(12.40 hodin)

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji, pane předsedající. Nechci zdržovat projednávání. Jednak děkuji za to, že byl přijat můj návrh, aby se to projednávalo podle § 90. Znovu opakuji, nerad bych, aby se znovu otevíral teď v této novele zákon č. 56/2001 Sb. Jenom bych chtěl doplnit, že pokud je oprávněný zájem v otázce pracovních strojů, tak je možné to řešit právě prostřednictvím Senátu. Tento opravný prostředek tady je. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji zástupci navrhovatelů. Přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona.

Přednesu návrh usnesení: Poslanecká sněmovně vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Pavla Hojdy, Václava Exnera a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích a o změně zákona č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o odpovědnosti z provozu vozidla), ve znění zákona č. 307/1999 Sb., ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 231.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 78 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování pořadové číslo 78 z přítomných 147 poslanců pro 127, proti 2. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji zástupci navrhovatelů, děkuji zpravodaji. Končím bod č. 29.

Budeme pokračovat dalším bodem, kterým je bod č. 31, což je návrh poslanců Zdeňka Koudelky a dalších, a požádám o vystřídání paní kolegyni Jitku Kupčovou.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Vážené kolegyně a kolegové, dalším bodem našeho jednání je

 

31.
Návrh poslanců Zdeňka Koudelky, Pavla Němce, Miloslava Výborného a dalších
na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 120/2001 Sb.,
o soudních exekutorech a exekuční činnosti (exekuční řád)
/sněmovní tisk 234/ - prvé čtení

 

Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 234/1. Prosím, aby předložený návrh za navrhovatele uvedl pan poslanec Zdeněk Koudelka. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Vážená sněmovno, vážená paní předsedající, předložený návrh zákona je drobnou novelou exekučního řádu s cílem odstranit určité nejasnosti vzniklé při aplikaci tohoto zákona. Asi nejzávažnější problém, který se snažíme řešit, je přístup některých bank, které požadují až 2000 Kč za negativní informaci pro věřitele resp. toho, kdo již vysoudil svoji pohledávku, že dlužník u ní nemá veden žádný účet. To můj spolupředkladatel pan poslanec Kala, který je mistr nad mistry v této oblasti, spočítal, že docházíme k velmi obrovské sumě v okamžiku, kdy věřitelé jsou nuceni zaplatit tyto negativní informace u všech bank, resp. všech poboček zahraničních bank působících v České republice, aby se na závěr tohoto procesu dozvěděli, že jejich dlužník nemá u nich veden žádný účet, a jinými slovy, že jejich pohledávka i po zaplacení těchto značných částek zůstane neuspokojena.

Samozřejmě návrh zákona reaguje i na některé další aspekty, které jsou však v zásadě jen technické.

Vláda dala k návrhu zákona souhlasné stanovisko s tím, že poznamenala některé připomínky legislativně technického charakteru, což za navrhovatele říkám, že je pro nás akceptovatelné a v práci ve výboru je zapracujeme.

Dále jsem se také dozvěděl, že i další poslanci hodlají navrhnout řešení ještě některých dalších dílčích problémů v exekučním řádu, což se domnívám, že v práci ústavně právního výboru je možné i tyto další návrhy zapracovat.

Tolik mé úvodní slovo. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji panu poslanci Zdeňku Koudelkovi a nyní prosím, aby se slova ujala zpravodajka pro prvé čtení paní poslankyně Marie Rusová. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Marie Rusová: Děkuji. Vážená paní předsedající, členové vlády, vážené kolegyně a kolegové, předložená novela zákona č. 120/2001 Sb., v platném znění, o soudních exekutorech a exekuční činnosti, bych řekla, že je v minimálním rozsahu. Jedná se pouze o některá doplnění a upřesnění v souladu s nastalými změnami na poli mezinárodním i vnitrostátním. Například za vysokoškolské vzdělání se považuje i zahraniční vysokoškolské vzdělání uznané mezinárodní smlouvou, kterou je Česká republika vázána, dále pak registr motorových vozidel namísto evidence motorových vozidel, doplnění započaté praxe u Nejvyššího správního soudu. Řekla bych, že tato novela odráží zejména snahy exekutorů o co možná nejméně nákladné provádění exekucí, to znamená neplacení správních poplatků, konkrétně je pak snaha o jednoznačnou povinnost k součinnosti mezi exekutory a zdravotními pojišťovnami a orgány správy sociálního zabezpečení.

Mám některé podněty, co se týče dalších možných navrhovaných změn tohoto nedlouho, byť bych mohla říci platícího zákona, a myslím si, že to odpovídá běžnému životu, který určité změny a určitá nutná vylepšení té které právní normy předpokládá. Doporučovala bych, aby tento tisk byl propuštěn prvním čtením, a myslím si, že potom bude prostor především v ústavně právním výboru, aby eventuálně i některými dalšími pozměňovacími návrhy tato norma minimálního rozsahu byla, byť částečně, doplněna.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji paní zpravodajce a otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, zda se někdo hlásí do obecné rozpravy z místa. Nikoho nevidím. Obecnou rozpravu končím. Předpokládám, že jak navrhovatel, tak paní zpravodajka nebudou chtít využít svého závěrečného slova, a budeme se tedy zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání.

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání ústavně právnímu výboru. Má někdo jiný návrh? Nikoho nevidím. Přistoupíme k hlasování.

Ještě předtím se pokusím přivolat naše kolegy, kteří mají zájem o hlasování. Budeme hlasovat o návrhu na předložení k projednání ústavně právnímu výboru. Vidím žádost o odhlášení. Odhlašuji vás. Prosím vás, abyste se znovu přihlásili svými identifikačními kartami.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh projednával ústavně právní výbor, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. - Vidím, že hlasování bylo zmatečné, protože zřejmě dobíhalo předchozí hlasování. Prohlašuji jej za zmatečné a budeme znovu hlasovat.

 

Kdo souhlasí s tím, aby tento návrh zákona projednával ústavně právní výboru, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 80 z přítomných 96 poslanců 91 pro, proti nehlasoval nikdo. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání ústavně právnímu výboru. Končím tento bod.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP