(16.50 hodin)
(pokračuje Gongol)

O takovýchto návrzích jsme jako normální opozice připraveni diskutovat.

Z těchto uvedených důvodů dávám návrh na zamítnutí tohoto návrhu zákona.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Gongolovi. Hovořit bude pan poslanec David Šeich, připraví se pan poslanec Tomáš Dub.

 

Poslanec David Šeich: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, dovolte mi, abych krátce podpořil návrh pana poslance Tlustého, pod kterým jsem spolupodepsán.

Domnívám se, že tento návrh umožňuje odstranění z našeho pohledu nespravedlivé daně z nemovitostí. Domnívám se také, že podpořením tohoto návrhu umožníme, aby nedocházelo ke zdanění velké části občanů České republiky. Troufám si také tvrdit, že daň z nemovitosti postihuje zejména drobnější vlastníky, jelikož vlastnictví nemovitostí a pozemků ve větším rozsahu zpravidla umožňuje nějaký jiný sekundární výnos z těchto majetků. Tento výnos je také zdaněn nějakým jiným způsobem. Čili daň z nemovitostí v řádech několika set korun postihuje zejména drobnější vlastníky, kteří svůj majetek nadále nevyužívají k žádným jiným účelům než k vlastnímu bydlení, k vlastnímu obdělávání či vlastní potřebě. Domnívám se tedy, že tento návrh umožní nepostihovat zejména drobnější vlastníky půdy a nemovitostí, kteří si na tento majetek prostředky obstarali způsobem takovým, jako zmínil pan předkladatel, to znamená úsporami, to znamená způsobem, který bychom měli rozhodně na úkor krátkodobé spotřeby podporovat.

Domnívám se, že pokud by tento návrh získal podporu Poslanecké sněmovny, mohli bychom dále pokračovat ve zrušení daně např. z převodu nemovitostí, která také nespravedlivě a selektivně postihuje zejména převod, transfer majetku jen některých, čili zase jen výběrově, zase jen selektivně převod některých majetků. Listina základních práv a svobod zaručuje každému právo vlastnit majetek a právo majetek nabývat a pozbývat. Tak je to v ústavě garantováno. Domnívám se, že by toto nemělo být postihováno a dále zdaňováno. Občanům doporučuji pečlivě sledovat, zdali vláda s konstruktivní komunistickou opozicí tento návrh zamítne a daň z nemovitostí nadále ponechá.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Šeichovi. Hovořit bude pan poslanec Tomáš Dub. Registruji přihlášku pana poslance Martínka, ale ten se dostane ke slovu až zítra.

 

Poslanec Tomáš Dub: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážená vládo, milé kolegyně a kolegové, jen několik poznámek. Za prvé jsem chtěl říci, že téměř čtvrtinu svého života jsem dělal starostu jedné městské části, takže vím, že rozpočtová situace obcí je obtížná. Pokud by došlo ke zrušení daně z nemovitostí, pak by nutně musela být kompenzována jiným příjmem. Byť daň je malá, v celkovém součtu pro danou obec tvoří podstatnou složku příjmové stránky rozpočtu.

Myslím, že koncept, který navrhuje pan poslanec Tlustý, je koncept pro tuto dobu. Do budoucna - na rozdíl od pana poslance Gongola, který by spíš dělal majetkovou daň z daně z nemovitostí - bych to pochopil jako daň infrastrukturní, to znamená daň, která slouží k rozvoji okolí, kde jsou nemovitosti, kde žijí lidé. Pokud by to byla infrastrukturní daň, měla by být převedena na daň z hlavy, která by umožnila snížení jednotlivých částek, které jsou placeny na infrastrukturu. Navíc v konečném součtu by možná znamenala i větší příjem pro obec.

Chtěl bych ale říci argumenty pro zrušení daně v tuto chvíli. Za prvé si myslím, že stále ještě je velký vnitřní dluh na nemovitostech, zejména na nájemných domech. Já jsem poslanec za hlavní město Prahu, kde většina našich občanů bydlí v nájemných domech. Samozřejmě tento dluh je potřeba umořovat. To je rozdíl proti Evropě.

Za druhé jsem chtěl říci, že umořování tohoto dluhu, dynamika umořování je blokována regulací nájemného.

Za třetí jsem chtěl říci, že i svým dílem dynamika umořování vnitřního dluhu na nemovitostech je způsobována, byť malým dílem, daní z nemovitostí. V konečném důsledku jak regulace nájemného, tak daň z nemovitosti znamená svým způsobem snížení kvality bydlení v hlavním městě Praze. Myslím, že je třeba vnitřní dluh odbourat co nejdříve. Pokud přijmeme zrušení daně z nemovitostí, tak k tomu přispějeme, a tudíž přispějeme i ke kvalitě bydlení.

Děkuji za pozornost, přeji hezký den.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Tomáši Dubovi. Dámy a pánové, protože jsou další přihlášky do této rozpravy, protože je zde dohoda z porady vedení Poslanecké sněmovny se zástupci poslaneckých klubů, chci vám sdělit, že v tuto chvíli projednávání tohoto bodu přerušuji. V 18.30 hodin se sejdeme k doprojednání bodu vyslání polní nemocnice.

Zároveň chci požádat kluby, pokud chtějí, aby využily této přestávky ke svým schůzím, protože chci říci, že kdyby některý z klubů chtěl naše jednání blokovat po 18. hodině 30. minutě nějakou významnou přestávku na klub v trvání několika desítek minut, o tomto návrhu dám hlasovat a rozhodne o tom sněmovna. Času na jednání klubů je dostatek.

Děkuji vám za pochopení a těším se s vámi na shledanou v 18.30.

 

(Jednání přerušeno v 16.57 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP