(15.10 hodin)

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo. Já bych rád přednesl faktickou poznámku k tomu, co řekl předseda klubu ČSSD. V jednacím řádu je, že minimálně pět dnů předem mají být poslanci vyrozuměni o svolání schůze, což se neděje. Ten dopis musel přijít před méně než 24 hodinami. To znamená, že pan předseda Poslanecké sněmovny už si tuto lhůtu zkracuje do nepřijatelných mezí. Jestli to bude takto pokračovat, zřejmě se časem setkáme se situací, že předseda PS svolá schůzi tak, aby poslanci nebyli schopni se na ni dostavit, protože ono za hodinu se v Praze dá dostavit do sněmovny, ale z Ostravy se za hodinu prostě dostavit nedá. Potom ti, kteří budou přítomni, všechno odhlasují.

Tomu říkáte, pane předsedo, demokracie? (Potlesk.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: O slovo se přihlásil ministr Cyril Svoboda. (V sále je velký hluk.)

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, reaguji na dva předřečníky, na pana poslance Vojtěcha Filipa a pana poslance Ibla. Já osobně totiž výklad pana poslance Filipa vůbec nepovažuji za brilantní. To byla naprosto účelová řeč, kde byly semlety hrušky s jablky, procesní předpisy s ústavními předpisy, všechno dohromady. To mě děsí, a to z toho důvodu, že jestli takto má vypadat právní stát, tak jasně říkáme občanům, že je vedeme od podstaty věci k procedurálním otázkám, od podstaty věci k pseudoargumentaci.

Všem je naprosto zřetelné, že bylo rozhodnuto v této věci. Jediná cesta, která vede ven, je zvolit novou radu, protože občanům je naprosto zřetelné, že jsme prohráli arbitráže. To je konstatováno. Odpovědnost rady je také naprosto zřetelná. Odpověď na to je zvolit novou radu a nepředvádět občanům tuto bitvu o proceduru, protože to je bitva, které lidé nerozumějí. Nemá to žádný smysl. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Z hlásících se má přednost pan místopředseda Langer.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi dvě glosy na předcházející vystoupení. Předseda PS zde prohlásil, že kompetence, které má, využívá, ale nezneužívá. S tím je možné souhlasit, ovšem s tím dodatkem, že hranice mezi využitím a zneužitím si stanoví on sám. (Potlesk.)

Druhá poznámka je k vystoupení ministra zahraničních věcí Cyrila Svobody. Já jsem se domníval, že člověk žijící v nejhlubším právním bezvědomí v této vládě je ministr kultury. Omlouvám se. Tím, kdo je největší právní bezvědomec, je absolvent právnické fakulty, ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Paní poslankyně Rujbrová se hlásí s faktickou poznámkou.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Kolegyně a kolegové, také mě vyprovokovalo vystoupení ministra zahraničních věcí, ale i předsedy poslaneckého klubu ČSSD. Dovolte mi, abych vám všem a zejména poslancům vládní koalice připomněla, že jsme zákonodárný sbor, sbor, který přijímá zákony a chce po občanech, aby je dodržovali. Přitom sám zcela vědomě tyto zákony - a mezi zákony patří i zákon o jednacím řádu - porušuje.

Styďme se před občany.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Hlásí se pan poslanec Zahradil, ale před ním má ještě přednost pan poslanec Kühnl - omlouvám se panu poslanci Zahradilovi.

To byla faktická poznámka, omlouvám se, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Zahradil: Děkuji, pane předsedo. Pan ministr zahraničí řekl, že by bylo zapotřebí hovořit k podstatě věci. Domnívám se, že sám měl také hovořit k podstatě věci a objasnit nám, co je podstatou tohoto jednání. Podstatou přece je nejen odvolat dnes již bývalou radu, ale zvolit radu novou, a to podle takového klíče, který vyhovuje a bude vyhovovat vládní koalici, a to z toho důvodu, aby vládní koalice mohla formovat, respektive deformovat mediální prostředí v ČR k obrazu svému. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Nyní uděluji slovo panu předsedovi Karlu Kühnlovi.

 

Poslanec Karel Kühnl: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, já bych se rád vrátil k podstatě věci, k těm obviněním z ohýbání či nedodržování práva. Myslím si, že většina této debaty je debata, která měla proběhnout při projednávání bodu "Návrh na odvolání členů Rady pro rozhlasové a televizní vysílání". Já mohu ujistit kolegy - tuším to byl kolega Vymětal, kdo tuto otázku položil - že praxe jím kritizovaná nebude pokračovat, pokud ona hlasovací koalice, kterou tady pan ministr Dostál tak pěkně - i když samozřejmě nadneseně - označil za komunisticko-občanskou nebo občansko-komunistickou, nebude pokračovat v obstrukcích, které zabrání zařazování tak důležitých bodů, jako je např. bod "Návrh na jmenování Rady pro rozhlasové a televizní vysílání". Já nechci obviňovat kolegy z ODS a KSČM ze zneužívání pravomocí. Oni stejně jako pan předseda pouze využívají svých pravomocí. Nikdo jim to nevyčítá.

A nyní k porušování práva. Myslím si, že jak kolega Langer, tak kolega Vojíř, tak kolegyně Rujbrová udělají dobře, když si přečtou jednací řád celý. Onen odst. 6 § 51, který stanoví, že o svolání schůze sněmovny musí být poslanci informováni nejméně pět dní předem, pokračuje - toto je pouze první věta toho odstavce. Ten odstavec pokračuje slovy: "Nebyla-li tato lhůta dodržena, může poslanec navrhnout odročení jednání. O takovém návrhu rozhodne sněmovna hlasováním bez rozpravy." Jinými slovy, není to ustanovení prohibitivní, nedodržení této lhůty neznamená nemožnost konání schůze, je to pořádková lhůta, proti jejímu nedodržení může každý poslanec podat námitku a o této námitce se rozhodne.

Existuje ještě jedno ustanovení jednacího řádu, které podporuje tuto hypotézu, která jasně říká, že nedošlo k žádnému porušení práva, k žádnému porušení zákona, a to je § 90, který se týká prvního čtení návrhu zákona, který v odst. 4 praví: "Návrh" - rozumí se návrh zákona, v tomto případě, abych byl přesnější, návrh zákona podaný podle odst. 2 § 90 - "nelze projednat na schůzi, o jejímž svolání nebyli poslanci vyrozuměni podle § 51." To je tento případ. Jestliže jednací řád má toto ustanovení, znamená to, že je to jediný případ, kdy se schůze nesmí konat při nedodržení pětidenní lhůty. Ve všech ostatních případech, pokud sněmovna zamítne námitku, se konat smí při dodržení zákona o jednacím řádu.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Pan místopředseda Filip je přihlášen jako další s přednostním právem před panem poslancem Plevou, kterému se omlouvám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedo. Vážená vládo, paní a pánové, už podruhé mě pan ministr zahraniční a místopředseda vlády Cyril Svoboda osobně napadl. Vím, že když někomu dojdou argumenty, je snadný osobní výpad. Byl bych rád, kdyby si pan ministr zahraničních věcí uvědomil svoji odpovědnost za zahraniční politiku tohoto státu a nenavrhoval vládě návrhy, které jsou v rozporu s Chartou OSN a jinými mezinárodněprávními závazky ČR, a v případě, že prohraje ČR nějaký civilní soud se členem rady nebo když dopadne špatně Poslanecká sněmovna před Ústavním soudem, jako jsme dopadli s VZP, doufám, že bude mít tolik cti v těle, že alespoň odstoupí ze své funkce. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Žádám nyní pana poslance Plevu, aby přistoupil k mikrofonu.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, potom co trhají rekordy Četnické humoresky, chceme je zřejmě trumfnout a předvádíme "poslanecké humoresky".

Ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda si ve svém vystoupení zřejmě spletl Parlament s revolučním Konventem. Trochu mě překvapuje, že učí na právnické fakultě, poté co tady předvedl takový nihilismus. Navíc je vidět, že ani zmiňované arbitráže, kterými se tak ohání, nestuduje, protože londýnská arbitráž rozhodla, že pochybila rada, ovšem Korteho rada, která byla odvolána již na počátku devadesátých let, takže za pochybení Korteho rady byla ještě jednou odvolána tato rada, což je dosti pikantní.

Pan ministr Dostál nás zde obvinil z obstrukcí a z toho, že nechceme rychle zvolit radu. Jedním z argumentů, které také padaly během odvolávání Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, byl argument, že tato rada je málo odborná, že je potřeba zvolit skutečné mediální odborníky.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP