(12.20 hodin)

Poslanec Miroslav Kalousek: Pardon. Paní předsedající, omlouvám se, ale těch omylů při prvním, druhém i třetím hlasování bylo tolik, že zpochybňuji hlasování, celé hlasování o tomto zákonu, včetně hlasování o pozměňovacích návrzích. Žádám, aby bylo prohlédnuto technické zařízení a abychom znovu celé hlasování opakovali po polední přestávce.

Zpochybňuji hlasování o tomto zákonu.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Prosím. Já o námitce pana zpravodaje samozřejmě nechám hlasovat. Chci jenom, abychom všichni věděli, o čem budeme hlasovat.

Pan zpravodaj zpochybňuje hlasování nejen o návrhu jako o celku, ale i o všech přijatých pozměňovacích návrzích. Je to poměrně nestandardní postup, nicméně je na Poslanecké sněmovně, aby svým hlasováním rozhodla, zda tento postup přijmeme, či nepřijmeme.

Není rozprava.

Procedura - prosím. Pan poslanec Doktor.

Prosím o klid.

 

Poslanec Michal Doktor: Nikoliv, paní předsedající, nikoliv procedurálně, ale v zastoupení pana předsedy poslaneckého klubu Vlastimila Tlustého s právem přednostním k čemukoliv.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Ano.

 

Poslanec Michal Doktor: Nechci znevažovat míru pochybností o technické odpovědnosti hlasování, s tím, jak hlasují jednotliví poslanci. K tomu nemám právo. Ani nemám takovou ambici. Myslím si, že je třeba na místě dodat, že zpochybňuje-li pan poslanec Kalousek jakékoliv hlasování, tak tedy i o těch pozměňovacích návrzích, které nebyly přijaty. A pak je ta diskuse o něčem jiném.

Každý z nás je tady v Poslanecké sněmovně někdy spokojen a někdy nespokojen s tím, jak dopadne osud hlasování o jeho vlastním pozměňovacím návrhu i zákonu jako o celku. Přijmeme-li tento návrh na zpochybnění, zakládáme tím naprosto nebezpečný precedent do budoucnosti.

Já si naprosto uvědomuji důvody, které vedou jak ministra financí, tak pana zpravodaje k podání této námitky.Vím, že v představě vlády je kalkulovaný fiskální dopad zvýšené daně, zvýšený výběr daní, zvýšený příjem pro státní pokladnu. Je právem opozice využít všechny nástroje, jak takovému zvýšení zabránit.

Občanská demokratická strana postupovala legitimně, nepodpořila v závěrečném hlasování návrh tohoto zákona. A nemůžeme podpořit pana poslance Kalouska při zpochybnění hlasování o zákonu jako o celku. Zpochybnili bychom totiž právo každého poslance zpochybnit jednotlivé dílčí hlasování. (Potlesk pravé části Poslanecké sněmovny.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Mám mnoho přihlášek s přednostními právy, ale pan zpravodaj má též přednostní právo s technickou. Potom paní ministryně školství, pak pan ministr financí. Prosím.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Já chci, paní předsedající, konstatovat vzhledem k tomu, že můj návrh je poměrně bezprecedentní, že argumentace pana poslance Doktora je v mnohém pravdivá. Já si proto dovoluji upravit svůj procedurální návrh na zpochybnění závěrečného hlasování.

Nezpochybňuji tedy hlasování o pozměňujících návrzích. Žádám o prohlídku technického zařízení během polední přestávky a závěrečné hlasování po polední pauze, až budeme ujištěni, že technické zařízení je v pořádku.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Paní ministryně školství - paní Petra Buzková. Prosím o klid.

 

Ministryně školství ČR Petra Buzková: Paní předsedající, členové vlády, poslankyně a poslanci, myslím si, že je asi nejvyšší čas dát si ruku trochu na srdce. Je zde řada poslanců, kteří vystupovali s tím, že říkali: já jsem hlasoval pro, na sjetině je křížek. Já jsem hlasoval proti, na sjetině je A. Pokud tito poslanci mluvili pravdu, potom ale měl pravdu pan poslanec Kalousek, když říkal, že hlasovací zařízení je v takovém stavu, že pravděpodobně zaslouží zásadní revizi. Nebo je pravda jiná - že bohužel dnešní dopoledne dochází k tomu, že poslanci jsou při hlasování velmi nepozorní a velmi často se při hlasování mýlí. Pak to není chyba hlasovacího zařízení. Hlasovací zařízení je takovémto případě pravděpodobně v pořádku, ale tito poslanci nejenže neuváděli pravdu, když dávali své procedurální námitky, ale přiznávají tím, že jsou opravdu velmi nepozorní při hlasování.

To znamená: Ano, já souhlasím s tím, co udělal pan poslanec Kalousek, s tím, že řekl, že odstupuje od svého původního, dá se říci velmi drastického návrhu, s tím, že hlasovací zařízení bude prohlédnuto a bude se hlasovat po polední pauze. Je to bezesporu správný návrh. Zrovna tak by ale asi všechny poslankyně a všichni poslanci, kteří dnešní dopoledne zpochybňovali hlasování, si měli dát možná tak trochu osobní závazek, že budou příště mnohem pozornější při rozhodování, který čudlík mačkají.

A jedna taková dobrá rada na závěr: dohodněte se se svým sousedem a kontrolujte se vzájemně.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Mám velmi mnoho přednostních přihlášek. Pan ministr financí. Potom pan poslanec Výborný. Potom pan poslanec Kováčik. Oba za kluby. Obráceně. Pan předseda Kováčik jako předseda klubu byl první.

Prosím, pane ministře.

Prosím o klid.

 

Ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Paní předsedající, prosím, abyste zjednala ve sněmovně klid, aby bylo možné v této Poslanecké sněmovně vystupovat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Podaří-li se mi to, tak velmi ráda.

Kolegyně a kolegové, prosím, abyste se usadili do svých lavic a ztišili se. Skutečně není slyšet vlastního slova. Prosím o klid.

Pane ministře, až uznáte za vhodné, pokračujte.

 

Ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Já nevím, jestli toto prostředí je důstojné k tomu, aby Poslanecká sněmovna dále jednala, pokud zde stojící poslanci převažují nad sedícími poslanci. Je zde skutečně velmi nedůstojná atmosféra pro jednání Poslanecké sněmovny.

Chtěl bych ještě jednou, paní předsedkyně, požádat, abyste zjednala v této Poslanecké sněmovně klid a pořádek. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Kolegyně a kolegové, prosím, abyste se všichni posadili do svých lavic. Prosím všechny, i pana ministra Němce. I pana poslance Michala Doktora.

Prosím.

 

Ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji vám, paní místopředsedkyně, děkuji, dámy a pánové. Chtěl bych v tuto chvíli podpořit návrh pana zpravodaje jako zástupce předkladatele na to, aby se uskutečnila přestávka na kontrolu hlasovacího zařízení, neboť se domnívám, že takto častý výskyt chyb v hlasování jednoznačně musí svědčit o tom, že je porucha v hlasovacím zařízení a že je potřeba, předtím než se bude dále v této sněmovně hlasovat, aby byla provedena tato kontrola. A domnívám se, že hlasování by se mohlo uskutečnit po polední přestávce.

Současně sám za sebe musím říci, že nejsem připraven se účastnit dalšího hlasování jako poslanec této sněmovny. Trvám na tom, aby byla provedena kontrola hlasovacího zařízení v této Poslanecké sněmovně.

Současně bych se chtěl jako poslanec této sněmovny obrátit na předsedu Poslanecké sněmovny, aby v rámci jednání grémia Poslanecké sněmovny, popřípadě organizačního výboru, byly se zástupci klubů projednány některé zásady, které se týkají jednání Poslanecké sněmovny, zejména otázka interpretace zpochybňování hlasování. To, co se zde odehrávalo, by podle mého názoru při dalším pokračování podobných zvyklostí a podobných procesů, kdy lze kdykoliv, automaticky, jakékoliv hlasování takto zpochybnit, mohlo vést až k tomu, že se Poslanecká sněmovna zcela zablokuje tím, že některý z poslanců bude neustále, opakovaně podávat námitky proti tomu, jak dopadlo hlasování. Myslím si, že by mohlo vážně ohrozit funkčnost Parlamentu České republiky, pokud by se podobná praxe častěji při projednávání návrhu zákona opakovala. Myslím si, že bychom se měli snažit o to, aby naše jednání bylo produktivní, aby odráželo výsledky voleb, a ne aby se zde hlasovalo takovým způsobem, jakého jsme byli svědky. Domnívám se, že to, co se zde odehrávalo v uplynulých minutách a v uplynulé hodině, skutečně nebylo důstojným způsobem jednání této Poslanecké sněmovny.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Jako další s přednostním právem se přihlásil předseda poslaneckého klubu KSČM pan Pavel Kováčik. Poté pan poslanec Miloslav Výborný v zastoupení předsedy klubu KDU-ČSL.

Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji. Paní předsedající, jsem přesvědčen o tom, že atmosféra v tomto sále houstne takovým způsobem, že nejsme schopni racionálně dále v této chvíli pokračovat v jednání. Já bych například mohl navrhnout to, co jsem slyšel - že by bylo dobře navrhnout, když nám nefunguje hlasovací zařízení, že budeme hlasovat o námitce například po jménech, atd. atd.

Navrhuji a žádám, aby pan předseda sněmovny teď hned svolal grémium Poslanecké sněmovny. A aby to bylo umožněno, žádám o přestávku na poslanecký klub KSČM do 13 hodin. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP