(17.50 hodin)
(pokračuje C. Svoboda)

Jeden z takových mýtů se ukazoval v televizi Prima a poté v televizi Nova a to je ten památný příběh s těmi špalky a topůrky z umělé hmoty. Je zajímavé, že když jsem to viděl v televizi, hned poté šel upoutávací šot na pořad Mňam vařečka, kde ten, kdo to uváděl, krájel maso na umělém špalku. Přesto se líčí EU jako organismus, který nám určuje, našim řezníkům například, že musejí mít jenom špalky umělohmotné a topůrka umělohmotná, a že se dovíme, že ty sekery v rukách kloužou a že nějaké piliny se dostávají z těch špalků a tím že může být naše maso, které budeme konzumovat, závadné apod. My zase bezpečně známe - a také jsme to publikovali - zkušenost producentů a majitelů restaurací, kteří mají také špalky a topůrka z umělé hmoty a říkají, že si je nemohou vynachválit, že jsou po třech letech jako nové, že je nemusejí zbrušovat jako špalky dřevěné. Přitom EU nenařizuje špalky z umělé hmoty, ani topůrka, ale jde o hygienickou kvalitu potravin, které jsou upravovány ve veřejných zařízeních.

To jsou mýty, které se neustále šíří a vzbuzují v lidech obavu, ale není to pravda. Zkrátka líčení EU jakožto společenství, které upravuje nějaké nesmyslné předpisy, je líčení, které je zavádějící. Nikdo z nás netvrdí, ani já to netvrdím, že předpisy Evropských společenství jsou všechny ideální a že mezi nimi nenajdeme předpisy, nad kterými zůstává rozum stát. Ale co můžeme říci o českém právním řádu, o právním řádu kterékoli země? Jsme si jisti, že všechny předpisy, které jsou přijímány v jiných státech, jsou předpisy, které jsou bezvadné, že tam nenajdeme žádný předpis, který by vzbudil naši pochybnost o tom, zda je rozumný a přijatelný? To je zkrátka lidské dílo a EU není organizace, kde by v Bruselu přemýšleli úředníci nad tím, jak komplikovat život občanům Evropských společenství a občanům států Evropské unie, a už vůbec ne, že by tam seděli a lámali si hlavu, jak zkomplikovat život kandidátských zemí. Je to společenství fungující efektivně a jsem přesvědčen, že po rozšíření to také bude prosperující, a myslím, že můžeme říci skutečně nejlépe prosperující hospodářské uskupení, jde-li o soutěž mezi jednotlivými kontinenty. Je to velká šance, a proto i v té naší argumentaci se boří některé mýty, které jsou lidem sdělovány jako základní charakter EU. Byl bych velmi rád, abychom i v debatě o budoucnosti EU mluvili se znalostí věci.

Nyní ke kritice toho, co říká paní poslankyně k tiskovinám. Prošel jsem si pečlivě ty, které vyšly. Jsou tam naprosto zřetelně položené otázky -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane ministře, já bych vás chtěl vést k věci. Ta otázka směřovala na cenu té inzerce v Mladé frontě.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda: Ne, ne, ne, o Frontě paní poslankyně nemluvila vůbec.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ne, já jsem slyšel velmi dobře název novin, ve kterých byl ten inzerát, a měl jste sdělit cenu toho inzerátu, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda: Pane místopředsedo, prosím, abyste mě nepřerušoval. Já odpovídám na otázku.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane místopředsedo vlády, jako předsedající schůze vás přerušit mohu a požádat vás, abyste mluvil k věci. Já jsem vás o to požádal, tak vás o to také prosím, abyste se soustředil na odpověď na konkrétní otázku. Vím, že jste tyto materiály předložil už v odpovědi na otázku pana kolegy Jana Zahradila. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda: Dobře. Takže v těchto dokumentech jsou položeny otázky, které kladou občané, to jsem předtím neukazoval. Mohu s tím seznámit občany. Jsou tam kladeny otázky, které kladou občané a mohou je zaslat, a na tyto otázky je také zaslána odpověď.

Takže zdůrazňuji znovu, že nejde v žádném případě o nějaké vymývání mozků, v žádném případě nejde o to, abychom manipulovali s občany ČR, ale myslím, že je naprosto v pořádku, když se na některé mýty, které se šíří o Evropské unii, jako např. že je upravena otázka toho, zda mohou mít prasata u sebe v kotcích gumové hračky nebo ne, že s tím nestojí a nepadá EU a že to také upravováno není, protože já tu chci jasně říci, že tento obraz o Evropských společenství je nepravdivý obraz těchto společenství.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru zahraničních věcí. Paní kolegyně Konečná má právo na doplňující otázku.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji, pane místopředsedo. Pane ministře, já jsem se vás opravdu ptala - a myslím, že na to mám dostatek svědků ze všech politických stran - kolik tato inzerce stála. (Ministr C. Svoboda mimo mikrofon: Ze všech politických stran?) Parlamentních, dobře. Dále jsem se vás také ptala, kde naši občané se konečně dozvědí ty pragmatické otázky, které je opravdu trápí. Já jsem se opravdu nesetkala s tím, že by se mě občané ptali na gumové hračky v kotcích prasat. Vy jste tady sice několikrát uváděl několik brožurek, ale promiňte mi to, vy jste trošku fabuloval, protože já vám ten výtisk Mladé fronty předám a tam rozhodně nejsou psané nevýhody vstupu do unie, resp. plnohodnotné odpovědi pro náš vstup. Takže netvrďme si navzájem, když každý máme nějaké tiskoviny v ruce a já mám tu, o které jsem se dnes chtěla bavit, že tam je psáno cokoli, co jste před chvílí řekl. Prostě to tam není.

Ale odpovězte mi prosím na otázku, kolik stála inzerce, která je propagační a ne informační.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní kolegyni Konečné. Pan ministr zahraničních věcí už má konkrétní tisk. Věřím, že na otázku odpoví.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda: Já mohu, vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně a vážení kolegové, odpovědět tak, jak jsem odpověděl před chvílí, že říkám, že se šíří několik mýtů o EU a bylo by dobré, kdyby paní poslankyně občanům řekla, že těch mýtů je tady víc, jako např. jestli nás unie nutí balit koblihy nebo něco podobného, že to jsou mýty. Tyto mýty jsou tady odpovězeny, že to není pravda, že to s tím nestojí a nepadá, a je dobré, když toto vědí, protože lidi to trápí. A konkrétní otázky a odpovědi v tiskovinách, které jsou k dispozici, jsou naprosto konkrétní otázky, jako například, jak je to s kvalitou vody v českých řekách, co ten termín IPPC pro podnikatele apod. To jsou konkrétní otázky, ale na ty konkrétní otázky v těchto novinách jsou konkrétní odpovědi. Nic na tom není špatného.

Když už jsme tedy v otázkách, které položila paní poslankyně, mluvila také o cenách, jestli se zvednou a jak se zvednou ceny po vstupu do EU. Využiji této příležitosti, abych k tomu také něco řekl.

Pokud jde o ceny v EU, jsou ceny, které se týkají spotřebního zboží, a tady konstatuji, že ceny spotřebního zboží už jsou vlastně srovnány. Nikdo nejezdí do zahraničí kupovat mixéry, automobily nebo něco podobného, protože ceny jsou dávno srovnány, ba dokonce některé spotřební zboží je v České republice levnější, než je zboží v EU.

Druhý typ zboží, které speciálně chrání, je půda a starožitnosti. Pokud jde o půdu, tam samozřejmě máme vyjednané ochranné opatření, přechodné období 7 let, a po tuto dobu nelze prodávat půdu cizincům. Platí zásada česká půda do českých rukou a zemědělská půda do rukou zemědělských. To je v pořádku, a pokud se tento zákon obchází, jak se také dovídám při komunikaci a debatách s našimi spoluobčany, tak je to proto, že se obchází zákon, ale pravidlo je jasně dané. Tady je přechodné období.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP