(14.50 hodin)
(pokračuje Kováčik)

A koneckonců, i když průzkumy vypadají jinak - ale víme, jak jim můžeme důvěřovat - nedokázala tato vláda získat u řady občanů ani příliš velkou spokojenost s podmínkami, které byly dojednány ke vstupu do Evropské unie. Rovněž tato vláda nemá jakousi dlouhodobější - anebo ji alespoň nepředstavila - jakousi dlouhodobější představu o rozvoji našeho národního hospodářství v rozsahu, který by alespoň zastavil určitý rostoucí odstup od ostatních zemí Evropské unie i od Evropské unie jako celku. Nedokáže si ani ve svých vlastních poslaneckých klubech najít tu chvíli, aby se doopravdy sjednotily k rozhodujícím otázkám o představení vhodného kandidáta, o jeho nalezení, a koneckonců o jeho podpoře už jsem hovořil. Ale jde i o otázky zahraniční politiky, některé rozhodující otázky vnitřní politiky.

Z pohledu Komunistické strany Čech a Moravy jako levicové strany, která ctí a respektuje zájmy občanů České republiky, těch občanů, kteří svou vůli k obratu doleva dali v červnových volbách loňského roku poměrně jasně najevo, hodnotí klub KSČM současnou vládní koalici a její dosavadní fungování jako únik od tohoto vzkazu, který voliči vzkázali. Pokud tato vláda bude v podstatě plnit volební program Unie svobody, jak se ostatně její předseda v médiích vyjádřil, nemůže mít onu naprostou a generální podporu poslanců Komunistické strany Čech a Moravy. Podporu v jednotlivostech, podporu v tom rozumném jsme nikdy nevyloučili a také ani do budoucna nevylučujeme.

Této vládě jsme po červnových volbách právě z těchto důvodů důvěru nedali, hlasovali jsme proti. A ujišťuji vás, že nemáme důvodu, abychom jí pomáhali i nadále. Rovněž poslanecký klub KSČM ponechá otázku soudržnosti vládní koalice zcela a výhradně na jejích poslancích, na poslancích vládních stran, a vysloví se v hlasování proti vyslovení důvěry této vládě.

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Nyní se přihlásil o slovo místopředseda vlády Cyril Svoboda. Pak vystoupí pan poslanec Oldřich Němec.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda: Pane předsedo, kolegyně a kolegové, křesťanští demokraté jsou ve vládě na základě výsledku voleb, na základě principu, který platí, a pro nás platit bude, že smlouvy se dodržují. My jsme uzavřeli koaliční smlouvu, my jsme podepsali a také i hlasováním potom schválili programového prohlášení vlády. To je to, co nás zavazuje do budoucna, a to, co nám dává plný mandát účasti na vládě v České republice. Chceme splnit to, co v programovém prohlášení je. Nejde jenom o vstup do Evropské unie, ale jde o boj proti kriminalitě, jde o boj proti všem formám korupce, jde o zlepšení postavení našich lidí, našich občanů, jde o vytvoření právního státu, jde o reformu veřejných financí a o další priority, které máme v našem programovém prohlášení. My samozřejmě chceme, aby se toto programové prohlášení naplnilo a aby se i v něm také naplňovaly podstatné prvky programu křesťanských demokratů. Toto je náš závazek a budeme jej plnit v době, kdy je možné tyto závazky řádně naplňovat.

Vláda, aby mohla fungovat, musí mít důvěru. Samozřejmě, že ústavně se musí opírat o důvěru Poslanecké sněmovny. Ale nejde jenom o onu důvěru, důvěru v Poslanecké sněmovně, jde o důvěru ve společnosti a jde o autoritu a pověst vlády v zahraničí. Cíle, kterým je ona důvěra, se dá dosáhnout tím, že vláda bude postupovat ve svých rozhodováních transparentně a naprosto srozumitelně. Důležité je, aby na vládě bylo jasné, že to, co říká, to také míní a to také bude uskutečňovat. A vznikne-li pochybnost o tom, jestli platí ono pravidlo, je naprosto správné se vrátit k onomu principu transparentnosti a průhlednosti, protože vláda onu autoritu mít musí. Vidím to i z pohledu autority našeho státu v zahraničí, protože směřujeme do Evropské unie a jde nám velmi výrazně o upevnění a prohlubování našeho euroatlantického partnerství, a z tohoto důvodu je potřeba, aby o vládní autoritě, a to z tohoto ústavního pohledu, a já doufám, že i občanů České republiky, nebylo nejmenších pochyb.

Proto naopak se v této chvíli obracím na všechny politické strany, aby zvážily svůj postoj v tomto hlasování, aby nevnímaly tuto otázku jako řešení nějakých vnitrostranických problémů, ale aby to viděly jako otázku upevnění autority naší země, a v této chvíli to jistě budeme potřebovat, aby to bylo upevnění autority, která říká jasně - tato vláda má důvěru. Proto vás, kolegyně a kolegové, žádám, abyste tomuto požadavku vyhověli. Prospějeme tím České republice. Děkuji. (Potlesk v části sálu.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dalším vystupujícím bude pan poslanec Oldřich Němec, připraví se místopředseda vlády Petr Mareš.

 

Poslanec Oldřich Němec: Vážený pane předsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové, stojíme dnes před rozhodnutím, zda vyslovit, či nevyslovit současné koaliční vládě důvěru. Ještě před hlasováním by bylo dobré zde trošku nahlas připomenout, že vláda České republiky má za sebou zhruba půl roku své činnosti. Vláda zvládla dle mého názoru v těch pár měsících několik zásadních situací. Přišly srpnové nečekané povodně a vláda společně s našimi občany dokázala, že tuto krizovou situaci zvládne. Naprosto bez větších problémů proběhl i podzimní summit NATO. Vláda také dokázala dokončit úspěšné vyjednávání za Českou republiku přistoupení k Evropské unii.

Nyní přistoupila k trochu riskantnímu, ale určitě opodstatněnému kroku - požádala nás, poslance Parlamentu České republiky, o vyslovení důvěry. Vyslovení, myslím si, že nutné důvěry pro její další práci. Jestliže má koaliční vláda pokračovat dále ve své činnosti, kterou si vytyčila na začátku svého funkčního období ve svém programovém prohlášení, musí mít jistotu podpory zejména svých koaličních poslanců, ale věřím, že i dalších poslanců zde ve sněmovně.

Několikrát byly vysloveny názory, zda je nutné mít poměrně křehkou koaliční vládu sto jednoho poslance. Pro cíle, které jsme si před parlamentními volbami dali, určitě nynější složení vládní koalice nutné je. A to, že je funkční, se ukázalo na uvedených příkladech. Těch pozitivních příkladů by bylo více, ostatně o nich pan premiér hovořil. A možná se to třeba někomu ani líbit nebude, koaliční vláda je i výsledek červnových parlamentních voleb v minulém roce, ač se s tím někteří dodnes nevyrovnali. Koaliční vláda premiéra Vladimíra Špidly moji důvěru má, určitě má! Věřím, že dostane důvěru i od větší části Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky bez rozdílu politické příslušnosti.

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Slovo má místopředseda vlády pan Petr Mareš.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP