(12.10 hodin)
(pokračuje Kupčová)

Nyní se budeme zabývat podle schváleného pořadu bodem

 

15.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 283/2002 Sb., o státním dluhopisovém
programu na úhradu výdajů spojených s vysláním 6. polní nemocnice do Afghánistánu
/sněmovní tisk 266/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

 

Upozorňuji, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvním čtení.

Prosím, aby z pověření vlády uvedl předložený návrh pan ministr financí Bohuslav Sobotka.

 

Ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Paní místopředsedkyně, dámy a pánové, předkládám vám jménem vlády návrh zákona, kterým se mění zákon č. 283/2002 Sb., o státním dluhopisovém programu na úhradu výdajů spojených s vysláním 6. polní nemocnice do Afghánistánu. Předkládaný vládní návrh zákona je reakcí na úsporu finančních prostředků z emise státních dluhopisů v částce 600 milionů Kč na úhradu výdajů spojených s vysláním 6. polní nemocnice do Afghánistánu. V důsledku zkrácení pobytu tohoto zařízení v místě dislokace a ponechání pouze omezeného počtu zdravotnického personálu v rámci mezinárodní nemocnice došlo ke konečné úspoře 170 milionů Kč.

Podstatou navrhované novely zákona je rozšíření účelu, ke kterému byl tento zákon schválen. Tím se vytvoří právní předpoklad k tomu, aby úspora ve výši 170 mil. Kč mohla být použita k částečné úhradě výdajů spojených s působením praporu radiační, chemické a biologické ochrany armády ČR v operaci Trvalá svoboda. Dojde tak k určitému odbřemenění rozpočtu Ministerstva obrany na rok 2003. Z kalkulovaných úhrnných nákladů ve výši 771 mil. Kč uhradí Ministerstvo obrany v případě schválení předkládané novely částku 601 mil. Kč.

Tento vládní návrh zákona nezvýší již schválenou výši státního dluhu, pouze rozšíří možnost použití finančních prostředků již schválených a zahrnutých do státního dluhu ČR.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní prosím, aby se ujal slova zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Miloslav Vlček. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miloslav Vlček: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolte, abych přednesl zpravodajskou zprávu. Pan ministr a předkladatel za vládu mi ulehčil velmi situaci, protože všechno podrobně popsal, a jak řekl, neklade tato novela žádné závazky na státní rozpočet, ale pouze rozšiřuje použití finančních prostředků. Také nemá žádné připomínky k tomu ani Česká národní banka.

Jako zpravodaj doporučuji projednání podle § 90 odst. 2. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám písemnou přihlášku, nikdo se také nehlásí, proto obecnou rozpravu končím. Předpokládám, že pan ministr, ani pan zpravodaj nebudou chtít využít svého závěrečného slova.

Rozhodneme tedy nyní, zdali budeme pokračovat tak, aby s návrhem zákona byl vysloven souhlas již v prvém čtení.

Přednesu návrh usnesení: Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání sněmovního tisku 266 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení.

Na žádost pléna vás všechny odhlásím a prosím, abyste se všichni znovu zaregistrovali svými identifikačními kartami. Pokusím se ještě přivolat všechny kolegy a kolegyně, kteří se chtějí účastnit hlasování.

 

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo souhlasí s předneseným návrhem usnesení, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 34 z přítomných 16 poslanců hlasovalo pro návrh 122, proti návrhu 37. Návrh byl přijat.

 

Zahajuji podrobnou rozpravu do které rovněž nemám písemnou přihlášku. Hlásí se někdo z pléna? Nehlásí. Končím tedy podrobnou rozpravu.

Nyní přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona.

Přednesu návrh usnesení: Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 283/2002 Sb., o státním dluhopisovém programu na úhradu výdajů spojených s vysláním 6. polní nemocnice do Afghánistánu, podle sněmovního tisku 266.

 

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 35 z přítomných 167 poslanců hlasovalo pro návrh 127, proti návrhu 37. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Končím tento bod.

 

Dalším bodem, který budeme podle programu projednávat je bod číslo

 

16.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 101/2001 Sb.,
o navrácení nezákonně vyvezených kulturních statků
/sněmovní tisk 239/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2.

 

Upozorňuji, že je navrženo, abychom s návrhem vyslovili souhlas již v prvním čtení.

Prosím, aby z pověření vlády uvedl ministr kultury pan Pavel Dostál. Pan ministře, máte slovo.

 

Ministr kultury ČR Pavel Dostál Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych ve stručnosti odůvodnil vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 101/2001 Sb. Jak bylo řečeno, jde o zákon o navrácení nezákonně vyvezených kulturních statků. Budu velice stručný, protože účelem předloženého návrhu zákona je především transpozice směrnice Evropského parlamentu a Rady 2031/8 do platného zákona o navrácení nezákonně vyvezených kulturních statků.

Předložený návrh zákona je výhradně technickou změnou platného zákona, zejména jeho přílohy. Předesílám, že návrh zákona byl před projednáním a schválením vládou postoupen výboru pro evropskou integraci Poslanecké sněmovny, který po jeho posouzení shrnul, že odpovídá požadavkům stanoveným pro oblast nezákonně vyvezených kulturních statků s předpisy práva Evropských společenství.

Navrhuji tedy, aby Poslanecká sněmovna vyslovila s návrhem zákona souhlas, a to již v prvním čtení, ve smyslu § 90 odst. 2 jednacího řádu naší Poslanecké sněmovny, neboť jak jsem řekl, se jedná o velmi stručnou a pouze technickou úpravu. Zkrácené projednání návrhu zákona doporučil ve svém záznamu o předběžné konzultaci také výbor pro evropskou integraci Poslanecké sněmovny.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji pane ministře. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro první čtení pan poslanec František Strnad. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP