(16.20 hodin)
(pokračuje Kasal)

V tuto chvíli mohu ukončit druhé čtení tohoto návrhu zákona a ke třetímu čtení přejdeme až v bloku třetích čtení.

Tak jsem tak učinil a přejdeme k projednávání vládního návrhu, kterým se předkládá Parlamentu ČR k vyslovení souhlasu Dohoda mezi vládou ČR a vládou SR o předávání a přebírání osob na společných státních hranicích, podepsaná dne 2. července v roce 2002.

Dámy a pánové, já jsem mechanicky sáhl do tohoto sloupku, který mám připravený, ale mám za to, že za bod, který jsme právě projednali, o státním dluhopisovém programu, byl původně zařazen bod 152 - vládní návrh zákona o státním dluhopisovém programu na úhradu části rozpočtovaného schodku státního rozpočtu České republiky na rok 2003. Dáváte mi za pravdu, takže se omlouvám těm, kteří už začali hledat sněmovní tisk jiný.

 

152.
Vládní návrh zákona o státním dluhopisovém programu na úhradu
části rozpočtovaného schodku státního rozpočtu České republiky na rok 2003
/sněmovní tisk 170/ - druhé čtení

 

V tuto chvíli poprosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal pan ministr financí Bohuslav Sobotka s tím, že se ho ptám, zda chce nyní vstoupit. Není tomu tak, takže prosím, aby se připravil zpravodaj výboru pan poslanec Michal Kraus, protože jsme návrh v prvém čtení přikázali k projednání rozpočtovému výboru. Jeho usnesení bylo rozdáno jako sněmovní tisk 170/1.

Nyní bude hovořit pan poslanec Michal Kraus.

 

Poslanec Michal Kraus: Děkuji, pane místopředsedo. Dovolte mi, abych vás seznámil s projednáváním tohoto návrhu zákona v rozpočtovém výboru. Rozpočtový výbor po diskusi doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby s vládním návrhem zákona o státním dluhopisovém programu na úhradu části rozpočtovaného schodku státního rozpočtu České republiky na rok 2003, podle sněmovního tisku 170, vyslovila souhlas bez připomínek.

Vzhledem k tomu, že tady je prakticky stejný proces, jako byl u předchozího bodu, navrhuji, abychom v případě, že nebudou předloženy žádné pozměňovací návrhy postupovali stejně, to znamená, aby třetí čtení nenásledovalo bezprostředně, ale bylo projednáno spolu s ostatními návrhy zákonů ve třetím čtení.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, pane zpravodaji, a otevírám obecnou rozpravu. Do obecné rozpravy se hlásí pan poslanec Doktor.

 

Poslanec Michal Doktor: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, přicházím takříkajíc potrápit pana ministra financí dotazem, který se týká právě námi projednávaného dluhopisového programu. Vychází totiž z bilance státního rozpočtu, resp. schodku vyjádřeného hlasováním Poslanecké sněmovny pro rok 2003, a sice schodku ve výši cca 113 mld. Kč. Tento dluhopisový program zatím uvažuje o financování dluhu ve výši 106 mld. Kč. My ovšem víme, že Poslanecká sněmovna bude zanedlouho stát v situaci, kdy bude hlasovat o osudu návrhu skupiny poslanců, kteří navrhují vydat dluhopisový program ve výši 2 mld. Kč. Tedy tato skupina poslanců navrhuje zcela zásadně prolomit bilanci schodku státního rozpočtu za rok 2003.

Já s trochou nadsázky říkám, že uvažuje-li předseda vlády o spojení hlasování o důvěře této vlády a nějakého zákona, skoro bych považoval za patřičné dát hlasování o důvěře vedle takového zákona, protože jestliže se hledala shoda a vybalancovávala rovnováha kolem vyjádřeného schodku státního rozpočtu tak složitě, jak se hledala. tak tady skupina poslanců přichází s tím, že říká, že chce páchat dobro a narovnat křivdu, a přitom tuto vzácnou politickou shodu nalezenou zde na půdě Poslanecké sněmovny zásadně prolamuje.

Myslím, že není možné dnes hlasovat o tom, že vydáme dluhopisy, které se váží k bilanci státního rozpočtu, resp. schodku, který byl odhlasován touto Poslaneckou sněmovnou, a přitom vědět, že je tady relevantní riziko toho, že zanedlouho odhlasuje tato Poslanecká sněmovna zákon, který prolomí námi vyjádřený schodek státního rozpočtu na rok 2003.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Doktorovi. Další přihlášky do obecné rozpravy nemám, takže obecnou rozpravu končím.

Otevírám podrobnou rozpravu. podrobnou rozpravu končím, protože nejsou žádné přihlášky, a táži se, zda pan ministr hodlá vystoupit v tuto chvíli. Je tomu tak.

 

Ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Pane místopředsedo, dámy a pánové, vcelku nemám co dodat k vystoupení pana poslance Doktora. Skutečně je tomu tak. Pokud Poslanecká sněmovna schválí tento dluhopisový program, pak se to promítne do celkového schodku státního rozpočtu v roce 2003 s tím, že samozřejmě pokud sněmovna schválí tento dluhopisový program, současně schvaluje příjmy i výdaje. Domnívám se, že zde není vůbec žádná věcná souvislost s dluhopisovým programem na pokrytí drtivé části schodku státního rozpočtu, jak byl schválen v zákoně o státním rozpočtu.

Pokud jde o skutečnost dluhopisového programu na úhradu vkladů klientů družstevních záložen, musím říci, že to nebude první prolomení hranice deficitu pro rok 2003 schválené v zákonu o státním rozpočtu. To druhé prolomení již rovněž schválila Poslanecká sněmovna. Týká se čerpání půjčky od Evropské investiční banky na pokrytí škod způsobených loňskými katastrofálními povodněmi. V letošním roce očekáváme čerpání půjčky v rozsahu 7,5 mld. Kč a o tuto částku letošního čerpání této půjčky se rovněž zvýší deficit státního rozpočtu v roce 2003. Čili již zde došlo k tomu, že odsouhlasením zákona o půjčce od Evropské investiční banky Poslanecká sněmovna prolomila tuto hranici deficitu stanovenou speciálně v zákoně o státním rozpočtu na rok 2003.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministrovi. Druhé čtení končím. Děkuji panu ministrovi ještě jednou a děkuji panu zpravodaji Michalu Krausovi.

 

Přistoupíme k projednávání dalšího bodu, kterým je bod číslo

 

82.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
Dohoda mezi vládou České republiky a vládou Slovenské republiky
o předávání a přebírání osob na společných státních hranicích,
podepsaná dne 2. července 2002 v Bratislavě
/sněmovní tisk 33/ - druhé čtení

 

Nyní by měl vystoupit místopředseda vlády a ministr vnitra pan Stanislav Gross, kterého nahradí pan ministr Vladimír Mlynář.

 

Ministr informatiky ČR Vladimír Mlynář: Vážený pane předsedající, vážení kolegové, v zastoupení nemocného ministra vnitra Stanislava Grosse bych chtěl konstatovat, že vše důležité k této věci bylo řečeno v prvém čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministru Vladimíru Mlynářovi a prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pan poslanec Petr Šulák a odůvodnil návrh výboru, který jsme obdrželi jako sněmovní tisk 33/1.

 

Poslanec Petr Šulák: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové poslanci, vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu ČR k vyslovení souhlasu dohoda mezi vládou ČR a vládou SR o předávání a přebírání osob na společných státních hranicích, která byla podepsána 2. července 2002 v Bratislavě, sněmovní tisk č. 33, byl projednán na 5. schůzi zahraničního výboru dne 30. října 2002. Bylo přijato následující usnesení:

Po odůvodnění náměstka ministra vnitra Vladimíra Zemana a zpravodajské zprávě poslance Šuláka a po rozpravě zahraniční výbor

I. Doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Dohody mezi vládou ČR a vládou SR o předávání a přebírání osob na společných státních hranicích, podepsané dne 2. července 2002 v Bratislavě.

II. Pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedovi Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

III. Zmocňuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o výsledcích projednávání tohoto vládního návrhu na schůzi zahraničního výboru.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Petru Šulákovi a otevírám rozpravu. Protože přihlášky nemám… Hlásí se pan poslanec Exner.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP