(15.10 hodin)

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně a kolegové, prosím o klid v jednacím sále. Slovo má paní ministryně Buzková.

 

Ministryně školství ČR Petra Buzková: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, chápu, že samozřejmě pro každého opozičního poslance je velmi příjemné, může-li z kteréhokoli člena vlády, ministra školství nevyjímaje - naopak si myslím, že to je docela vhodný objekt k tomu, aby z něj byl udělán jakýsi zlý obr lidožrout, který buď žere malé děti, nebo je mrzačí, nebo něco podobného, protože podobným způsobem diskuse zde začíná vyznívat. Diskuse zde vyznívá tak, že ministryně školství je tím, kdo si nepřeje, aby zdravotně postižené děti byly integrovány, kdo si nepřeje, aby měly dobré možnosti výuky a budoucího začlenění do společnosti, nebo dokonce někým takovým, kdo neuznává, že je lepší investovat do dobrého vzdělání těchto dětí než finanční prostředky do jejich doživotní ústavní péče, pakliže tyto děti nejsou dobře připraveny pro vstup do svého budoucího života.

Chci pouze upozornit, že od počátku tato diskuse, dříve než byla zkreslena tímto směrem, byla o něčem zcela jiném. Za prvé o tom, že ve výboru, aniž by si tento výbor vyžádal patřičné podklady, byl změněn návrh Olomouckého kraje, a to takovým způsobem, že si vyžádal nároky na státní rozpočet cca 20násobně, a to je věcí, která by se stávat neměla. Myslím si, že tato koalice - a měli by to tak chápat všichni koaliční poslanci - dospěla po dlouhých a širokých diskusích a analýzách k tomu, že reforma veřejných financí je nezbytná a týká se to bohužel všech resortů. Ano, říkám bohužel, protože se všem přiznám k tomu, že bych byla nesmírně šťastná, kdyby se tato reforma nemusela týkat Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, protože považuji toto ministerstvo z dlouhodobého hlediska za podfinancované. Jsem přesvědčena o tom, že výdaje, které dává státní rozpočet do vědy, vzdělávání a podobných programů, prostě nejsou dostatečné.

Žel bohu Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy bude také škrtat ve všech svých výdajích. Možná by mi pan poslanec Janeček poradil, kde ty finanční prostředky mám nejlépe škrtnout. Už jsem tuto otázku vznášela. Můžete si, pane poslanče, vybrat. Máme zde vědu, výzkum, vysoké školy, mzdy pedagogických pracovníků apod. Myslím si, že váš výběr bude poměrně složitý. Ale nevadí.

Já jsem nenavrhla, aby tento návrh zákona byl zamítnut, navrhla jsem jeho vrácení do druhého čtení, protože jsem přesvědčena o tom, že výbor pro sociální politiku a zdravotnictví při projednávání tohoto návrhu neměl dostatek informací.

Pana poslance Bartoše bych ráda upozornila na jednu věc. Ano, na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy vznikl odbor evropské integrace. Vznikl, protože vzniknout musel. Z toho důvodu, že tato činnost na ministerstvu de facto nebyla zajišťována. Vzhledem k tomu, že ministerstvo školství je podílejícím se ministerstvem na evropském programu, který je finančně velmi významný, bylo třeba zajistit pracovníky pro konzumaci těchto programů. Současně bych ale ráda upozornila, že tito pracovníci, kteří přešli do tohoto nově vzniklého odboru, byli pracovníci, kteří byli přesunuti z jiných částí ministerstva.

Děkuji za pozornost. (Potlesk v části sálu.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: V tuto chvíli se již nikdo nehlásí, takže nechám hlasovat o procedurálním návrhu. S největší pravděpodobností uvidíme pana hejtmana ještě jednou.

Vážené kolegyně a kolegové, budeme hlasovat o procedurálním návrhu, který přednesla paní kolegyně Petra Buzková, který zní: vrátit projednávání tohoto návrhu zpět do výboru, tedy formálně správně - návrh na opakování druhého čtení. Tak zní procedurální návrh, o kterém rozhodneme hlasováním.

Na žádost pana ministra Škromacha jsem vás odhlásil a prosím, abyste se znovu zaregistrovali svými identifikačními kartami.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 314. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 185 pro návrh 132, proti 2. Konstatuji, že s návrhem byl vysloven souhlas.

  

Děkuji zpravodaji a panu hejtmanovi a těším se s ním na shledanou někdy příště.

Pan kolega Výborný s procedurálním návrhem.

 

Poslanec Miloslav Výborný: Pane předsedající, možná, že by bylo velmi užitečné druhé čtení tohoto tisku zařadit právě hned teď, protože paní poslankyně Buzková avizovala, že ve druhém čtení navrhne vrátit věc k projednání do výboru. To by mohlo být provedeno velmi rychle, a nikoliv se zpožděním několika měsíců, kdybychom druhé čtení nezařadili hned. Tento návrh předkládám.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji vám, pane poslanče. Myslím si, že to je procedura velmi logická, nicméně je dána tím, kdo návrh měl původně podávat. Ten by měl učinit tento procedurální návrh. Nicméně návrh zazněl.

Znamená to, že bychom se zabývali návrhem na zařazení nového bodu na jednání tohoto pléna, a to je druhé čtení tohoto návrhu zákona.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 315. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 190 pro návrh 145, proti 7. Návrh byl přijat.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

115.
Návrh zastupitelstva Olomouckého kraje na vydání zákona, kterým se mění
a doplňuje zákon č. 29/1984 Sb., o soustavě základních škol, středních škol
a vyšších odborných škol (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů a zákon
č. 564/1990 Sb., o státní správě a samosprávě ve školství, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 76/ - druhé čtení

 

Uděluji slovo paní ministryni Buzkové. Prosím.

 

Ministryně školství ČR Petra Buzková: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dávám procedurální návrh na vrácení tohoto návrhu výborům k novému projednání.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Tak zní přesně návrh, o kterém máme rozhodnout.

 

Zahájil jsem v tuto chvíli hlasování pořadové číslo 316. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Z přítomných 191 pro 143, proti 5. Konstatuji, že s tímto návrhem by vysloven souhlas.

 

Končím druhé čtení tohoto bodu. Děkuji panu hejtmanovi i panu zpravodaji.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

111.
Vládní návrh zákona o státním dluhopisovém programu
na úhradu výdajů spojených s výstavbou dálnice D47
/sněmovní tisk 295/ - druhé čtení

 

Z pověření vlády tento návrh uvede ministr financí Bohuslav Sobotka. Prosím, pane ministře. - Vzdáváte se slova. Děkuji.

Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání rozpočtovému výboru. Jeho usnesení bylo rozdáno jako sněmovní tisk 295/1. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj rozpočtového výboru pan kolega Martin Kocourek.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP