(14.20 hodin)
(pokračuje Tlustý)

Vina přece není v tom, že existují čísla, a v tom, že existují sazby. Vina je v tom, kdo kam jaké položky zařazuje. To za prvé.

Za druhé ODS jasně dopředu, a dlouho dopředu, oznámila, že Evropská unie od nás nepožaduje konkrétní sazby, požaduje od nás zařazení položek a ponechává zcela na ČR výše těchto sazeb. Jinými slovy, pane ministře, nic nebránilo této vládě, aby spolu s přeřazením tyto sazby byly změněny a aby důsledky tohoto přeřazení byly přinejmenším zmírněny, nebo rozmělněny. To je naprosto nepochybný fakt a ODS hovořila o ideální sjednocené sazbě ve výši 15 %.

Pokud se tedy odvoláváte, a to je třetí faktická poznámka, na požadavky Evropské unie, děláte podle mého názoru špatnou službu před referendem o vstupu ČR do EU, protože opakuji: EU na nás nepožaduje konkrétní sazby, ponechává na nás, jaké sazby zvolíme. Vy jste, vážená vládo, zvolili sazbu 22 %, takže dovolte, abych zpřesnil toto své vystoupení, aby bylo zřejmé, že na faktech se překrucováním nic změnit nedá.

Děkuji vám. (Potlesk z pravé části jednací síně.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Slovo má předseda poslaneckého klubu KSČM pan kolega Pavel Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji. Pane předsedající, vážená vládo, paní a pánové, já bych vůbec nechtěl vstupovat do tu a tam více se rozhořivšího, tu a tam tlumeného sporu mezi ČSSD a ODS o to, kdo tady bude této zemi vládnout. Chtěl bych připomenout pouze tři věci.

Tou první věcí je, že zhruba za 40 minut začíná jeden z řetězce velkých občanských protestů proti tomu, co se v této zemi děje, v Ostravě. Ti lidé, kteří se scházejí a pravděpodobně budou scházet, budou protestovat právě proti tomu, že jsou ukrádáni na svých právech, právě proti tomu, co se teď tady odehrává, proti tomu, že připravované reformy se dějí na jejich úkor. Ti lidé se chtějí bránit a brání se zcela legitimně prostředky, které, když už ty předcházející vyhasly, tak dávají najevo svoji nespokojenost tímto způsobem.

Uvědomme si, kolegyně a kolegové, kdo nás na tato místa v této sněmovně, k této zodpovědnosti rozhodovat dosadil. Byli to právě tito lidé, občané této země. Většina lidí, kteří jsou občany této země, kteří musí počítat své rodinné rozpočty, kteří mají obavy o to, jaký bude vývoj této země. A my zrovna dnes symbolicky, a to je ta druhá věc, kterou chci připomenout, jsme jim schválili docela dosti podstatné zdražení životních nákladů, služeb a dalších věcí, prostřednictvím tohoto zákona, změny daně z přidané hodnoty. Já chci připomenout, jako druhou věc, že poslední takto velké zdražení, abychom byli úplně objektivní, nastalo, a teď mi promiňte, jestli se spletu možná o půl roku, někdy v roce 1991 prostřednictvím oné velké liberalizace cen. Vzpomeňme si na situaci, která tehdy panovala, vzpomeňme si, kdo tehdy vládl. Čili já si nemyslím, že úplně jednoznačně je třeba dávat vinu zrovna této vládě. Dávejme vinu tomu, že jsme nedokázali napříč najít lepší řešení.

A to třetí, co chci připomenout. Vážení přátelé, nezlobte se, referendum o vstupu do EU ještě zdaleka u nás neproběhlo. Proběhne až za nějaký čas, tři nebo čtyři týdny, tuším, tomu zbývají. Já jsem až teď, v této chvíli, v těchto okamžicích, které probíhají, pochopil, proč nás všichni přesvědčujete, vy, kteří jste bezvýhradnými eurooptimisty, že k šoku, cenovému šoku, nákladovému šoku pro českou, moravskou a slezskou domácnost nedojde po vstupu do EU. Ono totiž tímto opatřením k tomu šoku dojde ještě právě v těchto dobách, právě tímto opatřením.

Nezlobte se na mne, dovolte mi, abych alespoň touto cestou, touto možností, vyjádřil velmi hrubou nespokojenost, a jakoby přenesl tu velmi hrubou nespokojenost s tímto řešením jako vzkaz od velké většiny občanů této země, která byť je pro vstup do EU, třeba možná to referendum tak dopadne, vyjadřuje naděje, a ne to, že dostanou jako dárek těsně před referendem právě toto opatření.

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk z levé části jednací síně.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Byl jsem informován o tom, že se stanoviskem poslaneckého klubu KDU-ČSL vystoupí pan kolega Kalousek. Prosím.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážení členové vlády, kolegyně, kolegové, hluboce mě zaujala v podstatě totožná rétorika předsedů poslaneckých klubů ODS a KSČM. Chtěl bych se vám omluvit - já jsem nechodil do stejné přípravky, já se pokusím mluvit jinak, pokud možno věcně.

Především bych se chtěl ohradit proti tomu, že jsem zde řekl, že nebudu pozměňující návrh číst, neboť je tlustý. Není zvykem žádných zpravodajů, aby předčítali pozměňující návrhy, které jsou předloženy písemně před každým poslancem. To se myslím nedělá při žádném třetím čtení. Já jsem řekl, že jakkoliv je ten návrh tlustý, navrhuji o něm hlasovat en bloc.

Pan předseda poslaneckého klubu cítil potřebu přečíst řadu položek, které přecházejí ze snížené do základní sazby. Chtěl bych říci, že kromě toho, že citoval zákon, který před chvíli schválila Poslanecká sněmovna, tak do puntíku citoval přístupovou dohodu ČR k EU s tím, že z tohoto místa ji drtivě kritizoval, jakkoliv ideová konference jeho strany velmi zásadním způsobem doporučila občanům ČR pro tuto přístupovou dohodu hlasovat. (Ojedinělý potlesk.) Jednu a tutéž věc drtivým populistickým způsobem kritizovat, jednu a tutéž věc chválit a doporučovat, to jsou, kolegové, opravdu, ale opravdu falešná slovíčka.

Děkuji. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně a kolegové, do budoucna bych vás chtěl požádat, aby osoby, které nemají z jednacího řádu oprávnění vystupovat, kdykoliv o to požádají, a vystupují s tím, že přednášejí stanovisko poslaneckého klubu, kdyby se pokusily své vystoupení skutečně formulovat tak, aby to bylo stanovisko poslaneckého klubu, a nikoliv vystoupení, které je charakteristické pro vystoupení v obecné rozpravě. Říkám to myslím v dobrém a jasném úmyslu, tak abychom do budoucna se nedostali do sporu o to, kdo může vystoupit a kdo nikoliv.

Nyní předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL.

 

Poslanec Jaromír Talíř: Vážené kolegyně a kolegové, já beru velmi vážně tu výzvu předsedajícího a dovolím si sdělit vám všem, že kolega Kalousek vystoupil se stanoviskem poslaneckého klubu KDU-ČSL. (Ojedinělý potlesk.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Potom platí, co řekne Kalousek, jako by říkal celý poslanecký klub. (Výkřik z pléna: Samozřejmě!) V pořádku.

Kdo se hlásí ještě teď? Pan předseda Tlustý ještě jako osoba s přednostním právem vystoupit.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já jsem si přinesl na pomoc elektronického pomocníka, který může pomoci dosvědčit něco o této rozpravě pro naše občany. Dovolte mi napřed citovat:

Máma Jana je pohledná, inteligentní žena. Většinu života musela počítat každou korunu, řadu let strávila v domácnosti, protože výchova Evy a Pavla byla kvůli manželově pracovní vytíženosti hlavně na ní. Rodinnému rozpočtu navíc pomáhala příležitostným šitím a opravami oděvů na zakázku. I když to nikdy neměla lehké, nestěžuje si. Současná práce prodavačky ji docela baví. Prý se tak alespoň dostane mezi lidi. Co si Jana přeje?

***




Přihlásit/registrovat se do ISP