(12.20 hodin)

Poslanec František Strnad: Vážená paní předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové, jak už řekl pan ministr, jedná se o technickou změnu. V podstatě tento zákon zpřesňuje znění dosavadní právní úpravy, když upravuje dosud nejasný výklad hodnoty nula uvedený v příloze u čtyř kategorií kulturních statků v tom smyslu, že tyto statky je třeba považovat za kulturní statky ve smyslu směrnice, bez ohledu na jejich hodnotu.

Předkladatel dále doplnil ve smyslu doporučení odboru kompatibility Úřadu vlády ustanovení § 2 o slova "nebo v rozporu s nařízením Evropských společenství", čímž pouze zpřesňuje účel zákona definovaný v ustavení § 1.

Navržený zákon svým obsahem odpovídá požadavkům stanoveným pro oblast nezákonně vyvezených kulturních statků podle práva Evropských společenství.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji, pane zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku, a také nevidím nikoho, kdo by se hlásil do obecné rozpravy z místa. Obecnou rozpravu končím.

Předpokládám, že ani pan ministr ani pan zpravodaj nebudou chtít využít svých závěrečných slov, protože žádná rozprava neproběhla. Nyní tedy rozhodneme, zda v jednání budeme pokračovat tak, aby s návrhem zákona byl vysloven souhlas již v prvém čtení.

Přednesu návrh usnesení: Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 239 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvním čtení.

Pokusím se přivolat všechny kolegy a kolegyně, kteří se chtějí zúčastnit hlasování. Odhlašuji vás a prosím, abyste se znovu všichni svými identifikačními kartami zaregistrovali.

Ještě jednou připomínám, že jsem vás odhlásila. Prosím o novou registraci.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s návrhem usnesení, tak jak jsem ho přednesla, zvedněte prosím ruku a stiskněte tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 36 z přítomných 152 poslanců hlasovalo 150 pro návrh, proti návrhu nehlasoval žádný poslanec. Návrh byl přijat.

 

Ministr kultury ČR Pavel Dostál Dovolte, abych vám poděkoval, dámy a pánové.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Ještě jsme neskončili, pane ministře.

Jsem povinna podle jednacího řádu zahájit podrobnou rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Z místa se také nikdo nehlásí. Podrobnou rozpravu končím.

Nyní přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona.

Přednesu návrh usnesení: Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 101/2001 Sb., o navrácení nezákonně vyvezených kulturních statků, podle sněmovního tisku 239.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s takto předneseným návrhem usnesení, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 37 z přítomných 151 poslanců hlasovalo 149 pro návrh, proti nehlasoval žádný poslanec. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Končím tento bod. Prosím, pane ministře.

 

Ministr kultury ČR Pavel Dostál Dámy a pánové, já podruhé děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Dalším bodem, který budeme podle schváleného programu projednávat, je vládní návrh zákona

 

17.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 218/2002 Sb., o službě
státních zaměstnanců ve správních úřadech a o odměňování těchto zaměstnanců
a ostatních zaměstnanců ve správních úřadech (služební zákon) a zákon č. 309/2002 Sb.,
o změně zákonů souvisejících s přijetím zákona o službě státních zaměstnanců
ve správních úřadech a o odměňování těchto zaměstnanců
a ostatních zaměstnanců ve správních úřadech (služební zákon)
/sněmovní tisk 253/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

 

Upozorňuji, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvním čtení.

Nyní prosím, aby z pověření vlády předložený návrh uvedl ministr práce a sociálních věcí pan Zdeněk Škromach. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážená paní předsedající, vážené dámy a pánové, moje úvodní slovo bude stručné. Tak stručné, jako je stručný i vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 218/2002 Sb., o službě státních zaměstnanců ve správních úřadech a o odměňování těchto zaměstnanců a ostatních zaměstnanců ve správních úřadech, tzv. služební zákon, a zákon č. 309/2002 Sb., o změně zákonů souvisejících s přijetím zákona o službě státních zaměstnanců.

Účelem předloženého vládního návrhu zákona je odložit účinnost služebního zákona a tzv. doprovodného zákona ze dne 1. ledna 2004 na den 1. ledna 2005. Výjimkou jsou články 33 a 34, které se týkají změn zákona 236/1995 Sb., o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 201/1997 Sb., o platu a některých dalších náležitostech státních zástupců, ve znění pozdějších předpisů. Účinnost těchto zákonů má zůstat nedotčena, to znamená, že má nastat už dne 1. ledna 2004.

Důvod pro změnu účinnosti služebního zákona a tzv. doprovodného zákona je výlučně ekonomické povahy, napjatá situace možností státních financí, která se výrazně zkomplikovala po srpnových povodních v roce 2002. V roce 2004 bude totiž třeba realizovat 16třídní platový systém, který byl už dvakrát odložen. Odložením účinnosti služebního zákona se uspoří přibližně 8 až 10 mld. Kč.

Zachování účinnosti článků 33 a 34 tzv. doprovodného zákona, které se týkají změn zákona o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců a zákona o platu a některých dalších náležitostech státních zástupců, je odůvodněno tím, že kdyby byla jejich účinnost stanovena až na 1. ledna 2005, vyžádalo by si to ze státního rozpočtu desetinásobně vyšší prostředky, než tomu bude od 1. ledna 2004.

Účinnost zákona je navržena ode dne jeho vyhlášení z toho důvodu, aby s náklady na realizaci služebního zákona do života nemuselo být uvažováno v pracích na přípravě vládního návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 2004.

S ohledem na skutečnost, že zákonná předloha je jednoduchá a srozumitelná, byla Poslanecká sněmovna vládou požádána, aby vyslovila souhlas už v prvním čtení. Dovoluji si vás proto požádat, abyste tuto změnu zákona podpořili.

Ještě bych chtěl znovu upřesnit, protože se objevily některé pochybnosti: nejedná se o již dvakrát odložené posunutí zavedení 16třídního systému pro veřejnou a státní správu. Tento systém bude zaveden k 1. lednu příštího roku. Jedná se o jiný zákon. Jedná se o zákon o státní službě, který v podstatě by měl nabýt účinnosti k 1. 1. příštího roku a vyvolal by další náklady na růst mezd v této sféře. Už zavedení 16třídního systému bude znamenat pro příští rok navýšení státního rozpočtu pro tuto sféru řádově o 8 až 15 mld korun, podle toho, jak bude probíhat jednání se zástupci odborů.

Děkuji za pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP