(14.20 hodin)
(pokračuje Tlustý)

ODS bude podporovat potrestání všech - zdůrazňuji slovo všech - viníků, kteří budou nalezeni jako osoby zodpovědné za to, že Česká republika má v tuto chvíli nad sebou hrozbu zaplacení deseti miliard korun.

Ano, samozřejmě, pane ministře, doplním. (Na poznámku z řady vlády.)

Potrestání všech - nejenom vašich - funkcionářů, ale i jiných funkcionářů, každého, kdo je za toto zodpovědný, protože tato arbitráž není poslední. Vy dobře víte, že České republice hrozí další arbitráže za další miliardy a desítky miliard korun. A my plně podporujeme a budeme se podílet na tom, aby byly včas a důsledně potrestáni všichni, kteří jsou za to zodpovědní, protože to je jediný způsob, jak zastavit další platby České republiky za další prohrané arbitráže. Ostatně proto jsme již včera zřízení takové vyšetřovací komise navrhli.

ODS navrhuje této Poslanecké sněmovně a celému českému státu, aby postupoval tak, jako by postupoval každý normální stát - aby všichni společně se snažili zabránit negativnímu výsledku pro Českou republiku, abychom společně chránili Českou republiku před placením oněch deseti miliard korun. Místo toho vládní koalice organizuje toto teatrální vystoupení, které jsem nazval slavnostní poprava podezřelého. My vyzýváme vládní koalici, aby postupovala normálně, aby spolu s námi podporovala zřízení vyšetřovací komise, aby vyčkala těch několik dnů na to, jak dopadne onen stockholmský soud a aby pak spolu s námi byli potrestáni, případně odvoláni všichni viníci.

Pokud tuto podanou ruku odmítáte, pokud odmítáte tento společný postup, chováte se podezřele. My jsme si ještě včera mysleli, že je to jenom proto, že tento problém nebyl dostatečně vysvětlen a dostatečně pochopen. Dneska, po tom, co navrhujete konat mimořádnou schůzi s tímto jediným bodem - a musíte si být vědomi toho, že jestli dnes odvoláte radu, definitivně odsoudíte Českou republiku k uhrazení deseti miliard korun - je jasné, že to pravděpodobně nečiníte ani z neinformovanosti, ani z nepochopení, ale že je to, dámy a pánové, a to se mi těžko vyslovuje, velmi pravděpodobně váš zlý záměr. Podporovat dnešní odvolání rady mohou jenom ti, kteří chtějí, aby Česká republika ve Stockholmu prohrála, jenom ti, kteří chtějí, aby Česká republika těch deset miliard zaplatila. Mám obavu, že se tady chováme velmi zvláštně.

Já považuji Českou republiku ve sporu CME - Česká republika za ohroženou. A na obleženém a ohroženém hradě se žádné teatrální turnaje, natož slavnostní popravy podezřelých zpravidla nekonají.

Já vás všechny, dámy a pánové, vyzývám ke zdravému rozumu. Myslím, že naši občané to, co se tady odehrává, jen obtížně chápou, když se snažíte zatemnit pravou podstatu toho, co jsem se pokusil popsat.

V dnešních médiích je jedna jasná otázka: proč pořád platíme za chyby státu? Odpověď po tom, co jste předvedli se svoláním této schůze, je už zcela jasná zcela každému: protože je tento stát špatně řízen a ještě k tomu to vypadá, že některými z vás úmyslně.

Děkuji za pozornost. (Potlesk pravé části spektra.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: I když mám přihlášky a přihlásil se mi premiér, jednací řád nám ukládá, abychom o tomto návrhu - odročit jednání - hlasovali bez rozpravy. Proto nechám nejdříve hlasovat o návrhu, který tady z úst předsedy Tlustého zazněl.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro to, odročit toto jednání? Kdo je proti?

V hlasování, které nese pořadové číslo 2, z přítomných 186 poslanců pro odročení hlasovalo 91, proti 93. Návrh na odročení nebyl přijat.

 

Dovolte mi, abych chvíli počkal. Nejsou - zdá se - žádné námitky.

A nyní se mi o slovo jako první přihlásil premiér Vladimír Špidla. Prosím o klid. Pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Vladimír Špidla: Dámy a pánové, dovolte, abych velmi krátce reagoval na vystoupení pana předsedy Tlustého, protože si myslím, že to bylo vystoupení formálně brilantní, věcně naprosto prázdné a velmi demagogické svým způsobem. Je rčení, kterým se říká, že papír snese všechno. Myslím si, že vzduch sněmovny toho také snese velmi mnoho.

Čili velmi stručně. Byl předložen program sněmovny a tento program byl odmítnut společným úsilím ODS a KSČM z důvodů odlišných. O tom nevedu spor - z důvodů odlišných.

Důvod, pro který ODS odmítla tento program sněmovny, který se mohl zabývat obyčejnými a důležitými věcmi, byl jednoduchý. Byl to bod odvolání Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Místo toho, aby se běžným způsobem počkalo, až se bod dostane na pořad, a vedla se o něm debata, která by se uzavřela výsledkem "ano" nebo "ne", zvolila Občanská demokratická strana velmi komplikovanou a pro český stát a český ústavní systém nákladnou a nebezpečnou metodu obstrukce.

Myslím, že v další debatě - protože se otevře debata k problému Rady pro rozhlasové a televizní vysílání - bude možné klást argument vedle argumentu. V každém případě je zřejmé, že ony děje, které způsobily pravděpodobně škodu v neprospěch českého státu ve výšce 10 miliard, se odehrály již roky tomu nazpět. Nesouvisejí se současnou politickou reprezentací.

Pokud jde o problém soudu ve Stockholmu, chci s plnou vážností říci prostou věc. Tento soud nerozhoduje ve věci samé. Tento soud rozhoduje o námitce, kterou jsme podali, protože chceme využít každé příležitosti, která jenom je, na neférový a nekorektní proces při této arbitráži. Vztah k Radě pro rozhlasové a televizní vysílání do tohoto sporu vůbec nevstupuje.

Chci, aby to bylo jasné a aby tímto způsobem byla odmítnuta demagogie, kterou pan předseda Tlustý předvedl. Ano, brilantní řečník je schopen zdůvodnit takřka všechno. Pan předseda Tlustý se může se svou brilantní řečnickou schopností pustit i na velmi tenký led. Přesto zůstává ale základní pravdou: Soud ve Stockholmu nerozhoduje ve věci, nýbrž rozhoduje o procesní námitce. Toto rozhodování nesouvisí s problémem Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

Děkuji. (Potlesk z řad sociální demokracie.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení kolegové, mám tady celou řadu přihlášených. Upozorňuji vás, že jsme v této chvíli neodhlasovali ani návrh pořadu schůze. Není rozprava. Já navrhuji, abychom hlasovali o návrhu pořadu 13. schůze Poslanecké sněmovny.

S faktickou pan poslanec Ivan Langer.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP