(16.30 hodin)

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, členové vlády, dámy a pánové, v prvním čtení jsem vystoupil s celou řadou připomínek a problémů, které vidím v předložené Dohodě mezi vládou ČR a vládou SR o předávání a přebírání osob na společných státních hranicích. Chtěl bych poděkovat, že jsme dostali do zahraničního výboru informace a že v průběhu debaty v zahraničním výboru byla vyjasněna celá řada těchto problémů. Přestože se domnívám, že některé z těch věcí nebyly vyjasněny zcela uspokojivě a že by mohla být dohoda v těchto bodech lepší, myslím, že je praktické, aby dohoda přesto vstoupila v platnost, a také já doporučuji, abychom dali souhlas k její ratifikaci.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Exnerovi. Rozpravu končím. Budeme hlasovat o usnesení tak, jak ho připravil zahraniční výbor. Já vás tuto chvíli odhlásím, poprosím o novou registraci.

Přečtu usnesení: Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Dohody mezi vládou České republiky a vládou Slovenské republiky o předávání a přebírání osob na společných státních hranicích, podepsané dne 2. července 2002 v Bratislavě.

 

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 308, které jsem právě zahájil. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování pořadové číslo 308 skončilo, ze 161 hlasujících bylo všech 161 pro, nikdo proti, takže tento návrh byl přijat.

 

Děkuji panu ministru Vladimíru Mlynářovi a panu poslanci Petru Šulákovi.

 

Přistoupíme k projednávání dalšího bodu, kterým je

 

74.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Dodatkový protokol k Úmluvě o ochraně osob
se zřetelem na automatizované zpracování osobních dat (č. 108),
který byl za Českou republiku podepsán ve Štrasburku 10. dubna 2002
/sněmovní tisk 27/ - druhé čtení

 

Prosím, aby se opět ujal slova ministr informatiky Vladimír Mlynář.

 

Ministr informatiky ČR Vladimír Mlynář: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, Dodatkový protokol k Úmluvě o ochraně osob se zřetelem na automatizované zpracování osobních dat je standardní smlouvou, která posiluje bezpečnost zpracování osobních údajů v informačních systémech. Patří do gesce Úřadu na ochranu osobních údajů. Vše podstatné k němu rovněž bylo řečeno v prvním čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministru Vladimíru Mlynářovi a prosím, aby se slova ujal zpravodaj zahraničního výboru pan poslanec Václav Exner. Připomínám, že usnesení zahraničního výboru jsme obdrželi jako sněmovní tisk 27/1.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, členové vlády, dámy a pánové, usnesení, o kterém se nyní pan místopředseda Kasal zmínil, doporučuje Poslanecké sněmovně, aby dala souhlas k ratifikaci Dodatkového protokolu k Úmluvě o ochraně osob se zřetelem na automatizované zpracování osobních dat a také aby souhlasila s návrhem vlády, aby bylo učiněno prohlášení, kterým bude generálnímu tajemníkovi Rady Evropy sděleno, že Česká republika uplatní podle článku 3 odst. 2 písm. c) Úmluvy Rady Evropy o ochraně osob se zřetelem na automatizované zpracování osobních dat (č. 108) tuto úmluvu rovněž na soubory osobních údajů, které se nezpracovávají automatizovaně.

V zahraničním výboru při projednávání tohoto návrhu bylo dosaženo jednoznačné shody všech zúčastněných poslanců.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Václavu Exnerovi a otevírám rozpravu. Přihlášky do rozpravy nemám, takže rozpravu končím.

Rozhodneme v závěrečném hlasování o usnesení, které přečtu:

Poslanecká sněmovna

I. dává souhlas k ratifikaci Dodatkového protokolu k Úmluvě o ochraně osob se zřetelem na automatizované zpracování osobních dat (č. 108), který byl za Českou republiku podepsán ve Štrasburku 10. dubna 2002,

II. souhlasí s učiněním prohlášení, kterým bude generálnímu tajemníkovi Rady Evropy sděleno, že Česká republika uplatní podle čl. 3 odst. 2 písm. c) Úmluvy Rady Evropy o ochraně osob se zřetelem na automatizované zpracování osobních dat (č. 108) ze dne 28. 1. 1981, ratifikované Českou republikou dne 9. 7. 2001 ve Štrasburku, tuto úmluvu rovněž na soubory osobních údajů, které se nezpracovávají automatizovaně.

 

Rozhodneme v hlasování pořadové číslo 309, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro toto usnesení. Kdo je proti? Děkuji.

Toto hlasování skončilo, ze 164 hlasujících pro 148, nikdo proti.

 

Toto usnesení jsme přijali a projednávání tohoto bodu ukončili. Děkuji panu ministru Vladimíru Mlynářovi a panu zpravodaji Václavu Exnerovi.

 

Přistoupíme k projednávání dalšího bodu, kterým je

 

75.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
Tamperská úmluva o poskytování telekomunikačních zdrojů pro zmírňování následků
katastrof a záchranné práce, podepsaná v New Yorku dne 4. září 2002
/sněmovní tisk 47/ - druhé čtení

 

Prosím, aby se slova opět ujal ministr informatiky pan Vladimír Mlynář, chce-li. Není to nezbytné.

 

Ministr informatiky ČR Vladimír Mlynář: Vážený pane předsedající, vážení kolegové, v zájmu hladkého průběhu a schválení této velmi důležité Tamperské úmluvy o poskytování telekomunikačních zdrojů zastoupím, předpokládám, kolegu Šimonovského, z jehož resortu tato věc byla delimitována, a doporučím vám, abyste s touto smlouvou vyslovili souhlas, stejně jako s těmi předchozími. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já děkuji panu ministru Vladimíru Mlynářovi. Návrh projednal zahraniční výbor, usnesení zahraničního výboru jsme dostali jako tisk 47/1. Prosím zpravodaje výboru pana poslance Václava Nájemníka, aby návrh výboru odůvodnil.

 

Poslanec Václav Nájemník: Dámy a pánové, zahraniční výbor se zabýval tímto materiálem na své 5. schůzi dne 30. října 2002 a dospěl k tomuto názoru - dovolte, abych vás s ním seznámil:

Po odůvodnění náměstka ministra dopravy a spojů Jiřího Kubínka, zpravodajské zprávě poslance Václava Nájemníka a po rozpravě zahraniční výbor doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení:

Poslanecká sněmovna

1. dává souhlas k ratifikaci Tamperské úmluvy o poskytování telekomunikačních zdrojů pro zmírňování následků katastrof a záchranné práce za podmínky, aby bezplatné plnění závazků vyplývajících z úmluvy byly uplatňováno podle zásady vzájemnosti,

2. pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedovi Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky,

3. zmocňuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o výsledcích projednávání tohoto vládního návrhu na schůzi zahraničního výboru.

Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu zpravodaji Václavu Nájemníkovi a otevírám rozpravu. Do rozpravy mám jednu přihlášku. Je přihlášena paní poslankyně Konečná, takže má slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP