(Jednání pokračovalo v 10.33 hodin.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně a kolegové, budeme pokračovat v našem přerušeném jednání. Bezprostředně poté, co zaujmete místa a zavládne klid v jednacím sále, udělím slovo předsedovi poslaneckého klubu KSČM Kováčikovi. Prosím všechny kolegyně a kolegy, zejména ty, kteří přicházejí pozdě do jednacího sálu, aby neprodleně zaujali svá místa, tak abychom mohli pokračovat v našem jednání. (Hluk.) Prosím poslance a poslankyně zejména z poslaneckého klubu ČSSD, aby urychleně zaujali svá místa. Prosím ještě jednou o klid.

Slovo má předseda poslaneckého klubu pan kolega Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo. Pane předsedající, paní a pánové, vážená vládo, poslanecký klub KSČM se omlouvá za to, že vás zdržel těch zhruba 22 minut, nicméně jsme potřebovali s plnou vážností posoudit nastalou situaci po předložení návrhu usnesení panem Krajíčkem tak, aby nedošlo ke zdržení řešení toho problému, který všichni vnímáme jako skutečně velký problém.

Poslanecký klub KSČM již v dřívějších dobách považoval situaci Fakultní nemocnice Motol za velmi tristní, její řešení za těžko odkladné, a proto např. už před dvěma roky jsme navrhovali do státního rozpočtu těch prvních 800 milionů na rozjezd pomoci Fakultní nemocnici Motol. Bohužel v té době Poslanecká sněmovna neměla vůli při schvalování státního rozpočtu tuto záležitost nějak blíže pochopit, ani vláda v té době nepřistoupila k tomuto problému vstřícně. Jsem rád, že jsem dnes v podstatě poprvé slyšel z úst ministryně zdravotnictví určité vstřícné stanovisko, že i když možná ne celá vláda, tak zcela určitě Ministerstvo zdravotnictví ústy paní ministryně projevilo snahu problémem se aktivně zabývat.

Z tohoto poznání a z rozpravy, která zde zatím byla vedena, a z diskuse, kterou jsme vedli na našem poslaneckém klubu tak, abychom vyřešení toho problému vyšli co nejvíce vstříc, aniž bychom porušili standardní řešení podobných problémů, které samozřejmě musí být přes státní rozpočet, částky tohoto druhu, tohoto charakteru a této velikosti nelze jen tak vytahovat ze vzduchoprázdna a posazovat je někam bez nějakého bližšího detailnějšího zdůvodnění už v rámci toho návrhu zákona, navrhujeme následující alternativní návrh vůči návrhu pana kolegy Krajíčka. A ten návrh zní: odročit projednávání tohoto zákona do 30. září 2003 a vytvořit tím prostor pro vládu, aby předložila alternativní koncepční řešení existenčního problému Fakultní nemocnice Motol a vrcholového dětského zdravotnictví.

To je návrh poslaneckého klubu KSČM, který jsem vám předložil, a žádám vás o jeho podporu. Děkuji vám za pozornost, se kterou jste mě vyslechli.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Ať již jste ten návrh nazval jakýmkoli přívlastkem, alternativním či jiným, náš postup může být v tuto chvíli jediný možný, a to takovýto: nejprve budeme hlasovat o procedurálním návrhu pana poslance Krajíčka, nebude-li přijat, budeme hlasovat o vašem procedurálním návrhu, nebude-li ani ten přijat, budeme pokračovat dál v obecné rozpravě, která dosud nebyla ukončena.

Vážení kolegové a kolegyně, prosím, abyste se ti z vás, kteří tak dosud neučinili, zaregistrovali svými kartami. Pro stenozáznam sděluji, že paní poslankyně Páralová má náhradní kartu č. 8, paní poslankyně Dundáčková č. 4.

 

Budeme nejprve hlasovat o procedurálním návrhu přerušit, odročit naše jednání do předložení koncepce zdravotnictví, tak jak jej předložil pan poslanec Krajíček.

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 158. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 183 pro návrh 65, proti 44. Návrh nebyl přijat.

 

Budeme hlasovat tedy o druhém návrhu - přerušit a odročit toto jednání do 30. 9. 2003.

Zahájil jsem hlasování číslo 159. Kdo je pro? Kdo je proti?

Ze 184 pro návrh 128, proti 43. Konstatuji, že tento návrh byl přijat.

 

Nicméně upozorňuji, že to přerušení bylo sice do konkrétního termínu, ale bylo podmíněno také předložením alternativní varianty řešení situace Motol ze strany Ministerstva zdravotnictví. Děkuji zástupkyni navrhovatelů i panu zpravodaji.

 

Nyní přikročíme k projednávání mezinárodních smluv. Nejprve čtyři smlouvy ve druhém čtení a poté smlouvy v prvém čtení.

 

Dalším bodem je bod č. 56, kterým je

 

56.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
Dohoda mezi Českou republikou a Nikaragujskou republikou
o podpoře a vzájemné ochraně investic, podepsaná dne 2. dubna 2002 v Managui
/sněmovní tisk 175/ - druhé čtení

 

***




Přihlásit/registrovat se do ISP