(10.00 hodin)
(pokračuje Krajíček)

Předloženou koncepční a objemovou studii rekonstrukce Fakultní nemocnice Motol nepovažuji za standardní zpracování investičního záměru, který by měl sloužit správci programu, a ne Poslanecké sněmovně pro její rozhodování. Jsem si zcela jist, že v tomto stavu se nachází naprosto absolutní většina poslanců této sněmovny. Studie totiž neřeší vlastní koncepci nemocnice ve vazbě na vývoj ve zdravotnictví, ale řeší pouze objekty, přestavuje a hlavně přistavuje nové operační sály, aniž by zdůvodňovala jejich potřebu. Nepopisuje současné využití objektů a srovnání nového řešení tak, aby situace byla jasná a zřetelná i pro toho, kdo objekt nezná. Nespecifikuje ani části, které byly dříve rekonstruovány s významnými finančními dotacemi. Lze tedy konstatovat, že studie je zpracována dle určitého záměru, daného zřejmě vedením nemocnice, a není zpracována tak, jak by si tato důležitá akce, jako je řešení prioritní nemocnice pro dětské pacienty a specializované lékaře, vyžádala.

Domnívám se, že je to podklad, který odůvodňuje potřebu požadovaných finančních prostředků, aniž by se zcela jasně prokazovala nezbytnost navrhovaného řešení. Proto jsem přesvědčen o tom, že bychom měli trvat na tom, aby byl dodržen standardní rozhodovací proces u této investiční akce.

Jaká je současná situace? V tisku se můžeme seznámit s články typu "Motolská nemocnice v krizi", "Záchrana dětské části pražské nemocnice Motol", "Bez rozsáhlé rekonstrukce toto unikátní pracoviště nepřežije další zimu", "Jestliže nezačneme s okamžitou rekonstrukcí, hrozí, že dětská nemocnice bude zavřena", "Její stav je katastrofální" apod. V televizi můžeme zachytit reportáže, které nám ukazují záběry poškozených a havarovaných míst, případně vyrůstajících břízek z balkonu objektu, a tyto jsou doplněny záběry dětských pacientů nemocnice. Naše rozhodování je posouváno do roviny emocionální. Chci věřit, že se nám podaří zůstat v rovině racionální, i když je to v tomto případě velmi obtížné.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, využil jsem možnosti prohlédnout si areál nemocnice. Jedná se o areál, který byl postaven v době, kdy v tomto státě bylo možné používat technologie, pracovní postupy a materiály, které tehdejší stavebnictví mělo k dispozici. Z toho pramení současné problémy nemocnice. Jedná se nejen o závady projekční, konstrukční, ale převážně závady vzniklé při výstavbě. Mnoho současných závad však je způsobeno zanedbáním běžné základní údržby. Tento stav však většinou nevzniká najednou, ale je to vždy proces postupný, sledovatelný a odstranitelný. Při prohlídce jsem si musel klást otázku, zda dosažení současného neutěšeného stavu nemocnice bylo záměrem zřizovatele, nebo to byl nezájem o takto významnou nemocnici.

Mimochodem, břízek jsem mnoho neviděl, a ty, které jsem viděl, na mne působily dojmem, jako by byly zalévány živným roztokem, aby bylo co ukazovat. Řádný hospodář by je nikdy vyrůst nenechal. Tím prosím nechci v žádném případě zlehčovat velmi vážné závady týkající se opláštění, oken, vytápění, instalací apod., které se dnes v objektu vyskytují a jsou příčinou mnoha havárií.

Po své návštěvě v dětské Fakultní nemocnici v Motole vnímám poměrně velmi silně potřebu řešit současnou situaci v této nemocnici. Přesto jsem však přesvědčen, že tuto situaci musíme řešit standardním postupem. Nemůže být pravdou tvrzení, že nemocnice nepřežije zimu 2003, pokud tento návrh zákona sněmovna neschválí. Pokud totiž bude tato akce zahájena v září letošního roku - vycházím z informace předané vedením nemocnice - bude zahájena výstavbou nového energetického centra. V harmonogramu, který je přílohou zpracované koncepční a objemové studie, je uvedena doba výstavby v délce šesti měsíců a to znamená, že se toto energetické centrum zcela jistě nepodaří uvést do provozu do začátku zimy. Nemocnice se tedy bude muset připravit na řešení nemalých problémů souvisejících se zabezpečením provozu i v zimním období 2003 - 2004. Teprve po dokončení energocentra se přistoupí k zahájení rekonstrukce traktu A lůžkové části.

Vážené kolegyně a kolegové, v programovém prohlášení současné vlády České republiky si na straně 35 můžeme přečíst: V investiční výstavbě vláda hodlá zdokonalit programové financování v oblasti sítě vysoce specializované péče, za niž i nadále ponese odpovědnost stát. Žádám tedy vládu a potažmo Ministerstvo zdravotnictví, aby se k tomuto kroku konečně odhodlaly. Situace dětské Fakultní nemocnice Motol je tou největší potřebou. Žádám Ministerstvo zdravotnictví o zodpovědné posouzení vážnosti situace a přijetí rozhodnutí o zahájení investičního záměru, který odpovídá koncepci poskytování zdravotní péče, nejpozději v září letošního roku.

Dávám návrh na přerušení projednávání návrhu zákona a jeho odročení do doby předložení koncepce zdravotnictví. Děkuji. (Potlesk v části sálu.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně, vážení kolegové, zazněl procedurální návrh, o kterém bych mohl a asi měl nechat hlasovat okamžitě, nicméně o slovo žádá pan kolega Tlustý. Chci se zeptat, zda jde o řádnou přihlášku do rozpravy. Ano. Znamená to tedy, že nejprve nechám hlasovat o procedurálním návrhu, a pokud by nebyl přijat, pokračovali bychom dále v rozpravě, a pak byste měl slovo.

Na žádost z pléna vás odhlašuji a prosím, abyste se znovu zaregistrovali svými identifikačními kartami.

Kolegyně a kolegové, v obecné rozpravě zazněl návrh přerušit projednávání tohoto bodu a odročit projednávání do doby, kdy bude Poslanecké sněmovně předložena koncepce. Prosím pana poslance Krajíčka, aby ještě jednou specifikoval na mikrofon přesně podmínku, která má být splněna.

 

Poslanec Miroslav Krajíček: Pane místopředsedo, návrh zněl: dávám návrh na přerušení projednávání návrhu zákona a jeho odročení do doby předložení koncepce zdravotnictví.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Nevím, jestli to je podmínka dostatečně určitá, ale to už je otázka subjektivního náhledu na věc.

O slovo požádal předseda poslaneckého klubu KSČM, pan kolega Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedající, paní a pánové, chtěl bych panu předsedajícímu připomenout, že jsem avizoval, že před hlasováním budu žádat o přestávku na poradu klubu KSČM, čili tímto tak činím, na půl hodiny.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Stačí vám 22 minut? Ano. Přerušuji jednání do 10.30 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 10.09 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP