(14.00 hodin)
(pokračuje Dostál)

Kdybych to měl shrnout, paní poslankyně Páralová, do bonmotu, abyste to pochopila, tak mezi reálným socialismem a socialismem je asi takový rozdíl, jako je mezi aktem a pietním aktem.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. S faktickou poznámkou se přihlásila paní místopředsedkyně Mirka Němcová.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně a kolegové, já bych za prvé chtěla říci, že jsem ráda, že pan ministr Dostál si váží paní poslankyně Páralové za práci, kterou odvádí v této sněmovně. My všichni si jí vážíme za práci také. Ale za co si nevážím pana ministra Dostála, je to, že ve chvíli, kdy on jako představitel resortu měl zde vystoupit proti nesmyslnému zákoníku práce, který je naprosto neaplikovatelný v oblasti, kterou ministerstvo řídí v uměleckých kruzích, aby tady vystoupil a jako první řekl, jak nesmyslná norma to je, a pakliže ji shledal, že je dobrá a užitečná, tak by mně měl vysvětlit, jak se umělecké kruhy, umělecké oblasti mohou takovýmto předpisem řídit. Nechť nám vysvětlí, jak mohou pracovat umělecké soubory, jak mohou pracovat hudební soubory. Mě by to osobně velmi zajímalo. Tak mělo znít vystoupení ministra kultury k této věci. Jeho terminologický výklad byl zajímavý, ale pro mne v tuto chvíli není na patřičném místě. Mě by spíše zajímalo v rámci projednávání tohoto bodu, jak prosadí dodržování zákoníku práce ve všech oblastech, kterých se jeho ministerstvo dotýká.

O urážkách paní poslankyně nehodlám mluvit, protože to je totálně pod úroveň. Jestli pod úroveň kohokoliv, pod úroveň ministra kultury zvláště.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Jako další je do obecné rozpravy přihlášena paní poslankyně Zuzka Rujbrová a poté pan poslanec Karel Vymětal.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Kolegyně a kolegové, opravdu vás nezdržím. Víte, já se domnívám, že jak já, a myslím si, že se to týká i paní poslankyně Páralové, už máme spíš problém, že nás někdo pustí sednout v tramvaji, než aby nás obtěžoval. Ale přesto jsem přesvědčena, že diskuse na téma diskriminace v pracovněprávních vztazích je v této sněmovně nutná. A pokud by pro ni nebyl dostatečný prostor v garančním výboru, chápu, že má řadu tisků a bude se věnovat i dalším částem tohoto zákona, velmi bych uvítala, kdyby tento tisk byl současně přikázán k projednání petičnímu výboru. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Slovo má pan poslanec Karel Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, nebojte se, nezapojím se do disputací o kapitalismu a reálném kapitalismu. Ale já si myslím, že je dobře, že je zákoník práce otevřen, protože je řada oblastí, které je možno řešit při této příležitosti. Ale aby byl na ně prostor, tak si dovoluji navrhnout, aby byla lhůta pro projednání prodloužena o 20 dnů. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Jako další se přihlásil pan poslanec Petr Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, chtěl bych reagovat na vystoupení ministra kultury. Když pan ministr kultury šel k řečnickému pultu, očekával jsem, že bude protestovat proti zařazení § 30, protože ten vážně ohrozí naše česká divadla. Nicméně se nám dostalo něco o výkladu, jaký je rozdíl mezi socialismem a reálným socialismem.

Takže, pane ministře, podívejte se na § 30, podívejte se, co to bude znamenat pro česká divadla, a potom k tomu zaujměte stanoviska.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nevidím žádnou přihlášku do obecné rozpravy. Obecnou rozpravu končím a táži se pana ministra i paní zpravodajky, zda chtějí využít svého práva závěrečných slov. Není tomu tak.

Budeme tedy hlasovat o návrhu… Pan ministr, ano. Prosím, pane ministře.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážené dámy a pánové, jenom jednu větu, protože si myslím, že diskuse zabředla někam jinam. Chci říci, že zákoník práce skutečně chceme, aby byl nový, pracujeme na něm, během roku by měl být předložen do sněmovny. Pokud jde o novelu, je to novela, která je po dvou letech, není to při každé změně.

Pokud jde o vstup do Evropské unie, tak si myslím, že to je směrem do zóny, která vztahy mezi zaměstnanci a zaměstnavateli upravuje velmi kultivovaně. Myslím si, že se to nemusí některým líbit, ale já si myslím, že my to chceme.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní přistoupíme k hlasování. V obecné rozpravě padl návrh na zamítnutí předloženého návrhu. Ještě chvilku počkám a zagonguji.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s návrhem na zamítnutí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 89 z přítomných 150 poslanců pro 38, proti 102. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. A paní poslankyně Zuzka Rujbrová navrhla přikázání výboru petičnímu. Ptám se, zda ještě má někdo jiný návrh. Nemá. Přistoupíme k hlasování.

 

Nejprve budeme hlasovat o přikázání výboru pro sociální politiku a zdravotnictví.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 90 z přítomných 149 poslanců 133 pro návrh, proti návrhu 2 poslanci. Návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o přikázání petičnímu výboru.

Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 91 z přítomných 148 poslanců 87 pro návrh, proti 45. Návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu pana poslance Vymětala o prodloužení lhůty k projednávání o 20 dnů.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 92 z přítomných 146 poslanců pro 79, proti 50. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro sociální politiku a zdravotnictví a výboru petičnímu.

Vidím, že ještě dochází ke kontrole výsledků hlasování? Nedochází. Končím tento bod. Končím také dnešní jednací den. Přeji vám všem hezký víkend.

Sejdeme se v úterý příští týden ve 14 hodin a začneme projednáváním bodu 21 - tisk 192.

 

(Jednání skončilo ve 14.08 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP