(17.40 hodin)

Místopředseda PSP Jan Kasal: I já děkuji, pane poslanče. Otevírám rozpravu. Žádné přihlášky nemám, takže rozpravu končím. Pozvu opět všechny, kteří se chtějí zúčastnit hlasování.

Přečtu návrh usnesení: Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci smlouvy mezi Českou republikou a Rumunskem o sociálním zabezpečení, podepsané v Bukurešti dne 24. září 2002.

 

Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování pořadové číslo 320 skončilo. Ze 128 bylo 122 pro a nikdo proti. Návrh jsme schválili. Končím projednávání tohoto bodu.

 

Budeme se nyní zabývat bodem

 

87.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
Dohoda v oblasti sociálního zabezpečení mezi vládou České republiky
a vládou Quebeku, podepsaná dne 19. února 2002 v Quebeku
/sněmovní tisk 112/ - druhé čtení

 

Budeme pokračovat v projednávání s úspěšnou sestavou pana ministra Zdeňka Škromacha a pana zpravodaje zahraničního výboru Jiřího Karase. Připomínám, že usnesení zahraničního výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 112/1. Prosím pana zpravodaje, aby návrh výboru odůvodnil.

 

Poslanec Jiří Karas: Děkuji, pane místopředsedo. Dovolím si pouze zdůraznit, že usnesení, které máte na lavicích, říká, že zahraniční výbor doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout usnesení: Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Dohody v oblasti sociálního zabezpečení mezi vládou České republiky a vládou Quebeku, podepsané dne 19. února 2002 v Quebeku. Celé jednání zahraničního výboru bylo bezproblémové, takže se domnívám, že Poslanecká sněmovna může dát souhlas k této ratifikaci. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám za tuto příznivou informaci a otevírám rozpravu, do které se nikdo nehlásí. Rozpravu končím.

Přistoupíme k hlasování o usnesení, které ještě jednou přečtu: Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Dohody v oblasti sociálního zabezpečení mezi vládou České republiky a vládou Quebeku, podepsané dne 19. února 2002 v Quebeku.

 

Zahájil jsem hlasování číslo 321. Kdo souhlasí s tímto usnesením? Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Z přítomných 133 bylo 124 pro, nikdo proti. Toto usnesení bylo přijato.

 

Děkuji tandemu ministr Škromach a poslanec Karas za spolupráci. Uzavírám projednávání tohoto bodu.

 

Budeme se v tuto chvíli věnovat bodu

 

88.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu Dodatek č. 1 k Memorandu o porozumění o účasti v Západoevropské organizaci
pro vyzbrojování a zásadách její činnosti a řízení, podepsanému dne 19. listopadu 1996
v Ostende, který upravuje přístup nových účastníků a zdokonalení Memoranda,
podepsaný dne 16. května 2002 v Římě, a Doprovodný dopis České republiky,
týkající se aplikace Dohody o postavení Západoevropské unie, zástupců států
a mezinárodního personálu, podepsané v Paříži dne 11. května 1955
/sněmovní tisk 86/ - druhé čtení

 

Prosím, aby se slova ujal ministr obrany pan Jaroslav Tvrdík.

 

Ministr obrany ČR Jaroslav Tvrdík Vážený pane předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, předkládám vám k vyslovení souhlasu Dodatek č. 1 k Memorandu o porozumění o účasti v Západoevropské organizaci pro vyzbrojování - WEAO - a o zásadách její činnosti a řízení, který upravuje přístup nových účastníků a zdokonalení Memoranda, který byl podepsán dne 16. května 2002 v Římě. Uvedené Memorandum je jedním z několika smluvních instrumentů upravujících spolupráci států v rámci Západoevropské skupiny pro vyzbrojování WEAG, jejímž členem se Česká republika stala dne 13. listopadu 2000. Vstupem tohoto dokumentu v platnost se Česká republika stane členem Západoevropské organizace pro vyzbrojování, která byla zřízena jako podpůrný orgán s úmyslem naplnění požadavků členských států WEAG v oblasti vyzbrojování. Tento orgán má v rámci Západoevropské unie organizační, administrativní, kontraktační, finanční a účetní nezávislost. Společně s námi se stanou členy WEAO rovněž Polsko, Finsko a Švédsko.

Hlavním cílem WEAO je podporovat a napomáhat posilování evropské spolupráce v oblasti vyzbrojování, budování evropské technologické základny v oblasti obrany a vytváření evropského trhu vybavení pro účely obrany, a to v souladu se zásadami dohodnutými v rámci WEAG. Základní funkce, které WEAO plní, jsou aktivity v oblasti obranného výzkumu a technologie, obstarávání dodávek vybavení pro účely obrany, provádění studií a řízení zdrojů a zařízení.

V souvislosti s podpisem navrhovaného dokumentu byl rovněž předsedovi vlády předán tzv. doprovodný dopis, kterým se Česká republika zavázala k aplikaci Dohody o postavení Západoevropské unie, zástupců států a mezinárodního personálu, podepsané v Paříži dne 11. května 1955, ve vztahu k aktivitám WEAO.

Vedle schválení návrhu na přístupu k Memorandu WEAO vás proto velmi žádám o vyslovení souhlasu s tímto doprovodným dopisem. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: I já vám děkuji, pane ministře. Prosím, aby se slova ujal pan poslanec Vilém Holáň, který je zpravodajem zahraničního výboru. Usnesení zahraničního výboru nám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 86/1.

 

Poslanec Vilém Holáň: Vážené kolegyně a kolegové, zahraniční výbor projednal tento bod s dlouhým názvem, který nebudu opakovat, na své schůzi 29. ledna 2003. Konstatoval výhodnost zapojení České republiky v Západoevropské organizaci pro vyzbrojování a konstatoval, že tento dokument navazuje na již přijaté právní instrumenty. Proto navrhl Poslanecké sněmovně, aby přijala usnesení o těchto dvou bodech:

Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas

a) s Dodatkem č. 1 k Memorandu o porozumění o účasti v Západoevropské organizaci pro vyzbrojování a zásadách její činnosti a řízení, podepsanému dne 19. listopadu 1996 v Ostende, který upravuje přístup nových účastníků a zdokonalení Memoranda, podepsaným dne 16. května 2002 v Římě,

b) s Doprovodným dopisem, jímž se Česká republika zavazuje aplikovat v souvislosti se všemi aktivitami Západoevropské organizace pro vyzbrojování Dohodu o postavení Západoevropské unie, zástupců států a mezinárodního personálu, podepsanou v Paříži dne 11. května 1955.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane poslanče. Otevírám rozpravu. Nikdo se nehlásí, takže rozpravu končím.

V hlasování, které za chvíli zahájím, rozhodneme o usnesení, které pan poslanec Vilém Holáň přečetl. Budeme hlasovat o usnesení, které je na tisku 86/1 pod písmenem a) a b) I.

 

Zahájil jsem hlasování číslo 322. Kdo souhlasí s návrhem na usnesení, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Hlasování skončilo. Z přítomných 140 bylo pro 120, nikdo proti. Usnesení jsme přijali.

 

Děkuji panu ministru Tvrdíkovi a panu poslanci Holáňovi. Končím projednávání tohoto bodu.

 

Budeme se věnovat bodu

 

89.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
návrh na sjednání Dohody mezi vládou České republiky a Přípravnou komisí
Organizace smlouvy o úplném zákazu jaderných zkoušek o provádění činností,
včetně postcertifikačních činností, vztahujících se k mezinárodním monitorovacím
zařízením Smlouvy o úplném zákazu jaderných zkoušek
/sněmovní tisk 145/ - prvé čtení

 

Předložený návrh uvede místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda, kterého prosím, aby se ujal slova.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP