(9.40 hodin)
(pokračuje Janeček)

Pokud tady byly nějaké narážky na problematické definice, je pravda, že závislost na tabáku je nemoc, že má svou diagnózu. To, co je popsáno v důvodové zprávě, nevím, jestli je obratné nebo neobratné, ale spíš je to medicínská definice.

To je všechno, co jsem chtěl k tomuto návrhu dodat. Také nejsem přesvědčen, že návrh je, abych tak řekl, brilantně zpracován, nicméně téma je natolik vážné, že spíš doporučuji propuštění do dalšího čtení a projednávání tohoto tématu.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Prosím pana poslance Kubinyiho, aby se ujal slova. Po něm bude hovořit pan poslanec Milan Cabrnoch.

 

Poslanec Jozef Kubinyi: Vážená paní předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, úvodem bych chtěl poděkovat paní předsedající za to, jakým způsobem se zachovala, když tady byl neustávající a velmi vysoký hluk. Za sebe musím říci, že mně se tady pracuje velice špatně, a myslím, že přístup, který jsme dnes zažili, by mohl být používán opakovaně, protože prostředí zde by mělo být důstojnější, než je.

Teď k vlastní věci. Budu poměrně stručný, protože z velké části kolega Janeček, který mluvil přede mnou, říkal to, co jsem měl připravené já. Skutečně zdravý životní styl a životní prostředí mají na zdraví populace daleko větší vliv než zdravotnictví. My jsme zvyklí se zabývat tady problémy zdravotnictví, které jsme řešili na mnoha schůzích. Téměř na každé, a jak víte, i na této schůzi budeme řešit otázku koncepce zdravotnictví. Jakmile se dostáváme do této sféry životního stylu, která má na zdraví nás všech větší vliv, tak se zdá, jako bychom nebyli ochotni věnovat této věci pozornost, kterou si zasluhuje.

Chtěl bych říci jenom několik poznámek k tomu, co tady zaznělo. Jednak otázka restrikcí. Ano, samozřejmě, pokud jde o drogy, restrikce být musí. Není pravda, že by to bylo v nesouladu s liberálními přístupy, protože si myslím, že USA nikdo nemůže podezírat z toho, že tam vládne nějaká levicová ideologie. Přitom, jak jistě víte, jejich dosažené úspěchy v boji s kouřením i alkoholismem jsou poměrně velké. A také si myslím, že skandinávské státy nejsou státy, které by byly právě bez liberální politiky, nicméně restrikce, zejména co se týče alkoholu, jsou velmi velké a přinášejí nějaké ovoce. Zdá se, že zatím na tomto stupni vývoje i v naší společnosti se bez těchto restrikcí neobejdeme. I když já bych byl osobně také raději, kdyby to bylo cestou pozitivní než cestou restrikcí.

Pokud jde o drogy, myslím mimo alkohol a mimo kouření, jako lékař a jako člen správní rady zařízení v Ostravě, které má na starosti léčení drogově závislých, jsem zažil desítky hodin debat o tom, jestli nějaké léčení a jestli nějaká prevence drog má, nebo nemá smysl. Ano, je s tím veliký problém, protože nikdo na světě zatím nevymyslel nějaký vysoce účinný způsob léčby drogových závislostí a jejich prevence. Nicméně Česká republika se ze země tranzitní stává čím dál tím více zemí konečnou, kde dochází k zneužívání drog, a jsme na tzv. náběhové hraně křivky. To znamená, že počet drogově závislých u nás pořád roste.

Domnívám se, že jakákoliv činnost proti tomuto vzestupu je lepší než nedělat nic. To znamená, že i když metody boje s drogovými závislostmi jsou zatím velice problematické, ne zcela účinné. Ale přesto je to lepší než nic a peníze, které se do toho investují, jsou peníze vynaložené dobře. Nesouhlasím s panem kolegou Vymětalem, že stříkačky pro narkomany jsou vyhozené peníze. Nesouhlasím s tím, že to, co se dává na boj s drogami mimo alkohol, jsou peníze neúčelně využité. Samozřejmě můžeme vést diskusi o tom, jestli nejsou nějaké lepší možnosti, jak tomu čelit.

Závěrem bych řekl následující. Domnívám se, že by nebylo vhodné, kdybychom tento zákon buď úplně zabili a zlikvidovali s tím, že ho nedáme k projednání, anebo kdybychom ho vrátili vládě k totálnímu přepracování, protože si myslím, že určitě není tak špatný, aby se musel vracet. Naopak se domnívám, že když se tomu budeme ve výborech věnovat, že jsme schopni z tohoto zákona po nějakých dílčích úpravách, které určitě budou navrženy, dopracovat jej tak, aby zákon mohl být přijat a mohl plnit svou funkci.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Prosím pana poslance Milana Cabrnocha, po něm bude hovořit zatím posledně přihlášený pan poslanec Radim Turek. Prosím, pane poslanče.

Omlouvám se, neviděla jsem vás, pane poslanče. S faktickou poznámkou pan poslanec Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Ano, děkuji. Omlouvám se panu kolegovi, že jsem mu vstoupil do vystoupení, ale chtěl bych reagovat na to, co zde řekl kolega Kubinyi. Já jsem neříkal, že si myslím, že jsou vyhozené peníze za stříkačky pro drogově závislé, ale říkal jsem, že když oni stříkačky, tak nechť alkoholici dostávají zadarmo od státu alkohol s nižším obsahem alkoholu a kuřáci cigarety zadarmo s nižším obsahem nikotinu. Dejme to všechno na jednu rovinu. To je jedna věc.

Druhá věc. Já jsem viděl také ve Skandinávii, jaká je tam prohibice na alkohol. Co to má za výsledek. Sobota a neděle, už v pátek večer vyjíždějí občané těchto států přes moře, a než dojedou na pevninu, tak jsou všichni mrtví, protože se opíjí i ti nejmenší. A to jsou důsledky tohoto zákona.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji a doufám, že my jsme ještě živí, a prosím o slovo pana poslance Cabrnocha.

 

Poslanec Milan Cabrnoch: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, ve stručné reakci na předchozí větu mého předřečníka jako člen Parlamentního shromáždění Rady Evropy doufám, že naši skandinávští kolegové neslyšeli slova kolegy a že je nebudeme muset obhajovat.

Asi vás překvapím, že nevystoupím ve věci obsahu zákona, přestože si nejsem jist a mám vážné obavy o tom, zda v této sněmovně při projednávání tohoto zákona rozhodujeme nebo nerozhodujeme o zdraví našich nebo vašich nebo dokonce nějakých jiných dětí. Obávám se, že o zdraví svých dětí rozhodují převážně rodiče, a pohříchu bohužel někdy ani ti ne dostatečně. Moc nás to trápí.

Chtěl bych vystoupit k názvu zákona. Domnívám se, že přijetím zákonů a jejich samotným názvem posíláme důležitý signál naší společnosti, a já bych chtěl říci, že v názvu tohoto zákona je signál pro mne zásadně nepřijatelný, signál škodlivý této společnosti, škodlivější než situace, když zákon přijmeme, i když zákon nepřijmeme. V názvu zákona totiž vláda vyčleňuje tabákové výrobky a alkohol od návykových látek. To v žádném případě není pravda a nemusím mít medicínské vzdělání, abych to věděl. Když tento parlament řekne, že máme tabák, že máme alkohol a že máme návykové látky jako jinou skupinu, tak způsobuje ohromnou škodu, protože odděluje škodlivost návykových látek a tváří se, že tabák a alkohol návykové látky nejsou. To je pro mne nepřijatelné a zákon pod tímto názvem projednávat nemůžeme v této sněmovně, a proto plně podporuji jeho vrácení k přepracování. Až přijde s jiným názvem, budeme se zabývat jeho obsahem.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Nyní přihlášeným je pan poslanec Radim Turek a po něm vidím, že se hlásí pan poslanec Miroslav Ouzký.

Prosím pana poslance Turka, který asi není v tuto chvíli v jednací síni. Nebude hovořit, stahuje svou přihlášku.

Nyní bude mluvit pan poslanec Miroslav Ouzký.

 

Poslanec Miroslav Ouzký: Děkuji, paní předsedající. Budu krátce reagovat na věci, které zde zazněly od předřečníků, a budu se snažit být věcný a nevyvolávat další emoce.

Jestliže statistiky něco ukazují ohledně drogových závislostí, tak ukazují to, že každá restrikce ve svém dopadu zvyšuje užívání, ale hlavně škodlivost drogy na nejmladší generaci. Pokud to někdo z kolegů nezná, já vám statistiky přinesu. Rada Evropy se tím zabývala opakovaně několikrát velkým výzkumem, já jsem to již na půdě této sněmovny přednášel. Skutečně restrikce zvyšuje dopady na zdraví a životy nejmladší generace.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP