(14.30 hodin)
(pokračuje Špidla)

Chci poděkovat všem, kteří se na tom podíleli, i těm, kteří se neúčastní v současné vládní odpovědnosti.

Dalším z výrazných cílů, které má vláda před sebou, je posílit vymáhatelnost práva. Existuje celá řada představ a připravených předloh nebo postupně se rozvíjejících předloh, které se budou týkat modernizace našeho práva s cílem získat co nejrychlejší přístup k právu, odbourat zbytečnou administrativu a usnadnit fungování našeho systému.

Jeden ze zákonů, který již brzy přijde do sněmovny, je zákon o bezhotovostních platbách, jehož cílem je docílit průlom v boji proti špinavým penězům. Je to velký krok. Předpokládám, že vládní koalice jej dokáže svou silou - byť jenom 101 hlasu - prosadit.

Vláda si také vytkla za úkol rozvíjet reformu veřejné správy. A opět v těch několika měsících se podařilo dokončit reformu veřejné správy v její první fázi - přesunout rozhodující kompetence na obce třetího typu. A podařilo se to v situaci katastrofálních povodní. To není málo. Museli jsme dokonce měnit i některé termíny volebních zákonů, protože některé obce byly postiženy tak silně, že nebyly schopny zvládnout ani tak základní a zdánlivě prostou věc, jakou jsou volby. Tato fáze obrovské reformy se opět odehrává způsobem, který je obdivuhodný. Je obdivuhodný nejen proto, že se realizuje, ale je také obdivuhodný elánem, se kterým se jednotlivé obce a jednotlivé správní okrsky svých pravomocí ujímají a začínají je vykonávat. Jistě, opět existují dílčí problémy, ale v principu se ukazuje, že tento krok byl správný, protože je našimi občany přijímaný.

Velmi významným krokem, který učinila vláda, je rozhodnutí o reformě armády. Toto rozhodnutí bylo vážné a na jeho konci bude profesionální armáda. Je to pravděpodobně největší pohyb v armádě od doby rozdělení československé armády, ale zatímco rozdělení československé armády znamenalo vynucenou operaci a přizpůsobování se vynuceným podmínkám, zde Armáda České republiky koncepčně reaguje na budoucí výzvy. Obrovská práce, která se odehrála, teď začíná být realizována. Krok za krokem, opět s různými problémy, ale přesto jsme nastoupili. A opět jsem přesvědčen o tom, že nelze než projevit úctu těm, kteří se na přípravě této reformy podíleli.

V České republice se uskutečnil summit NATO, mimořádně významná událost, která vyžadovala enormní úsilí, a to jak organizační, politické a technické, tak i - samozřejmě - úsilí bezpečnostní. To, že se podařilo celý průběh summitu zvládnout s takovou dokonalostí, nám mnohdy neumožňuje, abychom poznali, jak obtížné to bylo, kolik rizik se překonávalo a jak těžké a bezesné noci někteří lidé měli v okamžiku, kdy rozhodovali o věcech, které byly velmi vážné. Tento summit byl svým způsobem ovlivněn i úsilím České republiky o určitou celkovou koncepci ozbrojených sil a celkovou představu o ozbrojených silách a o silách NATO. Je naším nepochybným originálním přínosem koncepce specializace, specializovaných sil. Toto je myšlenka, kterou jsme na základě zkušeností s našimi chemiky předkládali a rozvíjeli ve strukturách NATO, a je to myšlenka, která byla strukturami NATO přijata a která se stala jedním z vůdčích motivů modernizace aliančního uskupení.

Vážené poslankyně, vážení poslanci, karty rozdali pro toto volební období voliči. Od začátku uběhlo sedm měsíců. To není doba pro celkové hodnocení. To není doba pro celkovou bilanci vládní činnosti. Přesto jsem ale přesvědčen, že to, co má vláda za sebou ve své činnosti, je významné a že to není pouhé a jednoduché udržování a spravování systému. Opět krátce shrnu: reforma armády, nástup do fiskální reformy, odvrácení katastrof, zvládnutí velmi významného mezinárodního jednání a koneckonců i schválení rozpočtu v takovém formátu, který předkládala vládní koalice, v čase, který byl mimořádně rychlý a celkový průběh byl velmi hladký.

Je jistě na místě, abych se vyjádřil i ke spolupráci vlády s Parlamentem a k efektivitě legislativní činnosti. Z 88 předloh zákonů dvě byly zamítnuty a tři byly vráceny k přepracování. Je to podle mého názoru významný příznak efektivity tohoto uspořádání, které je schopné vést republiku kupředu.

Dámy a pánové, jedním z velkých problémů, kterého jsem se ještě nedotkl, je celková mezinárodněpolitická situace. Jsem velmi rád, že společně s Parlamentem České republiky v obou jeho komorách se podařilo vládě a celému ústavnímu systému nalézt pozici, která se ukazuje v současné době mimořádně pevná a současně pružná a která nám umožňuje hledat správný postoj v událostech, které nás očekávají. Dámy a pánové, v okamžiku důvěry vládě se bude pokračovat v těch nejdůležitějších věcech, které jsou před námi. Jsou to: referendum do Evropské unie, přistoupení do Evropské unie - to vyžaduje ještě obrovské množství technické a organizační práce, práce na fiskální reformě, důchodové reformě, na reformách soudního systému, na zvládání ekonomického rozvoje a ekonomického růstu, v rozvoji infrastruktury atd. atd.

Je toho před námi velmi mnoho. Je toho před námi mnoho, co je vetknuto do vládního prohlášení. A jsem pevně přesvědčen, že krátká doba, se kterou je vláda u své ústavní odpovědnosti, byla doba, která byla využita ve prospěch České republiky.

Přesto ale považuji za nutné, jak už jsem uvedl na začátku svého vystoupení, požádat sněmovnu na základě těchto skutečností o důvěru, protože proces nebo události, které se odehrály při volbě prezidenta, do jisté míry zpochybňují, zda podpora vlády je tatáž, jako byla při jejím vzniku.

Dámy a pánové, je jistě na uvážení jednoho každého poslance, aby se rozhodl tak, jak to předpokládá ústavní slib a jeho odpovědnost. Přeji vám, aby vaše uvážení bylo hluboké a aby znělo ve prospěch České republiky. Děkuji vám. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane premiére. Zahajuji všeobecnou rozpravu, do které se za klub ODS přihlásil předseda pan poslanec Tlustý.

A ještě bych sdělil, že jsem obdržel návrh na zpravodaje, návrh poslaneckého klubu sociální demokracie - pana poslance Milana Ekerta. Pokud není námitek proti této nominaci, tak - snad bez hlasování - bych ho mohl požádat, aby se ujal místa.

Prosím, pane předsedo, vy máte nyní slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP