(15.20 hodin)
(pokračuje Langer)

Prosím o chvíli strpení. Pan zpravodaj zde bude za několik málo okamžiků.

Prosím pana zpravodaje Kocourka, aby nás informoval o jednání výboru.

 

Poslanec Martin Kocourek: Vážený pane místopředsedo, vážený pane ministře, vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych vás seznámil s usnesením rozpočtového výboru k vládnímu návrhu zákona o státním dluhopisovém programu na úhradu výdajů spojených s výstavbou dálnice D47. Výbor projednal tento tisk na své 14. schůzi dne 20. května 2003. Doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby s vládním návrhem zákona o státním dluhopisovém programu na úhradu výdajů spojených s výstavbou dálnice D47, kterou máme v tisku 295, vyslovila souhlas bez připomínek. Tolik moje úvodní zpravodajská zpráva.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu v rámci druhého čtení. Do rozpravy se nikdo nehlásí, a proto rozpravu končím.

Zahajuji podrobnou rozpravu. Také do té se nikdo nehlásí, a proto rozpravu končím, a tím končím druhého čtení tohoto návrhu zákona.

O slovo požádal pan kolega Karel Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo. Pane předsedající, vzhledem k tomu, že nepadly žádné pozměňovací návrhy ve druhém čtení, tak navrhuji, aby bylo teď hned zařazeno třetí čtení, které může proběhnout. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Toto je procedurální návrh, o kterém rozhodneme hlasováním. V tuto chvíli zahajuji hlasování s pořadovým číslem 317. Ptám se, kdo je pro zařazení nového bodu. Kdo je proti?

Z přítomných 193 pro návrh 125, proti 30. Návrh byl přijat.

 

Zahajuji tedy projednávání bodu

 

112.
Vládní návrh zákona o státním dluhopisovém programu
na úhradu výdajů spojených s výstavbou dálnice D47
/sněmovní tisk 295/ - třetí čtení

 

Otevírám rozpravu v rámci třetího čtení. Kdo se do ní hlásí? Žádnou přihlášku nevidím, rozpravu končím. Přikročíme tedy k hlasování.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o státním dluhopisovém programu na úhradu výdajů spojených s výstavbou dálnice D47 podle sněmovního tisku 295."

Odhlásil jsem vás. Prosím, abyste se znovu zaregistrovali. Přikročíme k hlasování.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 318. Ptám se, kdo je pro tento návrh, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Z přítomných 189 pro návrh 133, proti 6. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Vážené kolegyně a kolegové, byl jsem informován od zpravodaje bodu 74, což je třetí čtení vládního návrhu zákona o výkonu povolání autorizovaných architektů, že projednávání tohoto bodu ve třetím čtení vzhledem k velkému počtu pozměňovacích návrhů by mělo zabrat přinejmenším 30 minut. Vzhledem k tomu, že v 16 hodin jsou ústní interpelace na předsedu vlády, tak mám pocit, že by nebylo rozumné tento bod zahajovat, a v tuto chvíli bych přerušil jednání sněmovny do 16 hodin.

Nicméně ještě předtím, než tak učiním, tak o slovo požádal předseda vlády.

 

Předseda vlády ČR Vladimír Špidla: Mé vystoupení bude poměrně stručné, ale myslím si, že právě proběhnuvší hlasování stojí za krátký komentář.

Dálnice D47, která je jedním z klíčových infrastrukturních projektů pro Ostravu, pro zaměstnanost v tomto dlouhodobou nezaměstnaností zkoušeném kraji, získala svoje finanční zajištění. Stručně řečeno, vládní koalice, vláda, prosadila ve sněmovně financování dálnice D47, a tím splnila slib Ostravákům, že dálnice bude a že Ostrava nezůstává zapomenutým místem. Rozsah tohoto rozhodnutí je 47 mld. Já jsem pevně přesvědčen, že i ostatní přísliby, které jsme dali, tj. termíny a postup stavby, budou dodrženy.

Děkuji všem, kteří podpořili toto mimořádně významné hlasování, které se přímo a bezprostředně dotkne osudů statisíců lidí. (Potlesk v části sálu.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: O slovo požádal předseda poslaneckého klubu KSČM pan kolega Kováčik. Pak mám avizovanou přihlášku pana poslance Římana se stanoviskem poslaneckého klubu ODS.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP