malých akcionářů nemá žádná země Evropské unie, ale ani další okolní země, které jsou v procesu asociace.

Uvědomuji si, že v minulém volebním období neprošel můj pozměňovací návrh, že svým způsobem prošel a neprošel návrh pana kolegy Pilipa, který ho předkládal v § 183. Minimálně tyto věci měly být předmětem jednání, které mělo být mnohem včasnější po rozhodnutí Ústavního soudu. Nestalo se tak a nehodlám riskovat, že 1. dubna bude obchodní zákoník téměř nepoužitelnou normou. Proto nepodám žádný pozměňovací návrh, ale předem oznamuji, že hledám skupinu navrhovatelů, kteří by byli ochotni tento stav, který vláda dlouhodobě neřeší, změnit.

Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji místopředsedovi sněmovny Vojtěchu Filipovi a obecnou rozpravu končím.

Otevírám podrobnou rozpravu. Ani do té nemám písemné přihlášky, takže rozpravu končím.

V tuto chvíli mi dovolte vzhledem k tomu, že nezazněly žádné další návrhy, abych se zeptal pana místopředsedy vlády Rychetského, zda hodlá vystoupit. (Ne.) Paní zpravodajka.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Pane předsedající, mohu pouze konstatovat, že v rozpravě nepadl žádný návrh a můžeme pokročit k třetímu čtení.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pan poslanec Karel Vymětal se hlásí.

 

Poslanec Karel Vymětal: Domnívám se, pane předsedající, že není možné pokračovat ve třetím čtení, protože ve druhém čtení byly předloženy pozměňovací návrhy ústavně právního výboru. Ty musí být vytištěny a připraveny pro třetí čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Návrhy ústavně právního výboru jsme obdrželi jako sněmovní tisk 190/1. To jsem přečetl v úvodním vystoupení k této věci, paní zpravodajka to zmínila, nicméně se domnívám, že je třeba vyhovět panu poslanci Vymětalovi a přistoupit k projednání této normy ve třetím čtení až za 24 hodin.

V této chvíli děkuji panu místopředsedovi i paní zpravodajce.

 

Přistoupíme k projednávání bodu

 

151.
Vládní návrh zákona o státním dluhopisovém programu
na úhradu jistin státního dluhu splatných v letech 2003 a 2004
/sněmovní tisk 116/ - druhé čtení

 

Z pověření vlády tento tisk uvede ministr financí pan Bohuslav Sobotka. Prosím o chvíli strpení. Jsem přesvědčen, že pan ministr se nachází v kuloárech, takže bezprostředně po této výzvě zcela nepochybně přijde do sněmovny a návrh odůvodní. Už je zde.

Pane ministře, projednáváme tisk 116. Bez úvodního slova. Rozumím.

Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání rozpočtovému výboru, jeho usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 116/1. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pan poslanec Martin Kocourek.

 

Poslanec Martin Kocourek: Vážený pane místopředsedo, vážený pane ministře, vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych vás seznámil s usnesením rozpočtového výboru č. 128 z 10. schůze ze dne 26. února 2003 k vládnímu návrhu zákona o státním dluhopisovém programu na úhradu jistin státního dluhu splatných v letech 2003 a 2004, který máme v tisku 116. Toto usnesení rozpočtového výboru za prvé doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby s vládním návrhem zákona o státním dluhopisovém programu na úhradu jistin státního dluhu splatných v letech 2003 a 2004 vyslovila souhlas bez připomínek, za druhé zmocnilo zpravodaje, aby s tímto usnesením seznámil Poslaneckou sněmovnu.

Tolik moje zpravodajská zpráva k této věci.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji zpravodaji Martinu Kocourkovi a otevírám obecnou rozpravu. Přihlášky do obecné rozpravy nemám, takže ji končím.

Otevírám podrobnou rozpravu. Ani do podrobné rozpravy přihlášky nemám, takže ji končím.

V tuto chvíli je možné použít dobrodiní jednacího řádu o bezprostředním přechodu do třetího čtení. Je to doporučení zpravodaje. Jsou námitky proti tomuto postupu? O slovo se hlásí předseda poslaneckého klubu ČSSD.

 

Poslanec Milan Urban: Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych požádal jménem poslaneckého klubu sociální demokracie o přestávku na poradu klubu v délce deseti minut.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane poslanče, jestli dovolíte, řekl bych, že nejsme povinni ihned přejít do třetího čtení. Pokud máte námitky proti tomu, abychom pokračovali ve třetím čtení, námitku vezmu na vědomí a budeme pokračovat druhým čtením dalšího bodu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP