Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
30. dubna 2003 v 9.03 hodin

Přítomno: 188 poslanců

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Vážené paní poslankyně, vážení poslanci, vážení členové vlády, zahajuji desátý jednací den 14. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám.

Prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty. Při této příležitosti oznamuji, že pan ministr vnitra pan Stanislav Gross má náhradní kartu č. 1.

Sděluji, že o omluvení své neúčasti na dnešním jednání požádali tito poslanci: pan poslanec Miroslav Grebeníček ze zdravotních důvodů, pan poslanec Jan Grůza z důvodů rodinných, pan místopředseda Jan Kasal z důvodu hospitalizace, pan poslanec Jan Kavan z důvodu účasti na jednání OSN, pan poslanec Miloš Kužvart z důvodu zasedání správní rady UNITAR v Ženevě, paní poslankyně Eva Nováková z důvodu hospitalizace, pan ministr Milan Šimonovský - ale vidím ho tady, to znamená, že se dnešního jednání zúčastní, a pan ministr obrany Jaroslav Tvrdík, z důvodu přijetí britského ministra obrany.

Paní poslankyně Páralová má náhradní kartu č. 4.

Vážené paní poslankyně, vážení poslanci, na dnešní jednání jsme si pevně zařadili nejprve volební body, a to body 76, 77, 79, 80 a 81. Poté budeme projednávat body 94 a 95. A pak včera přerušený bod 45.

Prvním bodem je bod 76 - Návrh na volbu předsedy dočasné komise Poslanecké sněmovny pro otázky Ústavy České republiky. Prosím, aby se slova ujal předseda volební komise pan poslanec Pavel Hojda. Prosím, pane předsedo, máte slovo. Prosím o klid.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji, paní předsedající. Dámy a pánové. Měli bychom zahájit volbou předsedy stálé komise Poslanecké sněmovny pro sledování procesu zpřístupnění svazků vzniklých činností bývalé Státní bezpečnosti. Ve stanovené lhůtě předložil Poslanecký klub ČSSD volební komisi -

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pane předsedo, prosím, chvilku vydržte, já se pokusím zjednat trochu více klidu zde ve sněmovně, abychom si navzájem rozuměli, a prosím kolegyně a kolegy, aby se ztišili a usadili se do svých poslaneckých lavic. Prosím o klid.

Ještě chvilku vydržíme, protože skutečně není slyšet vlastního slova. Já bych i pana poslance Titze prosila, aby si s panem ministrem své záležitosti vyřídil venku.

Prosím, pane předsedo, pokračujte.

 

Poslanec Pavel Hojda: Tak ještě jednou. Ve stanovené lhůtě předložil poslanecký klub ČSSD volební komisi tento návrh: Petr Ibl - sociální demokracie. Návrh byl předán všem poslaneckým klubům dne 3. 4. 2003. Jedná se o dvoukolovou volbu většinovým způsobem a tajným hlasováním. Prosím, paní předsedající, abyste otevřela rozpravu k navrženému kandidátu.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pane předsedo, já jsem zahájila tyto jednací body bodem 76. Vy jste přehodil ten bod. Já si myslím, že to nebude problém, ale pokud se nemýlím, tak jste začal až bodem 77. Podle mého názoru to není problém.

 

Zahajuji tedy rozpravu k bodu 77, tedy k bodu

 

77.
Návrh na volbu předsedy stálé komise Poslanecké sněmovny pro sledování
procesu zpřístupnění svazků vzniklých činností bývalé Státní bezpečnosti

 

Do rozpravy nemám žádnou přihlášku a nikdo se také z místa nehlásí. Končím rozpravu a tento bod přerušujeme.

 

Domnívám se, že bychom se měli zabývat tím bodem 76.

 

Poslanec Pavel Hojda: Ano, já děkuji, omlouvám se, protože máme jinak číslované body. Vrátíme se tedy k bodu 76.

Je to

76.
Návrh na volbu předsedy stálé komise Poslanecké sněmovny
pro otázky Ústavy České republiky

 

Ve stanovené lhůtě předložily Poslanecké kluby volební komisi tyto dva návrhy: Vojtěch Filip a Jiří Pospíšil - ODS.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Prosím o klid.

 

Poslanec Pavel Hojda: Já bych prosil doopravdy o klid, protože teď je to poměrně důležité a budu žádat sněmovnu, abychom hlasovali o postupu, který navrhla volební komise.

Po uplynutí stanovené lhůty, to je následující den, předložil poslanecký klub sociální demokracie tento návrh: Jitka Kupčová - ČSSD. Všechny návrhy byly předány 23. a 24. dubna.

Volební komise se na svém zasedání tímto problémem zabývala a doporučuje Poslanecké sněmovně, aby tak jak volební komise předložila návrhy na předsedu stálé komise Poslanecké sněmovny pro otázky ústavy, aby i Poslanecká sněmovna schválila tento postup, který navrhuje volební komise. To znamená, aby byla zařazena i paní poslankyně místopředsedkyně, sněmovny Jitka Kupčová.

Já bych jen krátce odůvodnil rozhodnutí komise.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Prosím o klid.

 

Poslanec Pavel Hojda: V tomto případě jsem vyhlásil jako vždy lhůtu pro podávání návrhů na předsedu této komise zde ve sněmovně. Současně s mým vyhlášením ústním vždy posíláme i písemné oznámení všem klubům, aby i vedení klubu mělo zcela jasno, do kdy má podávat návrhy. V té době, kdy jsem vyhlašoval návrh na podávání návrhů na kandidáty, bohužel byl nemocný tajemník.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP