(10.20 hodin)

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan předseda Kühnl chce pravděpodobně reagovat. Prosím.

 

Poslanec Karel Kühnl: Pane předsedající, kolegyně a kolegové, kolega Tlustý velmi dobře ví, že důvodem přeložení na dnešní datum byla přítomnost zástupkyně navrhovatele, to je vlády. Jednání v Senátu si ministři opravdu nemohli dopředu vybrat. V době, kdy jsme navrhli přeložení na tento termín, nevěděli o tom, že v tuto chvíli budou muset být v Senátu.

Znovu zdůrazňuji: není v pořádku, i z hlediska kvality demokratické politiky, aby se z takovýchto důvodů vytvářely v Poslanecké sněmovně falešné většiny. Většina, která v této Poslanecké sněmovně je vládní koaliční většinou, má právo na to, hlasovat v plném počtu o svých návrzích. (Ohlas v sále.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím o klid. Hlásí se ještě zpravodaj.

 

Poslanec Milan Cabrnoch: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, já se nechci vyjadřovat k důvodům, které vedou k opakovaným pokusům o odkládání hlasování do doby, kdy to bude pro určitou část Poslanecké sněmovny výhodné. Já bych chtěl připomenout, že jsem při hlasování o změně programu, který navrhovali poslanci vládní koalice, zde vystupoval proti této změně programu, že jsem navrhoval, abychom zůstali u schváleného schématu, u zvyklého schématu, abychom řešili nejprve odpovědi na písemné interpelace. Tento můj návrh nebyl vyslyšen.

Dále chci vyjádřit své přesvědčení, že návrh, který směřuje k centralizaci rozhodování, návrh, který vyřazuje ze hry organizace typu odborných lékařských společností, které sdružují 45 tisíc lékařů, návrh, který vyřazuje ze hry lékařské komory, stomatologickou a lékárnickou, s jejich více než 50 tisíci členy, návrh, který zpochybňuje principy podílu těchto organizací na dalším vzdělávání, na specializačním vzdělávání lékařů, nemohou podle mého názoru podpořit poslanci pravicových stran v této sněmovně. A proto se domnívám, že bychom měli zvážit zbytečné odkládání hlasování o tomto návrhu, protože podle mého názoru příchod dvou či tří členů vlády nemůže ovlivnit jeho výsledek.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: O slovo mě požádala místopředsedkyně sněmovny paní poslankyně Němcová.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové, dostáváme se do podobné situace, jako jsme byli včera, kterou jsme tady naprosto přesně popsali. Jde pouze o to, že koalice nemá v tuto chvíli hlasy, které potřebuje pro to, aby prosadila zákon, na kterém jí záleží.

Musím reagovat na to, co zde řekl pan poslanec Kühnl. Já se trochu usmívám, protože opravdu nevím, jak na to vážněji zareagovat. Samozřejmě, že má koalice právo na to, aby zde mohla hlasovat o věcech, které se jí týkají a které potřebuje. To právo jí nikdo neupírá. Jenom musí chtít sama toto právo využívat. Kdykoli má k tomuto příležitost, nikdo z nás jí toto právo neupírá. Bohužel, vláda sama se tohoto práva zříká.

Za druhé chci dodat, že podle informací, které jsme si teď ověřovali, v Senátu probíhá projednávání zprávy o Konventu, o situaci v přistupování k Evropské unii. Myslím si, že zpráva tohoto typu se může obejít bez přítomnosti všech ministrů, kteří tam sedí, a mohli by odejít tedy na hlasování. Pokud vláda potřebuje tento zákon prosadit, mohli by na toto hlasování přijít. Jinak se bude muset pan poslanec Kühnl pokusit, aby dále mohli fungovat ve sněmovně, prosadit pravděpodobně zákonnou úpravou, možná i ústavně zákonnou, to, že vláda má právo na to, aby mohla hlasovat v plném počtu. Jinak si neumím představit, jak bychom mohli postupovat.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Ještě se hlásí pan ministr Dostál.

 

Ministr kultury ČR Pavel Dostál Vážený pane předsedo, já se domnívám, že opozice se chová zcela legitimně, když využívá našich chyb. Zřejmě bychom se chovali také tak. Leč chtěl bych, aby opozice věděla, že ministři, kteří jsou v Senátu, tam nejsou, dámy a pánové, proto, aby poslouchali nějaké zprávy. Oni ty zprávy předkládají. Oni opravdu nemohli rozhodnout o čase, ve kterém tam budou. (Poznámky opozičních poslanců z místa.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já vás prosím o klid, abyste umožnili panu ministrovi pokračovat ve vystoupení.

 

Ministr kultury ČR Pavel Dostál Já chci jen na svém příkladu demonstrovat, že ještě dopoledne jsem se domníval, že v Senátu budu zítra. Před chvílí jsem dostal telefon, že můj bod bude zařazen někdy odpoledne. Myslím si, že korektní opozice by toto mohla vzít, pokud se týká ministrů, v úvahu a dodržovat jednu dobrou zvyklost, která tady byla zavedena v roce 1996, že vypárovat ministra by neměl být problém. O to bych opozici chtěl poprosit. O nic víc. (Potlesk v části sálu.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Obdrželi jsme procedurální návrh pana poslance Kühnla, který jsem pochopil tak - zařadit hlasování o celku zákona na 14 hodin pevně. Přerušit jednání a hlasovat ve 14 hodin.

Vidím ještě pana místopředsedu Langera.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pane předsedo, kolegyně a kolegové, já rozumím tomu návrhu, ale uvědomme si prosím, jak obrovský precedens v případě, když ho schválíme, zde vytváříme. V tuto chvíli jednáme jako pracovní skupina o změně jednacího řádu. Jedním z témat je možné zařazení pevných hlasovacích bloků. Nicméně v tuto chvíli nic takovéhoto neplatí, a jestli teď prolomíme zažitou praxi a umožníme přerušování hlasování, odročování před klíčovým hlasováním o návrhu zákona jako celku, znamená to, že kdykoli a kdokoli toto bude moci navrhnout. Že kdykoli například předsedající, když se mu to zlíbí, se zvedne od předsednického stolu a odejde, umožní té či oné chatrné většině, aby získala sílu pro to, aby si dané usnesení mohla prohlasovat.

Jakkoli chápu problémy, kterými se zabýváme, vyzývám všechny, aby žádný návrh na přerušení a odročení v tuto chvíli nepodpořili.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě pan předseda Kühnl se hlásí o slovo.

 

Poslanec Karel Kühnl: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, já bych jenom jako věcnou reakci na vystoupení pana kolegy Langera chtěl připomenout, že toto by nebyl zdaleka první případ, čili o žádné prolomení se nemůže jednat. Nechci ani počítat v historii Poslanecké sněmovny, kolikrát jsme před závěrečným hlasováním přerušili projednávání bodu a hlasovali mnohem později, například při téměř všech projednáváních po 19. hodině, případně po 21. hodině. Ten počet je nekonečný. O žádné prolomení se nejednalo.

Já prosím, aby se o mém návrhu hlasovalo, a znovu podotýkám - pokud by nebyl přijat, automaticky platí moje žádost o hodinu na přestávku na poradu klubu.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Budeme hlasovat, ale já bych vás předtím na žádost z pléna všechny odhlásil. Poprosím vás, abyste se znovu přihlásili.

 

Nejdříve budeme hlasovat o procedurálním návrhu pana poslance Kühnla - přerušit jednání o tomto návrhu zákona a hlasovat o něm dnes ve 14 hodin.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 261 ze 174 přítomných poslanců pro hlasovalo 89, proti 63. Návrh na přerušení byl přijat.

 

Pravděpodobně to zkontrolujeme.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP