(12.40 hodin)
(pokračuje Doktor)

K vlastnímu hlasování a vlastní námitce vznesené panem poslancem Kalouskem bych chtěl s velkou mírou uznání a respektu respektovat i to jeho vlastní rozhodnutí, že se rozhodl snížit akceleraci obsahu svého vystoupení a zpochybnit pouze závěrečné hlasování. Chybí mi ovšem logické vysvětlení, proč tak činí. On totiž v tom závěrečném hlasování hlasoval pro přijetí zákona, a zpochybňuje-li výsledek hlasování, pak snad jedině s motivací, že v tom dalším opakovaném hlasování bude hlasovat proti jeho přijetí. Jinak totiž jeho vlastní vystoupení a vlastní zpochybnění nemá absolutně žádnou váhu ani žádný význam pro celkové hlasování o návrhu zákona.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Já se, vážené kolegyně a vážení kolegové, musím vypořádat s námitkou pana zpravodaje.

Pan zpravodaj se hlásí o slovo, ale prosím o stručnost.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Důvod mé námitky a zpochybnění, přestože jsem hlasoval pro a budu opět hlasovat pro, je přece zcela zřejmý. Tady až dvacetkrát po sobě se opakovalo jedno hlasování tím, že byla zpochybněna funkčnost hlasovacího zařízení. Jsou prostě jenom dvě možnosti: buď je nefunkční sněmovna, anebo je nefunkční hlasovací zařízení. Já si přeji, aby platilo to druhé, a proto ho chci prověřit.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Kolegyně a kolegové, já nechám hlasovat o námitce pana zpravodaje.

Vím, že pan poslanec Výborný dal námitku proti mému postupu. Nejdříve nechám tedy hlasovat o jeho námitce a prosím, jestli chce svoji námitku ještě jednou opakovat.

 

Poslanec Miloslav Výborný: Já ji chci přednést, protože až právě v této chvíli jste, paní předsedající, řekla, že dáte hlasovat o námitce poslance Kalouska. Já tedy namítám proti vašemu postupu. Domnívám se, že vyhovění takovému procesu by znamenalo, že kdykoli po hlasování okamžitě může každý vstát a říci: zpochybňuji techniku v této místnosti.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Ano. Nejdříve nechám hlasovat o námitce pana poslance Výborného proti mému postupu, kdy já zamýšlím nechat hlasovat sněmovnu o námitce pana zpravodaje.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s touto námitkou, prosím, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu, proti té námitce?

V hlasování pořadové číslo 200 z přítomných 182 poslanců 104 hlasovalo pro, proti 47. Námitka byla přijata.

 

Znamená to tedy, že já nenechám hlasovat o námitce pana zpravodaje, nemohu nechat hlasovat o námitce pana zpravodaje, protože tak rozhodla Poslanecká sněmovna. Nikdo jiný závěrečné hlasování nezpochybnil.

Platí tedy, že s návrhem zákona nebyl vysloven souhlas. (Potlesk poslanců ODS.)

Domnívám se, kolegyně a kolegové, že už nebudeme teď začínat další bod do polední přestávky, protože je tady velmi vzrušená atmosféra. Dovolím si tedy vyhlásit přestávku do 14 hodin s tím, že za malou chvilku, do deseti minut, bude probíhat zasedání organizačního výboru. Děkuji.

 

(Jednání přerušeno ve 12.44 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP