(17.30 hodin)
(pokračuje C. Svoboda)

Skutečně chceme, aby každý občan dostal plnohodnotnou informaci, aby dostal odpovědi na otázky, které si položí a které si klade oprávněně, protože je to občan České republiky, který bude v referendu rozhodovat, a má právo si otázky položit a my máme povinnost na tyto otázky odpovědět.

Třetí otázka, kterou položil pan poslanec Jan Zahradil, se týká onoho pořadu, který moderuje Jan Kraus a také Chantal Poullain-Polívková, já ji znám pod jménem Chantal Poullain. Tento pořad probíhá. Byl vybrán na Ministerstvu zahraničních věcí a je pravda, že bez výběrového řízení, protože to je nabídka do 2 mil. korun. Do 2 mil. korun není třeba konat výběrová řízení. Upozorňuji pana poslance a také občany České republiky, že nikdo jiný nepředložil podobný návrh stejné kvality a formátu za nižší cenu než 2 mil. korun. Takže z tohoto důvodu byl vybrán tento projekt. Já jsem se několika těchto akcí zúčastnil a mohu potvrdit, stejně tak jako občané České republiky, že moderátoři tohoto setkání nezasahují v žádném případě do diskuse. Účastní se diskuse velvyslanci, účastní se diskuse zaměstnanci našeho ministerstva, hejtmani, starostové, aby byla přímá komunikace mezi občany a těmi, kteří na otázky odpovídají. Ani Jan Kraus, ani nikdo jiný, který není za předsednickým stolem, neodpovídá na otázky. Role například Jana Krause je pouze zprostředkovat komunikaci, atmosféru v prostředí, ve kterém setkání probíhají. Na tom není nic, co by porušovalo zákon, na tom není nic, co by porušovalo smysl a ducha zákona.

Samozřejmě, že je to prospěšné, protože pokud tato setkání probíhají, probíhají za mimořádného zájmu občanů. Tato setkání jsou setkání živých otázek a odpovědí. Nabízím, samozřejmě, i kterémukoliv poslanci i poslancům z ODS, pokud se chtějí tohoto pořadu kdykoliv zúčastnit, tak samozřejmě budou srdečně zváni, aby mohli také diskutovat s občany. A uvidí na místě samém, že moderátoři tohoto programu v žádném případě nějakým způsobem nezasahují do obsahu diskuse. Máte to jako vážné pozvání, a pokud se kdokoliv z vás chce zúčastnit této diskuse, je to jenom dobře. Možná že to bude i prospěšné vůči občanům České republiky, protože uslyší i názory poslanců, kteří si kladou jiné otázky, a to myslím, že je ku prospěchu. Například v Mikulově se diskuse zúčastnil i senátor pan Železný. Není problém, aby se kdokoliv z vás této diskuse zúčastnil. Je to možné, tuto otázku otevřít, protože se leccos vyjasní. Například pan senátor Železný říkal občanům, že vstupem do EU budou postiženy dotace do vinic, a teprve na místě samém se občané dozvěděli, že vinice nikdy nebyly, nejsou a nebudou dotovány. Někdy je i dobře nějakou otázku položit. Ona se potom i vyjasní v debatě. To je ku prospěchu věci. Znovu opakuji, myslím to vážně, nemá to žádný jiný podtext, pozvání platí. Je veřejně sděleno a kdokoliv se chce zúčastnit této debaty, tak je samozřejmě srdečně zván, aby se této debaty zúčastnil.

To jsou otázky a odpovědi. Takže jsem odpověděl na jmenování Jany Adamcové, popsal jsem otázku brožur a tiskovin Ministerstva zahraničních věcí. Klidně znovu předám panu poslanci Zahradilovi i přehled opět vynaložených nákladů, protože mně nejde o nic jiného než o průhlednost tohoto financování, aby v tom všem bylo jasno. Také jsem odpověděl, pokud jde o pořad nebo sérii debat na území České republiky, které činíme spoluprací s Janem Krausem. V jiných pořadech vystupují jiní herci. V České televizi moderuje pořad herec a to je myslím naprosto v pořádku, protože jsou některé osoby, které táhnou, také je to zajímavější a lidé přijdou také i z tohoto důvodu, nejenom na to téma, které je samo o sobě důležité.

Ještě chci poznamenat jednu věc. Byl jsem mimořádně potěšen městy, jako bylo například Nové město nad Metují, kde jsem byl příjemně potěšen kvalitou a hloubkou otázek, které byly položeny, což je důkazem toho, že evropská problematika se stává zároveň českou problematikou a že se lidé ptají na konkrétní věci. Ptají se se znalostí problematiky a dostávají také podle mého názoru dobré odpovědi, protože je to vidět na těchto setkáních.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi zahraničí. Pan kolega Zahradil se hlásí s doplňující otázkou, jak prezentoval již v první části. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Zahradil: Děkuji, pane předsedající. Ministerské letáky, ty si nechám na nějakou příští interpelaci, protože jejich obsah je opravdu pozoruhodný. Teď zpět k paní Adamcové.

Jsem rád, že pan ministr potvrdil, že paní Adamcová je státní úředník. Byl bych rád, aby poučil paní Adamcovou, že státnímu úředníkovi nepřísluší komentovat rozhodnutí Parlamentu České republiky, jak to učinila v časopise Ekonom ohledně změny konání referenda o vstupu České republiky do Evropské unie z 15. a 16. června na 13. a 14. června, kdy řekla - tisk billboardů se ještě stihl pozastavit, takže ta největší škoda nevznikla, nicméně přesto tato změna bude stát zhruba milion korun. Já myslím, že pokud se tady hovoří o škodě, tak škoda vznikla konáním Ministerstva zahraničních věcí a konkrétně paní Adamcové, protože nechápu, jak si někdo mohl dovolit zadat tisk jakýchkoliv materiálů k referendu, když o termínu referenda ještě nebylo rozhodnuto a rozhoduje o něm Poslanecká sněmovna a rozhoduje o něm především prezident republiky.

Takže se vás ptám, pane ministře, kdo bude pohnán k zodpovědnosti za tento prošustrovaný milion korun.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, doplňující otázka pana kolegy Zahradila. Pan místopředseda vlády Cyril Svoboda na ni jistě odpoví. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda: Otázky pana poslance Zahradila jsou dramatické a čím dál tím dramatičtější. Odpověď je naprosto zřetelná. Kdybychom dotáhli vaši otázku do důsledku, tak já nemohu zadat ještě nic dneska - protože jak rozhodne Senát? Jak rozhodne Poslanecká sněmovna, pokud bude přehlasovávat Senát, kdyby Senát změnil názor na termín? A co když zákon vrátí prezident republiky? Dostáváme se do takového tlaku času, že potom nevytiskneme nic. Potom si o tom můžeme jenom vyprávět. To, že byl zadán do tisku jistý druh tiskovin, je v pořádku, protože vláda rozhodla a sdělila Poslanecké sněmovně svým návrhem úmysl uspořádat referendum v neděli a v pondělí 15. a 16. června. Ano, to je suverénní rozhodnutí Poslanecké sněmovny, že rozhodla, že to bude 13. a 14. Zúčastnil jsem se porady, že to bude pátek a sobota. Je pravda, že sněmovna rozhodla dny pátek a sobota, ale existuje politická dohoda, kterou potvrzuje i prezident republiky, že to tedy bude 13. a 14. Musíme někdy dojít k politické dohodě, který den nebo které dny se bude referendum konat. Vycházíme z toho, že došlo k jednání mezi zástupci Poslanecké sněmovny… (Ministrovi zvoní mobilní telefon.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vím, že neplatí usnesení o používání mobilních telefonů v jednací síni, ale prosil bych pana ministra, aby ho vypnul.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP