(15.40 hodin)

Předseda vlády ČR Vladimír Špidla: Vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte, abych otevřel bod, kterým je postoj vlády k válce v Iráku a k situaci v Iráku jako takovém. Je to otázka, kterou jsme se zabývali nesčetněkrát, a já jsem velmi rád, že český ústavní systém vládou počínaje a Parlamentem České republiky pokračuje nalezl pozici, která byla vyvážená a která odpovídala reálné situaci a která přinesla České republice výhodnou pozici i z mezinárodněpolitického hlediska.

Česká republika od prvního okamžiku dodržela veškeré předchozí závazky a stejně tak se nikde nezpronevěřila obecně humanitním cílům, které jsou součástí našeho politického myšlení. Česká republika, kromě ojedinělých hlasů uvnitř, se nesetkala s mezinárodní kritikou a musím říci, že zejména vyslání naší polní nemocnice bylo kvitováno jednoznačně kladně.

Když tedy shrnu, postoj České republiky je následující.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Promiňte, pane premiére, ale protože mám informaci, že to není úplně slyšet, poprosil bych vás všechny, abyste se posadili - ti, kteří máte zájem poslouchat, a ti, kteří diskutují, aby tu diskusi vedli jinde, prosím. Prosím i pana ministra Dostála, aby se diskuse vedly mimo tuto místnost, a tady budeme poslouchat zprávu o Iráku.

Prosím, pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Vladimír Špidla: Vítáme, že došlo k ukončení koaličních vojenských operací v Iráku, a oceňujeme i úsilí koaličních jednotek minimalizovat ztráty. Máme zájem na vytvoření stabilní politické reprezentace v Iráku, která bude respektovat mezinárodní závazky, lidská práva a svobody a dodržovat základní demokratické principy.

Prioritním úkolem současných dnů je zajištění humanitární pomoci a nastolení klidu a pořádku v Iráku. Vláda bude podporovat angažovanost OSN, a to v každém případě tak, aby přispěla k řešení základních humanitárních potřeb a posílila politickou legitimitu poválečné obnovy a mezinárodního zapojení do tohoto procesu. Budeme v maximální možné míře poskytovat podporu OSN, jejím agenciím a organizacím systému OSN v jejich úsilí o obnovu země.

Vítáme, že EU na summitu v Athénách deklarovala připravenost převzít podstatnou roli při politické a ekonomické obnově Iráku. Česká republika se plně ztotožnila s prohlášením řeckého předsednictva ze 17. dubna 2003. Jsme plně odhodláni dostát svému závazku poskytnout Iráku humanitární pomoc a podílet se na následné obnově v zájmu zlepšení ekonomických a sociálních podmínek iráckého lidu, který jsme vyjádřili ve svém prohlášení z 19. 3. 2003.

Vyslání polní nemocnice bylo prvním krokem, po kterém následuje další pomoc prostřednictvím vlády, mezinárodních i nevládních organizací. Vláda včera schválila komplexní zapojení ČR do obnovy Iráku a bude se svým prostřednictvím zástupců v úřadu pro rekonstrukci a humanitární pomoc účastnit na vytvoření podmínek pro co nejširší zapojení subjektů na obnově a rozvoji základní infrastruktury. Jsme připraveni po debatě uvolnit určité prostředky a podpořit konkrétní projekty v rámci projektů obnovy Iráku.

Jsme si vědomi toho, že vytváření irácké vlády i obnova země si vyžádají určitý čas. Je též nepochybné, že v Iráku budou muset být v následujících měsících přítomny vojenské stabilizační síly, a jsme připraveni uvažovat v případě potřeby o vyslání jednotky armády ČR v těchto silách.

Udržení integrity Iráku a regionální stability považujeme za zásadní otázku. Budeme tedy využívat existující mezinárodní fóra a své bilaterální vztahy s cílem zapojit země Perského zálivu i širší oblast do politického dialogu.

Dámy a pánové, mohli jste sledovat a sledovali jste postupný vývoj postojů České republiky a na jejich formování jste se zásadním způsobem podíleli. Myslím, že můžeme s přesvědčením prohlásit, že usnesení sněmovny a Senátu, které zaujalo v řádu dva měsíce před vypuknutím konfliktu stanovisko českého ústavního systému, kterým se vláda do písmene řídila, bylo šťastným a promyšleným okamžikem při řešení této složité politické a vojenské krize. Výsledek tohoto postupu, který se organicky rozvíjel v dalších rozhodnutích, které vyvrcholilo momentálně vysláním polní nemocnice a poskytováním humanitární pomoci prostřednictvím našeho úřadu, se Česká republika zapojila velmi intenzivně do zvládání této krize a získala si odpovídající respekt.

Není náhodou, že jsme jednou ze šesti zemí, která se přímo podílí na práci Výboru pro rekonstrukci Iráku. Jsme jednou ze zemí, která zřejmě bude schopna ovlivnit i politické struktury nově se obnovující po poválečném období. Je pravděpodobné, i když nikoliv jisté, že se ČR zapojí přímo i do rekonstrukce infrastruktury. Kontakt k lidu arabských zemí, a to jak v Kuvajtu, tak v Iráku, je nepochybně velmi dobrý a prestiž, kterou jsme si získali v arabských zemích, je nepochybná a naše angažmá ji nesnížilo, nýbrž naopak ji výrazně posílilo. Považujeme to za velmi důležité, abychom byli schopni využít svůj vliv pro celkové uspořádání a ovlivnit alespoň zčásti celkové uspořádání.

Naše spojenecké vztahy a transatlantická vazba nebyly narušeny, Česká republika se nedostala do izolace, a to ani v evropském, ani v transatlantickém kontextu.

Shrnu-li tedy - postoj byl vyjádřen v dokumentech Parlamentu ČR a byl to postoj konstruktivní a odpovídající dané situaci.

V současné době považujeme za základní tyto cíle: integrita Iráku, zajištění co nejrychlejšího obnovení správy Iráku iráckým lidem, zajištění toho, aby surovinové zdroje byly pod kontrolou iráckého lidu. A jsme přesvědčeni, že k tomuto cíli je nutné maximálně využít Organizaci spojených národů, maximálně využít dynamiku regionu a úsilí státu regionu o stabilizaci této situace a současně významně přispět k tomu, aby se Evropská unie v daném prostoru intenzivně angažovala.

V dané situaci mohu konstatovat, že řada států uvažuje o tom, že pošle ozbrojené síly do stabilizačních jednotek. Některé z nich jednají i o počtech, které z našeho hlediska jsou enormní, jako např. Polská republika. Jsem přesvědčen ovšem, že současné angažmá ČR v Iráku odpovídá situaci, odpovídá našim možnostem a odpovídá i politickým záměrům a cílům, které si Česká republika v zahraniční politice definovala.

Dámy a pánové, vážené poslankyně, vážení poslanci, toto je úvod do debaty, kterou se zájmem očekávám. Děkuji. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já vám děkuji, pane premiére. Jako první se písemně do debaty přihlásila paní poslankyně Jiřina Fialová. Další přihlášku nemám. Prosím, paní poslankyně.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP