Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
11. dubna 2003 v 9.01 hodin

Přítomno: 161 poslanců

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji čtvrtý jednací den 14. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám.

Prosím, abyste se všichni přihlásili vašimi registračními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty. Oznamuji, že pan poslanec Jiří Maštálka má náhradní kartu č. 1.

Sděluji, že o omluvení z našeho dnešního jednání požádali tito poslanci: paní poslankyně Jarmila Boháčková - bez udání důvodu, pan poslanec Josef Hojdar, pan poslanec Libor Ježek, pan poslanec Jan Klas, pan poslanec Petr Kott - pro nemoc, pan poslanec Jan Kavan - mise OSN, pan poslanec Miloš Kužvart - účast na mezinárodní konferenci o životním prostředí v Lyonu, pan poslanec Pavel Svoboda - zasedání výboru Parlamentního shromáždění NATO. A dále pro účast na statutární konferenci Meziparlamentní unie se omlouvají poslankyně a poslanci Milan Ekert, Vladimír Koníček, Veronika Nedvědová, Vlastimil Ostrý a Vlastimil Tlustý.

Z vlády se omlouvá z dnešního jednání pan ministr Jaroslav Palas pro nezbytnou osobní účast na setkání se zemědělskou veřejností na Frýdecko-Místecku, pan ministr Bohuslav Sobotka - zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky - a pan ministr Milan Urban - účast na kontrolním dnu Jaderné elektrárny Temelín.

Dnešním prvním bodem je sněmovní tisk 265 - bod 26 a dále pak budeme pokračovat v projednávání návrhů zákonů v prvním čtení.

Ale vidím, že bezpochyby s procedurálním návrhem se hlásí pan poslanec Walter Bartoš. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Walter Bartoš: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte, abych přednesl procedurální návrh v tomto znění: bod 65, tj. třetí čtení návrhu poslanců Michaely Šojdrové, Evy Novákové a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 29/1984 Sb., o soustavě základních škol, středních škol a vyšších odborných škol (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů, a chtěl bych tento bod zařadit na pátek 18. dubna za pevně zařazené body.

Důvodem je to, že od pondělí 14. dubna se uskuteční dlouhodobě plánovaná cesta poslanců školského výboru a tato problematika věcně souvisí s oblastí školství. Proto by bylo dobré, aby poslanci školského výboru byli přítomni v pátek na hlasování. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Pouze oznámím, že na pátek 18. dubna máme pevně zařazeno již pět bodů. V tom případě se může tento váš návrh stát bodem č. 6. O tomto procedurálním návrhu nechám hlasovat bez prodlení.

 

Hlasování s pořadovým číslem 70 zahajuji a ptám se vás, kdo je pro tento procedurální návrh na přeřazení tohoto bodu. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 70 skončilo. Z přítomných 86 pro bylo 69, proti 6. Návrh byl přijat. Tento bod jsme pevně zařadili jako šestý bod na pátek 18. dubna.

 

Budeme tedy pokračovat v tom, co jsem avizovala, to je projednáváním bodu číslo

 

26.
Vládní návrh zákona o opatřeních k ochraně před škodami působenými
tabákovými výrobky, alkoholem a návykovými látkami a o změně souvisejících zákonů
/sněmovní tisk 265/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministryně zdravotnictví Marie Součková. (Velký hluk v jednací síni.)

Dříve, než jí udělím slovo, se pokusím zjednat klid v jednací síni. Prosím všechny poslankyně a poslance - zahájili jsme již své dnešní jednání. Paní ministryně se ujme svého úvodního slova, věnujte jí prosím pozornost. Žádám o klid v jednací síni.

Prosím, paní ministryně.

 

Ministryně zdravotnictví ČR Marie Součková: Děkuji za udělení slova.

Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci. Prosila bych o pozornost, protože předkládám vládní návrh zákona, který se týká opatření - (Značný neklid v jednacím sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Promiňte, paní ministryně, že vás přerušuji hned v úvodu, ale ještě jednou důrazně žádám všechny poslance, ale také členy vlády i premiéra, aby věnovali pozornost projednávání bodu a dali příležitost paní ministryni, aby mohla v nerušené atmosféře pronést úvodní slovo.

Děkuji vám za pochopení jménem paní ministryně.

 

Ministryně zdravotnictví ČR Marie Součková: Vážení přítomní poslanci, dovolte mi, abych vás ve stručnosti seznámila s vládním návrhem zákona o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a návykovými látkami a o změně některých souvisejících zákonů. Domnívám se, že je to tak závažná právní norma, které by se měla věnovat opravdu pozornost. A Parlament bude rozhodovat o tom, jak bude vypadat v budoucnosti zdraví nás všech a především zdraví našich dětí.

Proto bych si dovolila z historie tohoto dokumentu citovat, že tento návrh zákona byl vrácen Poslaneckou sněmovnou v říjnu 2001 k dopracování. Zákon byl v paragrafovaném znění schválen vládou 12. března 2003. Při přípravě předloženého návrhu zákona se Ministerstvo zdravotnictví snažilo respektovat připomínky, které zazněly právě zde na půdě Poslanecké sněmovny při projednávání původního návrhu v roce 2001. (Hluk v jednacím sále neustává.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Prosím ještě jednou o klid. Nevím, jak sdělit všem poslancům, že opakovaně prosím o klid.

 

Ministryně zdravotnictví ČR Marie Součková: Návrh zákona předkládám v době, kdy v přístupu společnosti k užívání tabákových výrobků, alkoholických nápojů a jiných návykových látek panuje značná benevolence a kdy nebezpečným návykovým látkám propadají stále mladší věkové kategorie. (Neustále velký hluk.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Promiňte, paní ministryně. Chci oznámit, že pokud nebude klid v jednací síni, vyhlásím přestávku na deset minut, abyste si to, co jste si nestačili říci, řekli v této pauze. Není možné v takovéto atmosféře pokračovat v jednání. Důrazně žádám o klid v jednací síni!

Prosím, paní ministryně.

 

Ministryně zdravotnictví ČR Marie Součková: Děkuji. Doufám, že již budu mít možnost přednést úvodní slovo bez přerušování pro neklid v Poslanecké sněmovně. A trošičku mě tato atmosféra mrzí, protože projednáváme opravdu velmi závažnou zákonnou normu.

Bohužel není výjimečným případem, kdy máme desetileté kuřáky, dvanáctileté alkoholiky nebo i mnohdy mladší, patnáctileté i mladší toxikomany, setkáváme se i s toxikomany ve věku šesti let. Chci pro úplnost poznamenat, že podle nejnovějších výsledků šetření je zřejmé, že více než tři čtvrtiny žáků již někdy v životě zkusily cigaretu. Výskyt kouření mezi žáky posledních ročníků základních škol je značně vysoký.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP