(15.00 hodin)

Místopředseda vlády ČR Petr Mareš: Pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, otázka, se kterou se dnes obrací vláda na Poslaneckou sněmovnu, není otázkou, která by byla kladena často. Pokud se vláda k tomuto kroku rozhodla, věřte, že to udělala po velmi důkladném zvážení nastalé situace a v téměř úplné shodě, pokud jde o načasování tohoto kroku.

Jaká to je vláda, která se v tuto chvíli uchází znovu o vaši důvěru? Je to vláda, která nabízí Poslanecké sněmovně jako orgánu, kterému je primárně zodpovědná, ale především občanům tohoto státu nové řešení problému, který před námi pravidelně vyvstává po každých parlamentních volbách od vzniku České republiky jako samostatného státu. Je to možná pro mnohé z vás poněkud paradoxní konstatování, na které pozapomínáme, ale tato vláda se svým 101 koaličním hlasem v této sněmovně je vláda s nejsilnější oporou v Poslanecké sněmovně ze všech vlád, které vznikly z voleb na území samostatné České republiky.

Je pravda, že otázku, kterou dnes klademe, klademe především poslancům koaličním. Asi nikdo neočekával, že dnes dostane vláda podporu od levice, od KSČ, asi všichni jsme očekávali, že i občanští demokraté budou dále pokračovat ve své roli důsledné opozice. Přestože tato otázka je tedy primárně položena poslancům koaličním, na rozdíl od předsedy klubu občanských demokratů se domnívám, že tento krok je prospěšný tomuto státu. Je to totiž krok, který má jasně ukázat, jak na tom tato vláda je.

To, že jsme nuceni tuto otázku položit, je, dámy a pánové, do značné míry logické. Je to logické, protože řešení problému, o kterém jsem říkal, že vzniká pravidelně po každých volbách v tomto státě, je řešení nové. Je to řešení, které jsme ještě nevyzkoušeli. Zde vládla vláda tolerovaná 99 poslanci, vládla zde vláda menšinová tolerovaná na základě zvláštní smlouvy. Dnes poprvé zde vládne vláda koaliční, vláda, která nutně ze své podstaty se musí učit dělat kompromisy. Musí se je učit, protože taková tradice zde není, ale na druhé straně je zde hluboká tradice českého politického myšlení, která po takovýchto kompromisech volá. Tradice českého politického myšlení, na které je, dámy a pánové, postavena česká ústava, která je přece konstruována tak, aby na základě voleb byly politické strany, které jsou klíčovým nositelem české politiky, nuceny se domluvit.

A my jsme byli donuceni se domluvit. Nezastírejme si, že všechny tři strany vládní koalice, jak ta, která vzešla z voleb nejsilnější, to je sociální demokracie, tak ta, která měla úspěch nejmenší, to je Unie svobody-DEU, do takovéto koalice původně jít nechtěly. My jsme byli k této koalici donuceni výsledkem voleb. A my jsme donuceni ve prospěch tohoto státu v takovéto koalici vládnout.

Dámy a pánové, to, o čem budete hlasovat, je projev důvěry ve schopnosti této vlády vládnout v prospěšném kompromisu. Já za stranu, jejímž jsem předsedou, US-DEU, říkám, že jsme k takovémuto kompromisu připraveni, že k takovémuto kompromisu pracujeme a že k němu budeme pracovat i nadále. Domnívám se, že z tohoto pohledu je tato vláda důvěry hodná. Žádám vás, abyste podle toho také hlasovali. Děkuji vám. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji vám, pane místopředsedo. Další přihlášku do rozpravy nemám ani se nikdo nehlásí, proto obecnou rozpravu končím.

Přistoupíme k rozpravě podrobné. Do té se mi také nikdo nepřihlásil. Pokud se ani nikdo nehlásí, končím i rozpravu podrobnou.

Nyní jen připomenu, že podle § 85 odstavec 1 a 2 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny se o žádosti vlády o vyslovení důvěry hlasuje podle jmen. K přijetí usnesení o vyslovení důvěry vládě je třeba souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

Žádám nyní určené ověřovatele této schůze, kterými jsou pan poslanec Petr Bratrský a poslanec Vlastimil Ostrý, aby nyní zaujali místa u stolku zpravodajů.

Nejdříve přistoupíme podle § 74 odstavec 4 jednacího řádu Poslanecké sněmovny k vylosování jména poslance, od něhož se bude v abecedním pořadí hlasovat. Předpokládám, že kontrola lístků se jmény poslanců byla provedena. Měli bychom přikročit k onomu hlasování.

Jako prvního jsem vylosoval pana poslance Vladimíra Mlynáře.

Ještě připomenu, že podle § 74 odstavec 4 jednacího řádu každý vyvolaný poslanec se vysloví "pro návrh" nebo "proti návrhu". Jestliže se zdržuje hlasování, řekne "zdržuji se". Jiný projev poslance se považuje také za zdržení se hlasování.

Hlásí se ještě pan poslanec Bratský.

 

Poslanec Petr Bratský: Dámy a pánové, pane předsedo, dovoluji si požádat o naprostý klid v sále, protože jako ověřovatelé musíme přesně slyšet, co kdo z vás bude říkat. Musíme to ověřit. I z ohledu k těm, kteří budou vystupovat, i z ohledu k nám prosím opravdu o klid. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Také děkuji. Ještě jednou přečtu to, co možná zaniklo.

Každý vyvolaný poslanec se vysloví "pro návrh" nebo "proti návrhu". Jestliže se zdržuje hlasování, řekne "zdržuji se". Každý jiný projev se považuje také za zdržení se hlasování.

Ještě vás prosím, aby každý vyvolaný poslanec řekl své stanovisko dostatečně hlasitě, abych jej mohl v souladu s jednacím řádem opakovat.

Snad víme všichni, co máme dělat a můžeme přikročit k hlasování.

Nejdříve přednesu návrh usnesení. Zní takto: "Poslanecká sněmovna vyslovuje vládě důvěru."

Nyní vás budu vyvolávat a prosím o vaše vyslovení se. Zahajuji hlasování.

 

Pan poslanec Vladimír Mlynář - pro návrh.

Pan poslanec Václav Nájemník - proti návrhu.

Pan poslanec Petr Nečas - proti návrhu.

Paní poslankyně Veronika Nedvědová - proti návrhu.

Paní poslankyně Miroslava Němcová - proti návrhu.

Pan poslanec Oldřich Němec - pro návrh.

Pan poslanec Pavel Němec - pro návrh.

Paní poslankyně Eva Nováková - pro návrh.

Pan poslanec Zbyněk Novotný - proti návrhu.

Pan poslanec Miroslav Opálka - proti návrhu.

Paní poslankyně Hana Orgoníková - pro návrh.

Pan poslanec Vlastimil Ostrý - pro návrh.

Pan poslanec Miroslav Ouzký - proti návrhu.

Pan poslanec Jaroslav Palas - pro návrh.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP