(9.10 hodin)
(pokračuje Součková)

Odkazuji na výzkumy, které uvádějí 35 %, mnohem vyšší procento než mezi dospělými, kde se hovoří o 29 %. Toto je velmi závažné a zarážející, že ve školním věku mládež skutečně takto propadá závislosti na cigaretách. Výsledky posledních studií neukazují významné rozdíly v kouření mezi chlapci a děvčaty, ale více se objevuje kouření u mladých dívek a mnohem více i u dospělých žen, u mladých dívek ve 33,4 % a u dospělých žen ve 21 %. Téměř 7 z 10 žáků, současných kuřáků cigaret - zhruba 69 % - uvedlo, že se zkoušeli oprostit od tohoto návyku, ale nepodařilo se jim to.

Ministerstvo zdravotnictví proto považuje za svou povinnost v rámci ochrany veřejného zdraví obyvatelstva vymezit jednoznačně postoj k užívání návykových látek, chránit děti a mladistvé před škodlivými účinky tabáku, alkoholu a drog a respektovat práva nekuřáků. Nezanedbatelnou je též skutečnost, že je zapotřebí pomoci rodinám alkoholiků či toxikomanů a zajistit pomoc osobám závislým na návykových látkách.

Jedním z hlavních cílů návrhu zákona je omezit dostupnost tabákových výrobků a alkoholu, a to tím, že jejich prodej dle navrhované úpravy bude možný pouze na vyhrazených místech a současně budou vytvořeny i podmínky pro účinnou kontrolu a vymáhání sankcí za nedodržování ustanovení zákona, a to především zákazu prodeje tabákových výrobků.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Opět vás přeruším, protože nenastal klid, o který jsem žádala. Musím říci, že k němu opět přispívá pan premiér. Vyhlašuji pauzu na pět minut. Sejdeme se zde v 9 hodin 21 minut.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP