(17.40 hodin)

Místopředseda vlády a ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda: Došlo k dohodě mezi reprezentanty Poslanecké sněmovny a Senátu, kde byli zástupci i ústavně právního výboru Senátu a ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny. Tam došlo k dohodě, že se přesune termín na pátek a sobotu 13. a 14. června. Tudíž my vycházíme z politické dohody, která je mezi vládou a prezidentem republiky. Toto rozhodnutí je kontrasignované, je k němu potřebný spolupodpis předsedy vlády.

Proto komentář Jany Adamcové není od toho, že by ona sama od sebe přišla a zpochybnila rozhodnutí Poslanecké sněmovny. To není pravda. Ona byla tázána, jestli ten termín bude znamenat nějakou náhradu nebo újmu v nákladech. Odpověděla, že ano, že to bude asi 1 mil. Kč. To je pravda, protože my jsme předtím vycházeli z politické dohody, která říkala, že to bude neděle a pondělí. Teď doufám, že bude dodržena dohoda, že to je pátek a sobota, a že platí dohoda mezi předsedou vlády a prezidentem republiky, že to bude 13. a 14. června, protože bez toho, aniž bychom spoléhali na politickou dohodu, bychom nemohli do přijetí zákona činit nic. A pak by se občané nedozvěděli včas to, co se potřebují dozvědět, totiž odpovědi na své otázky, které si legitimně kladou. Považuji komentář ředitelky odboru komunikační strategie Jany Adamcové za přiměřený, protože je to odpověď na položenou otázku. To není z její vůle, aby ona sama od sebe přicházela a sdělovala toto jako nějaký útok nebo něco, co by nebylo vhodné vůči Poslanecké sněmovně.

Za druhé občanům sděluji, jak věci jsou, totiž že došlo k politické dohodě a že věřím, že dohoda bude dodržena, protože i občané mají právo dlouhodobě vědět, kdy referendum bude. My je nemůžeme nechat v pochybnostech a ještě v květnu říkat "my nevíme, kdy to referendum zorganizujeme". Jsou určité lhůty, které vyplývají z projednávaného zákona, takže já věřím, že tato dohoda, která byla uzavřena, dodržena bude, takže referendum by mělo být v pátek 13. a v sobotu 14. června.

Tady jednoznačně stojím za tím, že ředitelka odboru komunikační strategie v tomto ohledu v ničem nepochybila.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru Svobodovi. Slovo má pan místopředseda Ivan Langer v interpelaci na pana ministra vnitra Stanislava Grosse, který je ale na dnešní odpoledne omluven, takže budeme postupovat podle § 111 odst. 7. Prosím.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Mám drobnou glosu - těm z vás, kteří nepochopili, co pan ministr chtěl svým vystoupením říci, sděluji, že řekl, že za prošustrovaný milión korun nebude zodpovědný nikdo.

Nyní k samotné interpelaci na ministra Grosse.

Vážený pane ministře, není to tak dávno, kdy Olomouc žila obavami z anonymních hrozeb bombových útoků. Musím dodat, že tyto obavy dosud rozptýleny nebyly a přetrvávají i nadále. Na celý případ uvalila policie informační embargo, nicméně přes existující embargo informace do médií unikaly. Hejtman Olomouckého kraje - zdůrazňuji, že není příslušníkem mé politické strany, ale strany jiné - navzdory policejnímu zákazu přednesl část dopisu vyděrače, ve kterém on upřesňuje datum a místa, kde k výbuchům mělo dojít. Místo ocenění se od vás jako ministra vnitra dočkal kritiky, že to prý od něj nebylo zodpovědné.

Mám pocit, že tato kritika byla velmi neoprávněná, neboť co bych já spíše doporučoval k zamyšlení a ke kritice, byl přístup policie k informování veřejnosti v tak citlivém a vážném případě. Já rozumím tomu, že policie musí dbát na to, aby nebylo ohroženo samotné vyšetřování, nicméně v této věci cíleně unikaly informace do tisku. Ani samotná policie toto informační embargo nedodržovala, a přesto, místo toho, abyste se zabýval tímto problémem, jste kritizoval hejtmana Březinu.

Chci se vás tedy zeptat, zda připouštíte chybnou strategii policie při informování olomoucké veřejnosti v případě hrozby bombových útoků, za druhé, zda jste se zabýval úniky informací z policie, zejména do tištěných médií, a za třetí, zda se hejtmanovi Březinovi za svoji nemístnou kritiku omluvíte.

Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu místopředsedovi Ivanu Langerovi. Odpověď pana ministra Grosse bude doručena do 30 dnů.

Dalším přihlášeným je paní poslankyně Kateřina Konečná s interpelací na pana ministra Svobodu. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, jsem ráda, že pan ministr to nevzdal a bude v odpovědích pokračovat.

Vážený pane ministře, já jsem se v Mladé frontě Dnes 22. března 2003 musela pozastavit nad dvoustranou s názvem Cesta do Unie, která, jak je dále napsáno, je informačním projektem Ministerstva zahraničních věcí. Na této dvoustraně se mohli naši občané dočíst deset výhod vstupu do Evropské unie. V článku Co přinese naše členství občanům je sice naznačeno, že chcete objektivně posoudit výhody a nevýhody našeho vstupu do unie, ovšem dále článek pokračuje pouze výčtem výhod. Dále je na této dvoustraně uvedeno tzv. pět mýtů o EU, jako např. pod číslem 2 "česká prasata budou muset mít ve svých kotcích gumové hračky". A na závěr je uveden graf, kolik lidí je připojených v zemích EU na internet.

Vy jste tady již dnes řekl, pane ministře, že chcete, aby občan dostal plnohodnotné odpovědi. Opravdu si myslíte, že české občany na EU trápí, kolik lidí má přípojku na internet? Nebo si myslíte, že jsou tak naivní, že se zamýšlejí nad problémem hraček v kotcích prasat? Nezaslouží si snad občané naší země vidět pravdu, ne být propagačně nabádáni k tak důležitému rozhodnutí, jako je jejich svobodné vyjádření v referendu o vstupu?

Nechci v tomto výčtu pokračovat, i když si myslím, že bychom mohli jít ještě dále. Proto se vás ptám, kolik tato inzerce v Mladé frontě stála, zdali stále trváte na tom, co jste nám tvrdil na zahraničním výboru, že chcete vaši komunikační strategii zaměřit na pozitiva i negativa našeho vstupu, kdy a z jakých zdrojů se naši občané konečně dozvědí, jak se třeba zvýší cenová hladina po vstupu do unie, co bude vstup do EU znamenat pro jejich zaměstnání atd.

Já si totiž myslím, že občané naší země mají právo být informováni o výhodách i nevýhodách, a jestliže chcete nazývat kampaň informační, tak ji prosím nedělejte propagační. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Konečné. Slovo má pan ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda: Vážený pane místopředsedo, interpelace, která byla odměněna potleskem pana poslance Ransdorfa, zazněla a já na ni odpovím.

Pokud jde o tu otázku, která byla položena paní poslankyní. Ona to sama řekla ve své otázce, že se reaguje na určité mýty. To není položená otázka. Ale ti, kteří mají pochybnosti, a ti, kteří si nepřejí vstup do EU, a tam patří KSČM, protože doporučuje a chce doporučit našim občanům, aby nevstupovali do EU - teď možná paní poslankyně bude ještě doplňovat svoji otázku po konzultaci s panem místopředsedou Langerem - budují určité mýty o Evropské unii. Líčí Evropskou unii občanům jako neefektivní společenství, jako společenství veskrze byrokratické, jako společenství, ve kterém se přijímají nesmyslné předpisy, a to se ukazuje jako mýtus. Tomu je třeba čelit.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP