(16.00 hodin)
(pokračuje Sehoř)

Nakonec nám Ústavní soud dal za pravdu a o některých záležitostech, právě majetkových, které se také týkají řekněme budoucí změny tohoto zákona, rozhodl podle našich představ.

Doporučujeme sněmovně, aby zákon prošel do druhého čtení, kde bude možné také dořešit dopady rozhodnutí Ústavního soudu. ODS nevetovala, resp. klub ODS nevetoval projednání podle článku 90. Bude však hlasovat proti okamžitému schválení. Necháváme na sněmovně, ke které cestě se přikloní. Pokud tento zákon schválíme v "devadesátce", bude tu za několik měsíců opět na stole. Dokonce si myslím, že to bude dvakrát, a to jednak z důvodu rozhodnutí Ústavního soudu a jednak z důvodu řešení dluhů z akciové společnosti, resp. teď Správy železniční dopravní cesty, které zdědila po státní organizaci.

Takže doporučuji, abychom neschválili při hlasování postup podle článku 90 a abychom zákon propustili do druhého čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Ptám se, jestli má ještě někdo další přání vystoupit v obecné rozpravě. Ano, pan zpravodaj kolega Kalousek. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Skutečnost, že jsem byl vámi, pane předsedající, určen za zpravodaje, je spíše skutečností, že oba dva jsme rukojmím administrativní chyby, a já se ještě jednou za to sněmovně omlouvám, i když mám pocit, že nemáme za co, ani vy, ani já.

Přesto jsem přesvědčen, že tak jak je zákon předložen, si zaslouží, aby byl projednán podle § 90, a doporučuji tedy jeho projednání ve zkráceném čtení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji. Pane zpravodaji, neučinil jsem vás zpravodajem pro první čtení, bylo to kvalifikované rozhodnutí organizačního výboru. To, že vám to nebylo včas sděleno, to opravdu není věcí předsedajícího v tuto chvíli.

Protože nebyla podána námitka, tak jak řekl kolega Sehoř, končím obecnou rozpravu, protože nemám žádnou další přihlášku.

Rozhodneme, zda v jednání budeme pokračovat tak, aby s návrhem byl vysloven souhlas už v prvém čtení. Přednesu návrh usnesení. Prosím o klid. Požádám všechny kolegy, kteří jsou ještě v předsálí, aby se dostavili. (Ministryně Buzková: Zazvoňte!) Zvoním, paní ministryně, velmi intenzivně.

A nyní si poslechněte návrh usnesení: Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 263 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvním čtení.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 45 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 45 z přítomných 150 poslanců pro 112, proti 36. Návrh byl přijat, tedy bylo schváleno, že budeme pokračovat v projednávání podle § 90 odst. 2.

 

Zahajuji podrobnou rozpravu, do které se zatím nikdo písemně nepřihlásil. Ptám se, jestli je úmysl přihlásit se do podrobné rozpravy. Ne, děkuji. Nevidím nikoho, a proto podrobnou rozpravu končím.

Ptám se navrhovatele, jestli má zájem vystoupit. Nemá. Pan zpravodaj také nemá zájem vystoupit, a proto přikročíme k hlasování o celkovém návrhu zákona.

Přednesu návrh usnesení: Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 77/2002 Sb., o akciové společnosti České dráhy, státní organizaci Správa železniční dopravní cesty a o změně zákona č. 266/1994 Sb., o drahách, ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 77/1997 Sb., o státním podniku, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 263.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 46 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 46 z přítomných 157 pro 144, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Tím končím bod č. 18 a můžeme pokračovat dalším bodem podle schváleného pořadu schůze, kterým je bod číslo

 

19.
Návrh poslankyně Aleny Páralové a dalších na vydání zákona, kterým se mění
a doplňuje zákon č. 482/1991 Sb., o sociální potřebnosti, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 92/ - prvé čtení

 

Abychom neměli nedostatky ve zpravodajských zprávách, upozorňuji, že zpravodajem pro tento bod je paní kolegyně Jarmila Boháčková. Nyní prosím předkladatelku, aby návrh uvedla. Prosím paní poslankyni Páralovou. Paní kolegyně, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Páralová: Vážený pane místopředsedo, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych vás seznámila s návrhem novely zákona č. 482/1991 Sb., o sociální potřebnosti, kterou spolu se mnou předkládá dalších 29 poslanců. Naše novela se týká velmi omezeného počtu lidí, a to právě těch, kteří to nejvíce potřebují. Týká se totiž lidí, kteří pobírají dávky do životního minima a musí ze zdravotních důvodů dodržovat přísnou dietu.

V současné době je v zákoně úprava, která říká, že částka potřebná k zajištění výživy a ostatních osobních potřeb občana neboli životní minimum občana se zvyšuje o 600 Kč měsíčně podle doporučení odborného lékaře na zvýšené náklady na dietní stravování. Uvedu nejčastější případ ze života. Občan, který žije v domácnosti sám, pobírá dejme tomu částečný invalidní důchod a k tomu dávku sociální potřebnosti, maximálně do výše 4 100 Kč. Pokud je diabetik nebo je např. po operaci tlustého střeva nebo má jaterní dietu atd., pobírá navíc ještě 600 Kč měsíčně. A teď se dostávám k jádru problému. Tato částka 600 Kč zůstává stejná od roku 1994. Zatímco rostly ceny, rostly mzdy a valorizovaly se důchody, tato částka pro nejpotřebnější z nás zůstala stát na konstantní hodnotě 600 Kč.

Návrh novely zákona, který právě projednáváme, si klade za cíl tento stav napravit. Částka se bude automaticky zvyšovat v návaznosti na valorizaci životního minima. Navíc návrh rozlišuje různé typy diet a jim odpovídají různě vysoké příplatky na dietní stravování. Částky zvyšující životní minimum jsou navrženy na základě výsledků projektu "Nezbytné náklady na lékařsky předepsané dietní stravování", zpracovaného prof. dr. Michalem Andělem a kol. v roce 1995. Do výše dávek je promítnuto i odhadované zvýšení cen dietních potravin k současnému datu.

Jak se mohlo stát, že tento křiklavý problém nebyl tak dlouho řešen? Zrekapitulujme si to bez jakékoliv kritiky kohokoliv, protože všichni víme, jak složitý je proces přijímání zákonů. V roce 1994 byla zákonem stanovena jednotná částka 600 Kč. V roce 1995 byl zpracován projekt prof. Anděla pro jednotlivé typy diet. 16. října 2000 byl usnesením vlády schválen záměr zapracovat výsledky projektu prof. Anděla do legislativy.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP