Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
15. dubna 2003 ve 14.08 hodin

Přítomno: 179 poslanců

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji pátý jednací den 14. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám.

Prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty.

Sděluji, že o omluvení své neúčasti na dnešním jednání požádali tito poslanci.

Prosím o klid.

Omlouvá se pan poslanec Jan Kavan, který je v USA, paní poslankyně Eva Nováková, z vážných rodinných důvodů se omlouvá pan poslanec Miloslav Výborný, na služební cestě v Bulharsku jsou poslanci Tomáš Kladívko a Miloš Titz. Na zahraniční služební cestě jsou poslanci Walter Bartoš, Kateřina Dostálová, Hana Šedivá a Jaromír Talíř.

Z vlády se omlouvá pan ministr Libor Ambrozek, který je na zahraniční cestě, podobně i paní ministryně Marie Součková, a z jednání zítra a pozítří se omlouvá pan ministr Cyril Svoboda, v lázních je pan ministr Milan Šimonovský.

Pan ministr Urban má náhradní kartu č. 3 a paní ministryně Buzková má náhradní kartu č. 1.

Tolik omluvy, které jsou zde k dispozici.

Paní poslankyně, páni poslanci, po dnešní poradě s místopředsedy Poslanecké sněmovny a předsedy poslaneckých klubů vám předkládám návrhy, které vzešly z této porady.

Prosím o klid.

Pro dnešní den navrhujeme před již pevně stanovené body předřadit projednávání bodu 97, což je vládní návrh na vyslání polní nemocnice, sněmovní tisk 285, který byl původně zařazen na čtvrtek 17. dubna. Při projednávání tohoto tisku navrhujeme tento postup: po úvodních vystoupeních členů vlády projednávání bodu přerušit a vrátit se k bodům pevně zařazeným, tj. k bodům 21, 22, 23 a 36, v 17 hodin přerušit jednání sněmovny do 18.30 hodin, aby vznikl prostor pro projednání příslušného návrhu ve výborech, tj. ve výboru zahraničním a branně bezpečnostním, od 18.30 hodin, kdy předpokládám, že výbory budou hotovy, pokračovat v projednávání tohoto bodu tak, že navrhujeme dnes jednat a hlasovat i po 21. hodině, abychom tento bod v každém případě dnes projednali.

O slovo se hlásí pan poslanec Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Dámy a pánové, když jsme sestavovali program této schůze, tak sněmovna rozhodla, že před bodem 97 bude zařazen bod 96, což je Zpráva vlády o postoji České republiky ke konfliktu v Iráku. Z toho důvodu navrhuji, aby celá procedura a celý návrh, který pan předseda předložil, se týkaly obou bodů ve stejném původním pořadí, tak jak původně sněmovna rozhodla.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, rozumím. Dále se hlásí o slovo předseda vlády pan Vladimír Špidla.

 

Předseda vlády ČR Vladimír Špidla: Vážený pane předsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, tím, že sněmovna se rozhodla předsunout bod vyslání polní nemocnice, reagovala na situaci, která se určitým způsobem dynamicky rozvíjí, kde, byť velmi vzdálené, ale přesto existuje jisté riziko z prodlení. U druhé části původního bodu, tj. situace v Iráku a postoj české vlády k této situaci, důvody k prodlení nejsou, a proto navrhuji, aby dnes byla projednávána pouze polní nemocnice a situace v Iráku aby byla projednávána v pátek poté, co se navrátím společně s ministrem zahraničních věcí z jednání v Athénách.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP