(17.30 hodin)
(pokračuje Rychetský)

Česká strana nepovažovala toto oznámení vzhledem k nejednoznačnosti textu ustanovení tohoto článku za obligatorní, avšak s ohledem na potřebu učinit toto oznámení je potřeba interpretovat článek 22 písm. b) úmluvy tak, že v případech, kdy osoba má více než jedno státní občanství, přičemž jeden ze smluvních států, jehož občanem osoba je, nevyžaduje povinnou vojenskou službu, je k dosažení určitého věku na území tohoto státu třeba, aby věková hranice rozhodná pro vznik právní fikce splnění branné povinnosti byla oznámena právě při uložení ratifikačních listin. České právní předpisy takovouto věkovou hranici neupravují. Navrhuje se tuto věkovou hranici stanovit na 35 let. Při jejím stanovení bylo přihlédnuto ke skutečnosti, že v souladu s § 29 odst. 3 branného zákona lze odvedencům, kteří z vlastní viny nenastoupili základní vojenskou službu nebo náhradní vojenskou službu do 31. prosince roku, v němž dovršili věk 35 let, vykonání této služby prominout. Úmluva bude po svém vstupu v platnost v souladu s článkem 10 ústavy součástí českého právního řádu. Stanoví-li něco jiného než zákon, bude mít přednost před zákonem. To platí i pro toto oznámení učiněné na jejím základě. Není tedy třeba za účelem stanovení úmluvou požadované věkové hranice novelizovat branný zákon, je však nezbytné, aby s návrhem oznámení vyslovil souhlas Parlament České republiky a následně i prezident republiky.

S ohledem na usnesení zahraničního výboru, kde nebyly vzneseny žádné připomínky, doporučuji vyslovit s navrženým oznámením souhlas.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu místopředsedovi Pavlu Rychetskému a prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pan poslanec Jiří Karas. Připomínám, že usnesení zahraničního výboru jsme dostali jako sněmovní tisk 32/1.

 

Poslanec Jiří Karas: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, zahraniční výbor se zabýval tímto tiskem, tj. tiskem 32, na své schůzi dne 6. listopadu 2002. Dovolím si vám přečíst usnesení zahraničního výboru z téhož dne.

Po odůvodnění náměstka ministra vnitra Ing. Vladimíra Zemana, zpravodajské zprávě poslance Jiřího Karase a po rozpravě zahraniční výbor

1. doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna souhlasí s oznámením podle čl. 22 písm. b) Evropské úmluvy o státním občanství ze dne 6. listopadu 1997 následujícího znění:

Pokud jde o článek 22 písm. b), Česká republika prohlašuje, že na osoby, které jsou státními příslušníky České republiky a zároveň státními příslušníky jiného smluvního státu, který nevyžaduje povinnou vojenskou službu, a mají svůj obvyklý trvalý pobyt na území tohoto státu, se bude hledět, jako by svou brannou povinnost ve vztahu k České republice splnily, jestliže zmíněný obvyklý trvalý pobyt trval do věku 35 let těchto osob.

2. Pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedovi Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

3. Zmocňuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o výsledcích projednávání tohoto vládního návrhu na schůzi zahraničního výboru.

To je usnesení zahraničního výboru.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Jiřímu Karasovi, který je zpravodajem zahraničního výboru k tomuto tisku, a otevírám rozpravu, do které se nikdo nehlásí, takže rozpravu končím.

Dámy a pánové, pan poslanec Karas velice pečlivě přečetl usnesení zahraničního výboru, takže doufám, že nemusím znovu číst bod pod číslem I. a mohu toto usnesení předložit vám ihned k hlasování, pokud nejsou námitky. Námitky nejsou.

 

V hlasování pořadové číslo 318, které jsem zahájil, se ptám, kdo je pro. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 142 poslanců bylo pro 115, nikdo proti. Usnesení jsme přijali a projednávání tohoto bodu jsme ukončili.

 

Děkuji panu ministrovi Pavlu Rychetskému a panu zpravodaji Jiřímu Karasovi.

 

Přistoupíme k projednávání dalšího bodu, kterým je

 

85.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
Smlouva o sociálním zabezpečení mezi Českou republikou a Španělským královstvím,
podepsaná ve Valencii dne 13. května 2002
/sněmovní tisk 84/ - druhé čtení

 

Ptám se pana ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha, zdali hodlá vystoupit. Není tomu tak. Poprosím ho, aby zaujal místo u stolku zpravodajů, a prosím, aby se slova ujal zpravodaj zahraničního výboru pan poslanec Vilém Holáň. Připomínám, že usnesení zahraničního výboru je rozdáno jako sněmovní tisk 84/1.

 

Poslanec Vilém Holáň: Vážené kolegyně a kolegové, zahraniční výbor se zabýval uvedenou smlouvou na své schůzi 29. ledna. Zahraniční výbor vedl poměrně rozsáhlou debatu k této smlouvě, protože ji považuje za důležitou vzhledem k tomu, že smlouva připravuje půdu pro zabezpečení osob, které budou využívat výhod volného pohybu osob v Evropské unii.

Zahraniční výbor se také zabýval detaily ve znění této smlouvy a vyslovil některá doporučení pro přípravu příštích smluv. Na závěr přijal usnesení, kterým doporučuje Poslanecké sněmovně, aby Poslanecká sněmovna dala souhlas k ratifikaci Smlouvy o sociálním zabezpečení mezi Českou republikou a Španělským královstvím, podepsané ve Valencii dne 13. května 2002.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Vilému Holáňovi a otevírám rozpravu. Nikdo se nehlásí, takže rozpravu končím.

Poté co do sněmovny vejdou všichni, kteří budou chtít hlasovat, předložím k hlasování toto usnesení: "Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Smlouvy o sociálním zabezpečení mezi Českou republikou a Španělským královstvím, podepsané ve Valencii dne 13. května 2002."

Je zde žádost o odhlášení, takže všichni, kteří jsou přítomni, by se měli znovu přihlásit.

 

Mohu zahájit hlasování pořadové číslo 319. Kdo je pro usnesení, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 118 poslanců pro 113, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Děkuji panu ministru Zdeňku Škromachovi i panu zpravodajovi a projednávání tohoto bodu končím.

 

Budeme se nyní věnovat bodu, kterým je

 

86.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
Smlouva mezi Českou republikou a Rumunskem o sociálním zabezpečení,
podepsaná v Bukurešti dne 24. září 2002
/sněmovní tisk 111/ - druhé čtení

 

U stolku zpravodajů sedí pan ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Vládní návrh projednal zahraniční výbor, jeho usnesení bylo rozdáno jako sněmovní tisk 111/1. V tuto chvíli prosím pana poslance Jiřího Karase, který je zpravodajem zahraničního výboru, aby návrh usnesení odůvodnil.

 

Poslanec Jiří Karas: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, dovolím si vás seznámit s usnesením zahraničního výboru z 10. schůze dne 29. ledna 2003, sněmovní tisk 111.

Po odůvodnění náměstka ministra práce a sociálních věcí dr. Miroslava Fuchse, zpravodajské zprávě Jiřího Karase a po rozpravě zahraniční výbor

1. doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: "Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Smlouvy mezi Českou republikou a Rumunskem o sociálním zabezpečení, podepsané v Bukurešti 24. září 2002."

2. Pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedovi Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

3. Zmocňuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o výsledcích projednávání tohoto vládního návrhu na schůzi zahraničního výboru.

Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP