(12.30 hodin)

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pan poslanec Miloslav Výborný má slovo v zastoupení předsedy klubu KDU-ČSL.

 

Poslanec Miloslav Výborný: Dámy a pánové, i ti, co mají přednost při vystupování, nemají právo v tuto chvíli vstupovat do nějaké rozpravy, protože rozprava je ukončena. Přednášet můžeme jedině procedurální či technické návrhy. To podotýkám.

Jeden procedurální návrh předložil zpravodaj. Zpochybnil všechna hlasování v průběhu posledních minut. (Protestní hlasy a výkřiky ze sálu.)

Nepovykujte na mě, pánové. Já jsem to jednání sledoval. Nechte mě dokončil alespoň větu.

Zpochybnil všechna hlasování ohledně tohoto návrhu zákona a vzápětí po vystoupení pana poslance korigoval tento svůj procedurální návrh tak, že zpochybnil pouze závěrečné hlasování s odkazem na to, že je pravděpodobně chybné hlasovací zařízení. Zpravodaj označil tento svůj návrh za bezprecedentní a to je podle mého názoru ještě eufemismus.

Já chápu rozčilení zpravodaje i rozčilení ministra financí. Já jsem také rozčilen tím, jakým způsobem dopadá hlasování o tomto návrhu zákona, ale paní předsedající, jsem přesvědčen, že návrh zpravodaje je nehlasovatelný, že o něm nemáte dát hlasovat, a pokud o něm dáte hlasovat, tak bych vznesl námitku proti tomu hlasování, a o této námitce by muselo být rozhodnuto. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pan zpravodaj fakticky, poté dostane slovo místopředseda Poslanecké sněmovny Ivan Langer.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Paní předsedající, o tom, zda je moje námitka hlasovatelná, či nikoliv, rozhodne sněmovna. Já respektuji názor pana doktora Výborného. Proti čemu zásadně protestuji, je to, že bych snad byl rozčilen. Proti takovémuto hodnocení se ohrazuji, to by mě opravdu rozčililo. (Smích v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pan místopředseda Poslanecké sněmovny Ivan Langer.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, prosím, nedělejme jedno jediné - nesvádějme naše vlastní chyby, naši vlastní nepozornost na technické zařízení. Jestli je někde chyba, tak ji hledejme sami v sobě a v tom, když nevěnujeme dostatečnou pozornost příslušnému hlasování. To je první poznámka.

Druhá poznámka. V této souvislosti prosím neobelhávejme jeden druhého formálními návrhy na kontrolu hlasovacího zařízení, neboť pod těmito návrhy není skryto nic jiného než snaha nahnat do Poslanecké sněmovny "vládní ovečky" - omlouvám se - které by podpořily vládní návrh zákona, ovečky, které v tuto chvíli se pasou asi někde jinde, než by měly.

Poslední věc. Prosím, aby nás pan ministr financí nepoučoval v tom, co by Poslanecká sněmovna měla nebo neměla udělat. Myslím si, že podstata těchto problémů zůstává neustále znovu a znovu stejná. Prostě, pane ministře, vaši vládní poslanci a poslankyně nechodí do práce, nejsou tady, proto chybějí při jednotlivých hlasováních a proto celkový průběh je takový, jaký je. (Potlesk z pravé strany sálu.) Nevyzývejte jako ministr vlády poslance k tomu, co by měli dělat, ale zkuste si udělat pořádek ve své vlastní vládní koalici. Tolik třetí poznámka.

A nyní k proceduře. Kolegyně a kolegové, považuji opravdu za nemožné, abychom nyní přerušovali jednání Poslanecké sněmovny před závěrečným hlasováním, abychom pod záminkou kontroly technického zařízení umožňovali přivolání chybějících koaličních poslanců a poslankyň. Prosím, řekněme si to férově, že někteří z nás chybují. Pojďme si dát pozor, zkontrolujme si výsledky hlasování a hlasujme o závěrečném návrhu usnesení teď a hned.

Když jsem se díval do těch dvou dveří, zjistil jsem, že už chybějící vládní poslanci přišli, takže, pane ministře, prosím, myslím, že můžeme nechat hlasovat o návrhu okamžitě. (V sále je velký hluk.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pan ministr vnitra Stanislav Gross. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já jsem se této debaty nechtěl účastnit, ale po vystoupení pana místopředsedy Langera je zapotřebí to doplnit ještě o jednu věc.

Ono jde také o to, do jaké míry tato sněmovna cítí odpovědnost za tento stát a do jaké míry tady jednotlivé -

(Ze sálu se ozývají protestní hlasy, předsedající vyzývá ke klidu.)

- do jaké míry tady jednotlivé politické strany preferují pouze svůj stranický zájem. To je právě případ opozice v tomto volebním období. V každém normálně fungujícím parlamentu, pokud vrcholí proces takového významu -

(Předsedající napomíná přítomné a vyzývá je ke klidu.)

- v každém normálně fungujícím parlamentu, kde opozice má na mysli zájem státu, tak v případě, kdy vrcholí takový proces, jako je přístup České republiky k Evropské unii, ti státníci, kteří na tomto jednání být musí, protože podepisují přístupovou dohodu, tak je jasné, že musí existovat dohoda mezi opozicí a koalicí, že nebudou zneužívat tohoto státnického kroku k prosazování svých cílů. Bohužel, takovou opozici my v České republice nemáme. Nesvádějme to na to, že někdo chodí nebo nechodí do práce. Svádějme to na to, že někdo preferuje svůj úzký stranický zájem nad zájem tohoto státu - a to jsou ta správná slova. (Potlesk v části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Místopředseda Poslanecké sněmovny pan Vojtěch Filip se hlásil, poté paní místopředsedkyně Němcová a pak jsem viděla pana poslance Doktora.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, já rozumím samozřejmě panu ministru vnitra a místopředsedovi vlády Grossovi, co chtěl říci. Já se ovšem divím, že stejným způsobem neoslovil ministra financí, když jsem dal návrh, který nebyl prohlasován a proti kterému ministr financí byl, který znamenal zvýšení příjmů státního rozpočtu z další položky spotřební daně, a to z metanolu, o 800 mil. za rok. Jestli pan ministr vnitra 800 mil. Kč nepotřebuje, ať je dá jinému resortu.

Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Paní místopředsedkyně Němcová, potom pan poslanec Kühnl jako předseda klubu US-DEU. Prosím, paní místopředsedkyně, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Chtěla jsem vás požádat, paní místopředsedkyně, abyste umožnila sněmovně dokončit tento bod našeho programu s tím, že pokud je zde nějaký problém s hlasovacím zařízením, jistě je možné povolat skrutátorky, které mechanicky naše hlasy sečtou. Není potřeba zastírat to, že potřebuje získat vládní koalice čas na to, aby se svolala, tím, že zpochybňujeme účinnost hlasovacího zařízení. To jsou argumenty pro malé děti a všech 200 poslanců v této Poslanecké sněmovně velmi dobře rozumí, že hrajeme o čas a hrajeme o něj podivnými metodami.

Ke slovům pana ministra Grosse pouze musím dodat jednu věc. Chybí nám osm lidí, akt podepisují pouze dva. I to si umíme spočítat.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Nyní pan poslanec Karel Kühnl, předseda poslaneckého klubu Unie svobody - DEU.

 

Poslanec Karel Kühnl: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, já bych, jakkoliv to dělám krajně nerad, si na začátku dovolil nesouhlasit s váženým kolegou Miloslavem Výborným a s jeho námitkou proti hlasovatelnosti o námitce pana kolegy Kalouska. Paragraf 76 odst. 5 jasně stanoví, že každý poslanec může vznést při hlasování nebo bezprostředně po něm námitku proti průběhu nebo výsledku hlasování. O takové námitce rozhodne sněmovna bez rozpravy. Nic více jednací řád nestanoví. Jinými slovy, námitka pana poslance Kalouska je samozřejmě hlasovatelná.

K vystoupení pana kolegy Langera a jeho bonmotu s ovečkami. Myslím si, že když se podíváte do chybějících jmen, jedná se buď o ty, kteří z důvodu vyšší moci, neboť si ten termín nevymysleli, jsou za Českou republiku v Bruselu, nebo jsou na oficiálních cestách vysláni Poslaneckou sněmovnou, na cestách schválených organizačním výborem, ve všech případech, pokud vím, ve vyrovnaném počtu s opozicí, nebo jsou případně nemocní ve stejném počtu jako kolegové z opozice. Skutečností pouze je, že pro hlasování o tomto zákonu, resp. v každém případě pro závěrečné hlasování, kolegové z opozice prostě a jednoduše vypověděli dohodnutý pár předsedovi vlády panu Vladimíru Špidlovi.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Jako poslední, doufám že poslední, do této "ne rozpravy" se hlásí pan poslanec Doktor. Předpokládám, že to je jako předtím, v zastoupení předsedy poslaneckého klubu ODS.

Prosím, pak se už nikdo nehlaste.

 

Poslanec Michal Doktor: Děkuji za udělené slovo. Doufám, že dospějeme k tomu, abychom hlasovali o vznesené námitce.

Na úvod mi dovolte říci, že snad ani pan poslanec Kühnl nechápe důsledky svých slov. Připustíme-li totiž, že může poslanec kdykoliv zpochybnit jakékoliv hlasování a neodůvodnit to ničím jiným než rozporem mezi svým hlasováním a technickým záznamem v technickém místě, pak hlasování v této Poslanecké sněmovně se stane naprosto nepřehlednou džunglí.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP