(17.10 hodin)
(pokračuje Exner)

2. odsuzuje kroky kterýchkoli účastníků iráckého konfliktu, okupační správy Iráku a celé tzv. války proti terorismu, které nejsou v souladu se zásadami uvedenými v bodu 1,

3. vyslovuje znepokojení nad pasivním přístupem vlády České republiky k uplatnění mezinárodního práva v souvislosti s iráckým konfliktem.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Kdo se další hlásí do rozpravy? Kolega Kühnl.

 

Poslanec Karel Kühnl: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, chtěl bych navrhnout jednodušší usnesení, které by znělo: Poslanecká sněmovna bere na vědomí zprávu vlády - doplnit dále znění bodu.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Další přihláška není, podrobnou rozpravu končím.

Táži se paní zpravodajky, zda chce shrnout v závěrečném slovu obsah rozpravy a jednotlivé návrhy, o nichž rozhodneme hlasováním. Je tomu tak. Má slovo.

 

Poslankyně Jiřina Fialová: Pane předsedající, ve všeobecné rozpravě vystoupilo 10 diskutujících v celkem 17 vystoupeních a v podrobné rozpravě dva diskutující. Jsou zde návrhy na usnesení.

Poslanec Exner navrhl tři body usnesení. Domnívám se, že bude správné, když budeme hlasovat o každém bodu zvlášť.

Pan poslanec Kühnl navrhl jeden bod usnesení.

Předpokládám, že nejdříve bychom měli hlasovat o návrzích pana poslance Exnera.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Souhlasím s vámi. Prosím všechny, kteří mají zájem o účast na hlasování, aby přišli do jednacího sálu. Prosím, abyste se zaregistrovali identifikačními kartami.

Přikročíme k hlasování. Prosím paní zpravodajku, aby nám přednesla první část usnesení, které navrhl kolega Exner.

 

Poslankyně Jiřina Fialová: Poslanecká sněmovna žádá vládu České republiky, aby při angažovanosti České republiky v Iráku důsledně dbala, aby tato angažovanost byla v souladu s mezinárodním právem a v rámci pravidel daných Chartou OSN.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Je to jasně a zřetelně formulováno, aby si každý mohl rozhodnout.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 373. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Z přítomných 187 pro hlasovalo 43, proti 108. Návrh nebyl přijat.

 

Prosím další návrh.

 

Poslankyně Jiřina Fialová: Poslanecká sněmovna odsuzuje kroky kterýchkoli účastníků iráckého konfliktu, okupační správy Iráku a celé tzv. války proti terorismu, které nejsou v souladu se zásadami uvedenými v bodu 1.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Obávám se v tomto případě, že bychom museli přeformulovat odkaz tak, aby to bylo hlasovatelné. Mám pocit, že v tomto znění je to nehlasovatelný návrh. Pan kolega Exner souhlasí. Děkuji za pochopení.

Budeme hlasovat proto o dalším návrhu.

 

Poslankyně Jiřina Fialová: Poslanecká sněmovna vyslovuje znepokojení nad pasivním přístupem vlády České republiky k uplatnění mezinárodního práva v souvislosti s iráckým konfliktem.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Myslím, že návrh je hlasovatelný.

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 374. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 189 pro 38, proti 110. Návrh nebyl přijat.

 

Prosím další návrh.

 

Poslankyně Jiřina Fialová: Návrh pana poslance Kühnla: Poslanecká sněmovna bere na vědomí zprávu vlády - nepamatuji si název.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: O postoji České republiky ke konfliktu v Iráku. Tak zní celý návrh.

 

Zahájil jsem hlasování číslo 375. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 189 pro 128, proti 35. Tento návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že tímto jsme ukončili projednávání bodu č. 96. Děkuji paní zpravodajce a všem účastníkům rozpravy.

 

Druhým bodem našeho dnešního jednání je

 

45.
Vládní návrh zákona o nájemném z bytů a cenách služeb poskytovaných s užíváním bytu,
a o změně zákona č. 265/1991 Sb., o působnosti orgánů České republiky
v oblasti cen, ve znění pozdějších předpisů (zákon o nájemném z bytu)
/sněmovní tisk 270 - /první čtení/

 

Prosím nejprve o klid v jednacím sále. Dále prosím pana ministra financí, aby se připravil k odůvodnění předloženého návrhu.

Prosím všechny kolegyně a kolegy, aby mě nenutili jako předsedajícího k volání vás k pořádku a k napomínání. Ještě jednou prosím o klid v jednacím sále.

Pane ministře, mám pocit, že toto je maximum, čeho můžeme dosáhnout.

 

Ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji, pane místopředsedo. Dámy a pánové, dovoluji si předložit návrh zákona, který si nedává za cíl vyřešit problematiku bydlení, jak je to často od něj v médiích požadováno, ale do mozaiky této široké problematiky doplňuje část týkající se nájemného jako ceny za poskytnutou službu užívání bytu.

Tato cena patřila do 17. prosince minulého roku, resp. do 18. března letošního roku mezi ceny regulované, a to zvláštním systémem. Vedle cenového zákona asistoval i občanský zákoník, který umožňoval jednostranný vstup do uzavřených smluv a v tomto jediném případě prolomil obecnou zásadu nedotknutelnosti již uzavřených smluv. Zvláštnost systému byla vynucena i tím, že základní nájemné zděděné z dob plánovaného hospodářství bylo nejen nízké, ale nebylo ani rozhodujícím zdrojem pro financování oprav a údržby bytového fondu. Prostředky v souladu s tehdejším systémem řízení byly čerpány přímo ze státního rozpočtu.

K nápravě takto deformovaných cen byla využita pravidla cenové regulace. Stát od roku 1992 každoročně předpisem Ministerstva financí zvyšoval nájemné bez souhlasu nájemce a zdůvodnění pronajímatele, hlavně bez ohledu na skutečnou kvalitu bydlení.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP