(Jednání pokračovalo v 10.12 hodin.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, budeme pokračovat v hlasování o návrhu zákona. Prosím pana zpravodaje.

 

Poslanec Milan Cabrnoch: Vážený pane předsedo, paní ministryně, kolegyně a kolegové, chtěl bych vám říci jménem svým a jménem klubu Občanské demokratické strany, že pozměňovací návrhy, které byly přijaty, podstatným způsobem změnily základní princip návrhu zákona, kterým byla liberalizace prostředí, kterým byla decentralizace, kterým bylo odnesení rozhodovacích pravomocí z centra, z Institutu pro další vzdělávání lékařů a farmaceutů a z Ministerstva zdravotnictví do demokratického prostředí. Došlo ke dvěma změnám, které jsou z tohoto pohledu podstatné.

První z nich je, že oproti předchozímu stavu, který vycházel z komplexního pozměňovacího návrhu kompetenčního výboru pro sociální politiku a zdravotnictví, kdy náplně specializačních oborů mělo schvalovat Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s lékařskými komorami, odbornými společnostmi, akreditovanými a vzdělávacími zařízeními a posuzovat je s Ministerstvem práce a sociálních věcí a s Českou správou sociálního zabezpečení, tak tyto principy jsou ze zákona vypouštěny. Jediná centrální kompetence zůstává na Ministerstvu zdravotnictví. Chtěl bych vás informovat o tom, že jistě není nikdo mezi vámi, kdo by se domníval, že jsem nějakým nadměrným přítelem České lékařské komory a dalších lékařských komor, nicméně smysl práce a existence těchto profesních komor, odborných společností a vzdělávacích institucí vidíme jako klub ODS právě ve spolupráci na systému specializačního a dalšího vzdělávání.

Stejně tak zásadní je změna složení akreditační komise. Akreditační komise v tomto návrhu zákona měla být orgánem, který bude zajišťovat transparentnost rozhodování ve věci akreditace zařízení provádějících specializační vzdělávání. Pozměňovacím návrhem, který byl přijat, došlo k zásadní změně: akreditační komise přestává být transparentní institucí, která bude zastupovat jednotlivé lékařské farmaceutické fakulty, zástupce komor, zástupce odborných lékařských společností, ale přijatým pozměňovacím návrhem se stává komisí výhradně a bez jakéhokoli návrhu jmenovanou a kdykoli odvolávanou ministrem zdravotnictví.

Tyto dvě změny vracejí specializační vzdělávání v českém zdravotnictví do stavu před rokem 1989, do stavu, kdy o všem rozhoduje jeden ILF a jeden ministr bez toho, že by mu zákon jakýmkoli způsobem ukládal diskutovat o těchto věcech s odbornou veřejností reprezentovanou ze zákona ustavenými i neustavenými organizacemi.

Kolegyně a kolegové, moje osobní sdělení v tuto chvíli je, že je mi velmi líto, že vývoj dospěl tak daleko. Sám jsem prací nad zákonem strávil několik desítek hodin a liberalizaci vzdělávání lékařů, farmaceutů a zubních lékařů pokládám za nezbytnou. Tento zákon v podobě přijatých pozměňovacích návrhů jde však proti tomuto směru a já ani klub ODS ho nepodpoříme v závěrečném hlasování. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: To bylo slovo zpravodaje. O slovo požádala ještě paní ministryně Součková.

 

Ministryně zdravotnictví ČR Marie Součková: Děkuji, pane předsedo, za udělené slovo. Chtěla bych poslance požádat, aby zákon podpořili tak, jak prošly pozměňovací návrhy, protože si myslím, že nedochází k žádnému zestátnění nebo uzurpování moci Ministerstvem zdravotnictví. Domnívám se, že musíme mít odpovědnost za vzdělávací systémy v naší zemi, a tak i pozměňovací návrhy, jak byly přijaty, jsou plně kompetentní a kompatibilní se zákonem. Čili vyzývám k podpoře.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, paní ministryně. Hlásí se pan poslanec Kühnl.

 

Poslanec Karel Kühnl: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, jelikož je zjevné, že tento vládní návrh, o kterém nyní máme hlasovat v závěrečném hlasování, nedostane podporu opozičních stran, je to tedy vládní návrh, o kterém se bude hlasovat mezi vládou a opozicí, chtěl bych požádat o přerušení projednávání tohoto bodu a o závěrečné hlasování ve 14 hodin jako procedurální začátek odpoledního jednání, protože v současné době je několik členů vlády v Senátu - pro pana kolegu Langera jsou tedy "v práci", ale jsou v Senátu a nemohli si tento čas vybrat. Myslím, že by nebylo správné, aby díky takovýmto pracovním náhodám se vytvářely v Poslanecké sněmovně falešné většiny.

Žádám tedy o přerušení a hlasování ve 14 hodin. Pokud nebude přijat tento můj návrh, žádám o hodinovou přestávku na poradu klubu.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Rozumím. Hlásí se o slovo pan předseda Tlustý.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedo, vážená vlády, dámy a pánové, chtěl bych informovat veřejnost, protože považuji za zbytečné pokoušet se pana kolegu Kühnla, že tyto body jsou projednávány na návrh vládní koalice právě v těchto hodinách. Byly přeřazeny již před několika dny. (Potlesk ze strany ODS.) Právě na tyto hodiny. Jinými slovy - všichni mnoho dnů dopředu věděli, že právě v tuto chvíli má proběhnout toto hlasování. Proto požadavek na odročení tohoto hlasování na jinou hodinu považuji za nekorektní. Děkuji za pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP