(9.10 hodin)
(pokračuje Hojda)

Neměli jsme zastoupení ve volební komisi a nešlo po mém vyhlášení písemné oznámení vedením klubů. Proto jsme se ve volební komisi shodli na tom, že můžeme v tomto případě sněmovně doporučit, aby souhlasila, aby mohla kandidovat i kandidátka, která byla podána těsně po ukončení termínu, který jsem vyhlásil ve sněmovně.

Navrhuji, aby sněmovna hlasovala o tom, co doporučila volební komise, to znamená, že budeme volit z těchto tří kandidátů: Vojtěch Filip - KSČM, Jiří Pospíšil - ODS a Jitka Kupčová. To je první návrh.

Volební komise ještě sněmovně doporučuje, aby se konala tato volba tajně a dvoukolově.

Nyní prosím paní předsedající, aby k navrženým kandidátům, způsobům a návrhům volební komise otevřela diskusi.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Otevírám rozpravu s tím, že potom budeme hlasovat i o vašem prvním návrhu, to znamená, zda budu já zařazena do možných kandidátů. Otevírám rozpravu. Do rozpravy se nikdo nehlásí, rozpravu končím.

Budeme hlasovat o dvou vašich návrzích, to znamená, nechám nejdříve hlasovat o tom, zda sněmovna souhlasí s návrhem volební komise, abych já byla zařazena jako kandidátka na předsedu dočasné komise Poslanecké sněmovny pro otázky ústavy.

Pokusím se přivolat poslankyně a poslance. Předpokládám, že všichni víme, o čem budeme hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s návrhem předsedy volební komise, zvedněte ruku a stiskněte tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 376 z přítomných 166 poslanců 104 hlasovalo pro návrh, proti návrhu 25. Tento návrh byl přijat.

 

Domnívám se, že bychom měli hlasovat o vašem druhém návrhu, to znamená, že návrh volební komise je na tajné hlasování a dvoukolovou volbu. Je tomu tak?

 

Poslanec Pavel Hojda: Ano. Týká se to obou voleb, jak předsedy stálé komise Poslanecké sněmovny pro sledování procesu zpřístupnění svazků vzniklých činností bývalé StB, tak volby stálé komise Poslanecké sněmovny pro otázky Ústavy ČR.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Víme všichni, o čem budeme hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s návrhem volební komise na způsob volby, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 377 z přítomných 171 poslanců 132 hlasovalo pro návrh, proti návrhu 20. Oba návrhy byly přijaty.

 

Přerušuji projednávání tohoto bodu, abychom mohli přistoupit k dalším volebním věcem. Prosím pana předsedu.

 

Poslanec Pavel Hojda: Prosím, paní předsedající, abyste vyhlásila konání prvního kola tajné volby předsedy dočasné komise Poslanecké sněmovny pro otázky Ústavy ČR a předsedy stálé komise Poslanecké sněmovny pro sledování procesu zpřístupnění svazků vzniklých činností bývalé StB a dále pak konání druhého kola tajné volby člena dozorčí rady České konsolidační agentury (bod 81), dvou členů Rady Státního fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie (bod 80) a devíti členů Rady Státního fondu kultury ČR (bod 79).

Pro vydávání hlasovacích lístků navrhuji dvacet minut od této doby, to znamená do 9.35 hodin. Volební komise potom potřebuje minimálně 40 minut na zpracování výsledků voleb.

Ještě jednou připomínám, že se volí jeden člen stálé komise Poslanecké sněmovny pro sledování procesu zpřístupnění svazků, jeden předseda komise pro otázky Ústavy, dva členové Rady Státního fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie, devět členů Rady Státního fondu kultury ČR a jeden člen dozorčí Rady České konsolidační agentury.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Chci se ujistit, že celkový čas potřebný pro práci volební komise a pro vydání lístků je do 10.20 hodin.

 

Poslanec Pavel Hojda: Ano, s tím, že je možné, aby hned po vydání lístků, to je v 9.35, mohla pracovat komise a sněmovna může dále fungovat.

Uvedu ještě jednu technickou věc. Ve volbě předsedy stálé komise PS pro otázky Ústavy ČR jsme schválili tři kandidáty, ale jsou vytištěni čtyři kandidáti. Je zde vytištěn i pan Miloslav Výborný. Při jednání jsme konstatovali, že tento návrh není platný. Je to projednáno i s klubem KDU-ČSL. Takto jsme to konstatovali i na volební komisi. Proto prosím, abyste nebrali v úvahu, a nebude ani při zpracovávání brán v úvahu, tento kandidát. Čili u předsedy stálé komise Poslanecké sněmovny pro otázky [stavy jsou vytištěni čtyři kandidáti, ale budou bráni v úvahu pouze tři, a to Vojtěch Filip, Jiří Pospíšil a Jitka Kupčová. Takto to bude vyhodnocováno i volební komisí. Volí se jeden předseda této stálé komise.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Přerušuji jednání na tajnou volbu. Hlasování je ihned po přerušení. Volební lístky se budou vydávat do 9.35, v jednání budeme pokračovat v 10.20.

Pro stenozáznam - paní poslankyně Nedvědová má náhradní kartu číslo 9.

Vyhlašuji tajnou volbu, lístky do 9.35, přestávka na činnost volební komise do 10.20.

 

(Jednání přerušeno v 9.15 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP