(14.30 hodin)

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážený pane předsedo, pane premiére, kolegyně a kolegové, musím faktickou poznámkou zareagovat na lživé vystoupení předsedy vlády. (Poslanci ČSSD bouchají do lavic.) Program 12. schůze Poslanecké sněmovny nebyl schválen ne proto, že proti němu hlasovali poslanci ODS a poslanci KSČM z různých důvodů. Program nebyl schválen, protože vládní poslanci nechodí do práce. (Hluk v sále, potlesk poslanců ODS.) Program nebyl schválen proto, že vládní koalici chybělo v této sněmovně 12 poslankyň a poslanců. Program této schůze nebyl schválen proto, že pan premiér si prostě nedokáže udělat pořádek ve své vlastní koalici. To je podstatou výsledku včerejšího hlasování. (Potlesk poslanců ODS, hluk v sále.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Opakuji, budeme hlasovat o návrhu pořadu 13. schůze Poslanecké sněmovny. Věřím, že všichni, kteří mají co říci, budou mít prostor v diskusi, která vznikne poté, co tento pořad schválíme. Dovolte mi, abych zazvonil na naše kolegy a budeme hlasovat.

Ještě vás odhlásím. Mám tady návrh na odhlášení. Prosím vás, abyste se znovu přihlásili.

 

Kdo souhlasí s předloženým návrhem pořadu schůze, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování, které nese pořadové číslo 3, z přítomných 185 poslanců pro předložený návrh programu hlasovalo 93, proti 90, takže návrh programu byl přijat.

 

Počkáme na kontrolu. (Krátká pauza na kontrolu výsledků hlasování.) V pořádku, není námitek, můžeme tedy přikročit k jedinému schválenému bodu dnešního pořadu schůze. Tím bodem je

 

Návrh na odvolání členů Rady pro rozhlasové a televizní vysílání

 

Hlásí se opravdu předseda Petr Ibl?

Než zahájíme projednávání bodu, navrhuji, abychom souhlasili s účastí předsedy Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Martina Muchky. Dám o tomto návrhu hlasovat.

Vidím, že se hlásí pan poslanec Exner. Máte procedurální návrh, pane poslanče?

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, přihlásil jsem se vám písemně.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě není rozprava. Myslel jsem, že máte procedurální návrh.

 

Poslanec Václav Exner: A sice k přednesení návrhu podle § 52 odst. 3 na účast jiných osob při projednávání bodů schůze. To jste právě udělal také vy, takže doufám, že také mně dáte slovo.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, máte slovo, prosím.

 

Poslanec Václav Exner: Děkuji vám. Vážení kolegové poslanci, vážené kolegyně poslankyně, projednáváme, myslím si, velice závažný bod, a to nejen z toho důvodu, že se jedná o částku 10,5 mld. Kč, která má být také nepřímo předmětem jednání, ale proto, že se jedná také o osobní osudy celé řady konkrétních osob, o spravedlivé posouzení jejich činnosti, anebo také možná o nespravedlivé rozhodnutí.

Na základě toho vám jménem KSČM navrhuji, aby členové Rady pro rozhlasové a televizní vysílání se mohli účastnit jednání této schůze.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Rozumím. Vážení kolegové, budeme tedy nejdříve hlasovat o návrhu pana poslance Exnera a pak o návrhu, který jsem přednesl sám.

 

Zahajuji hlasování o návrhu pana poslance Exnera. Kdo je pro, aby se jednání účastnili všichni členové rady, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 4 z přítomných 185 poslanců pro hlasovalo 94, proti 81. Návrh pana poslance Exnera byl přijat.

 

Prosím znovu o chvíli pro kontrolu. (Pauza na kontrolu výsledků hlasování.) Není námitka, prosím? Je námitka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Josef Vícha: Vážený pane předsedo, vážená sněmovno, já se hluboce omlouvám, ale zpochybňuji hlasování, protože jsem hlasoval proti a na sjetině mám pro.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Slyšeli jsme námitku pana poslance Víchy. Nechám o ní hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, abychom přijali tuto námitku, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 5 bylo přítomno 186 poslanců, pro přijetí námitky bylo 142, proti 4.

 

Námitka byla přijata. Budeme tedy znovu hlasovat o návrhu, který přednesl pan poslanec Exner a který se týkal účasti všech členů rady na tomto jednání.

 

Zahajuji znovu hlasování o návrhu pana poslance Exnera a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 6 ze 186 poslanců pro hlasovalo 90, proti 85. Návrh přijat nebyl.

 

Počkejme chvilku. (Opět pauza na kontrolu výsledků hlasování.) Je to v pořádku? Ano. Ne?

 

Poslanec Michal Doktor: Pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych zpochybnil předcházející hlasování. Hlasoval jsem pro účast všech členů rady a na sjetině mám ne.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Slyšeli jste námitku. Já vás nejdříve odhlásím.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP