(9.30 hodin)
(pokračuje Talmanová)

Jsem opravdu přesvědčena, že tyto dva materiály nejsou v souladu. Protože problematika je natolik vážná, tak by v souladu býti měly.

Tyto důvody, byť se vám třeba nezdají fatální, mne vedly k tomu, abych navrhla zamítnutí tohoto zákona, a v případě, že neprojde, tak potom vrácení dopracovateli k přepracování s tím, aby tyto popsané skutečnosti byly odstraněny, ještě než ten zákon začneme projednávat, protože jsem přesvědčena, že to asi není práce, kterou bychom zvládli a byli připraveni provést mezi prvním, druhým a třetím čtením ve výboru.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, paní poslankyně, a prosím, aby se slova ujal pan poslanec Karel Vymětal. Po něm bude hovořit pan poslanec Janeček.

Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo, paní předsedající. Dámy a pánové, víte, že jsem byl velkým zastáncem zákazu tabákové reklamy obecně, který samozřejmě směřoval k dětem a mládeži, to znamená nikoli proti kuřákům, ale proti potenciálním kuřákům, tak abychom chránili naše děti, naše vnuky. Tento zákon ovšem je asi už o něčem jiném. Nevím, jestli v tomto smyslu budu souhlasit opět s kolegou Janečkem. Možná že tady už se nesejdeme.

Chtěl bych říci, že tento zákon je velice zajímavý. Obsahuje velké množství zákazů, velké množství postihů a liberálům by se měly stavět chlupy na zádech z tohoto zákona. Zavání mi velice tvrdou a hrubou diskriminací, a dokonce bych řekl jakousi prohibicí, která samozřejmě, víme ze života, že nikdy k ničemu nevedla.

Formulace v zákonech jsou někdy opravdu velmi úsměvné. Když se člověk podívá - to snad psal nějaký chorobný mozek, jak je v zákoně formulována závislost na tabáku pojmově: jako chorobný stav. A že takto postižená osoba nejméně měsíc nebo opakovaně v průběhu dvanácti měsíců vykazuje nejméně tři z uvedených šesti znaků. No to je prostě fantastické! Já bych chtěl vidět osobu, a jestli paní ministryně se to pokusí někdy u někoho zjišťovat. A těším se na výsledky. Já to považuji za naprostý nesmysl.

Pokud jde o omezení důsledků kouření, které má samostatnou hlavu - nejsem si jist, jestli už má patu - je tady zakázáno kouřit např. v dopravních prostředcích, už jsme to četli, na nástupištích, v čekárnách silniční, veřejné a drážní dopravy. A tak si kolikrát říkám, když stojím na tom nástupním ostrůvku, že nikomu nevadí, když kolem mne projede naftový nákladní automobil, a lidé nevidí, když kolem nich projede, lapou po dechu, to nikomu nevadí, a když si tam někdo zakouří, tak to někomu vadí. Teď je otázka i formulace, jestli stojím na ostrůvku, nebo stoupnu na vozovku a už nejsem na ostrůvku, tak to už mě nepostihnete. Na nádražích se také na nástupištích zakazuje kouřit, a když kolem mě projede diesel lokomotiva, tak prostě by člověk padl, protože nelapne po dechu. Zas to nikomu nevadí. A když kuřák stojí u popelníku, kouří tam, nedělá žádný nepořádek, tak to někomu vadí.

Zajímavá je jedna věc, ta je velice pozoruhodná, že navržený zákon má samostatnou kapitolu, která se týká zákazu kouření, má samostatnou kapitolu k omezení dostupnosti alkoholických nápojů, ale nemá vůbec žádnou kapitolu o omezení dostupnosti drog. Tedy podle toho, to tam sice napsáno není, ale bych pochopil, že drogy lze užívat na jakýchkoli veřejných prostranstvích, v jakýchkoli veřejných budovách, ve školách - koneckonců to se děje - a je to v naprostém pořádku? My dokonce jdeme tak daleko, že uživatelům drog dáváme zadarmo stříkačky, aby se chudáci nenakazili, a nemocní cukrovkou si je musí kupovat! Tak v tomto systému možná bych navrhl, jestli by nebylo vhodné, aby kuřáci dostávali zadarmo cigarety s nižším obsahem dehtu, abychom snížili obsah škodlivin. Možná že by to bylo velice zajímavé pro naše občany.

Dámy a pánové. Já si myslím, že tento zákon opravdu není k projednání, myslím si, že ministerstvo by ho mělo, zejména otázku drog, velice dopracovat, a proto navrhuji bezpodmínečně, jak kolegyně Talmanová navrhla, vrácení této předlohy předkladateli k dopracování. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Prosím, aby se slova ujal pan poslanec Janeček. Dalším hovořícím bude pan poslanec Kubinyi.

 

Poslanec Josef Janeček: Vážení kolegové a kolegyně. Mé expozé nebude nikterak dlouhé, jenom se zmíním o tom, že otázka drog, otázka tabáku, je z hlediska ochrany veřejného zdraví a zlepšení veřejného zdraví daleko významnější než kterékoli jiné zákony, které zde přijímáme. Jde totiž o to, že na zdravotní stav obyvatelstva má rozhodující vliv životní styl, stravovací návyky atd., a to z 80 %. Pouze 20 % z toho zlepšuje a závisí na kvalitě zdravotnického systému. Jenom abychom si to porovnali: jak jsme dokázali přijmout zákon, který zakazoval reklamu z hlediska zdravotního stavu, to je daleko významnější než investovat další miliardy do našeho zdravotnictví.

Tento návrh zákona pokračuje v té filozofii, i když samozřejmě se dostává do oblasti, která není tak jednoznačná. Je to samozřejmě oblast spíše už represivní a každá struktura, každý systém, kdy chceme omezit dostupnost drog, kouření, alkohol, tak má takové tři základní pilíře. U těch legálních drog je to zákaz reklamy, zvýšení ceny, omezení dostupnosti.

U cigaret se podařilo prosadit zákaz reklamy. Doufám, že ministr financí předloží a prosadí zvýšení ceny, i když samozřejmě zde velmi významně záleží na strategii onoho zvyšování, protože víme, že tabákový průmysl si prosadil strategii postupného zvyšování, to znamená, prosadil si ten systém, který není zvýšení skokem, protože jestliže se zvýší skokem, odpadne velká část konzumentů, tedy těch, jejichž závislost není příliš hluboká.

A potom je to omezení dostupnosti. To omezení dostupnosti je obsahem tohoto zákona, čili já si myslím, že to je správné.

Ale to, o čem se tady nehovořilo, je ochrana těch, kteří na těch drogách nejsou závislí, teď myslím kouření, ale jsou postihováni kuřáky, to je ochrana před škodami způsobenými pasivním kouřením. A to je věc, která se možná někdy nerada slyší, ale je velmi významná. Je třeba si uvědomit, že škody způsobené pasivním kouřením jsou prostě významné a způsobují mnoho tisíc nemocí a stovek úmrtí v této republice, a dokonce se dotýkají, a to je zvláště citlivé, i osudu a zdraví malých dětí.

To, co mě zarazilo v té věci, a teď sklouznu do oblasti ekonomické, že v důvodové zprávě se udává, že tabákový průmysl vydává na reklamu přibližně 500 mil. Kč ročně. Já nevím, já jsem hovořil na to téma s reprezentanty tabákového průmyslu, oni uvádějí, a dokonce i v novinách byla publikována částka trojnásobně vyšší. Proč to říkám? Jde o to, že náklady na reklamu jsou z hlediska účetnictví nákladem - to je, dají se do nákladů a nejsou zdaněny. Jestliže zakážeme reklamu, tak v podstatě by měl významným způsobem vzrůst příjem státního rozpočtu z titulu zvýšení nebo zdanění daně z příjmů tabákových koncernů. Jestliže je dneska tato daň kolem 30 %, tak při objemu 1,5 mld. by to mohlo znamenat přibližně 400 mil. Kč, a bylo by dobré, kdyby si ministr financí zkontroloval, zdali od toho data skutečně příslušným způsobem příjem státního rozpočtu vzroste.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP